Software die voornamelijk op een kantoor wordt gebruikt om de productiviteit te verhogen. Voorbeelden:

  • Office Suites
  • PIMs
  • PDF software
  • Financiële software

Double Commander

Versie

0.9.9

Samenvatting

Double Commander is een opensource- en cross-platform bestandsbeheerprogramma.

Voor zowel het uiterlijk als de functionaliteit is het welbekende ‘Total Commander’ als inspiratiebron gebruikt.

Die inspiratie gaat zelfs zo ver dat de plug-ins van Total Commander ook in Double Commander werken.

Maar er zijn ook enkele verschillen, zoals een ingebakken teksteditor met ondersteuning voor syntax hightlighting.

Het programma wordt aangeboden voor Windows, Linux, OS X en FreeBSD.

Het programma is in ontwikkeling, maar de maker hoopt eind van dit jaar versie 1.0 uit te brengen.

Ik gebruik het programma al sinds 2018 naar tevredenheid.

Ben je idolaat van Total Commander, maar heb je geen officiële registratie en ben je de ‘nag screens’ beu?

Denk je: Total Commander is een fijn programma maar ik wil er niet voor betalen?

Ben je nieuwsgierig naar een echt gratis alternatief?

Dan is Double Commander een aanrader!

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Joplin

Versie

1.074

Samenvatting

Deze review gaat over Joplin. Notities bewaarde je vroeger in een notitieboekje, in losse bestanden in een simpel tekstformaat op je harde schijf en later op een usb-stick. Altijd je notities bij de hand. Tegenwoordig zijn er talrijke mogelijkheden om gedachtenspinsels, boodschappenlijstjes en lumineuze ideeën te noteren. En natuurlijk doen we dat tegenwoordig in de cloud. De cloud zal een belangrijke rol spelen in mijn review over Joplin.
Het zal ergens in 2007 zijn geweest dat ik kennis maakte met ‘Evernote’. Samen met een usb-stick die op  de laatste versie HCC Dagen had gescoord . De makers verbeterden het programma continue, maar de concurrenten zaten ook niet stil. Tot een half jaar geleden heb ik het gebruikt. Een nieuwe computer op mijn werk (eindelijk Windows 10) was de reden voor een overstap naar ‘OneNote’.
Microsoft had haar ogen goed open gehouden en had ‘mijn’ Evernote in de bittenbak doen belanden.

Niet alleen op mijn werk maar ook thuis wil ik notities maken, delen en archiveren. Ik wil ‘note taking software’ op al mijn apparaten! In een Engelstalig computermagazine een artikel waarin diverse programma’s om notities te maken werden beoordeeld en vergeleken. ‘Joplin’ was een van de kandidaten. Het programma kwam met de beste cijfers uit de test. Tijd voor een review op Compusers.nl.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

yEd - een diagram-editor

Versie

3.18.1

Samenvatting

Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. Onbekend maakt onbemind zegt het spreekwoord. Verderop zal ik uitleggen hoe ik bij dit stukje software terecht kwam. Eerst even de intro van de website:

- yEd is a powerful desktop application that can be used to quickly and effectively generate high-quality diagrams. Create diagrams manually, or import your external data for analysis. Our automatic layout algorithms arrange even large data sets with just the press of a button. yEd is freely available and runs on all major platforms: Windows, Unix/Linux, and macOS -

Een mooi stukje proza waarvan je, nadat je het gelezen hebt, denkt: 'Euh, maar wat is yEd nu precies?'



Op mijn werk gebruiken we Visio. Visio werd in 2000 overgenomen door Microsoft. Visio is een mooi stukje software om diagrammen te maken. Bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerkstructuur. Maar ook een overzicht van een fabrieksindeling of een kantoorindeling. Visio zit niet in het standaard Office 365 pakket van Microsoft. En omdat niet iedereen binnen ons bedrijf Visio gebruikt, is het misschien verstandiger om een losse licentie te kopen. Maar toen ik hoorde dat een losse licentie van Visio net zoveel kost als het standaard Office 365 pakket kriebelde het. Afhankelijk van het aantal licenties kost Office 365 ergens rond de 15 euro per maand voor een middelgroot bedrijf. Dus: Office 365 + Visio = 30 euro per maand.

Later kwam ik er achter dat hetzelfde geldt voor Microsoft Project. Ook voor Microsoft Project zijn er overigens prima gratis alternatieven.

Terug naar vroeger.

Heel, heel lang geleden kwam ik op een van de HCC-dagen in aanraking met 'IntelliDraw'. Een heel intuïtief stukje software, omschreven als 'a shape based vector illustration tool'. De maker van de software heette Aldus, misschien beter of ook bekend van 'Pagemaker'. We zitten nu aan het begin van de jaren negentig. Aldus werd later overgenomen door Adobe. Aan IntelliDraw moest ik denken toen ik een alternatief zocht voor Visio. Misschien heeft Microsoft het pakket wel voor de neus van Adobe weggekaapt. Om de inleiding niet nog langer te maken: door allerlei verwante zoektermen te gebruiken kwam ik bij yEd terecht.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Faststone Image Viewer

Versie

6.4 (12-sept-17)

Samenvatting

FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen.

Daarnaast kan het programma ook bestanden converteren en bewerken.

De bestanden kunnen ook:

- beheerd, vergeleken en verstuurd worden

- bewerkt worden (grootte aanpassen, bijsnijden, retoucheren, kleuren aanpassen)

- via een batchmodus bewerkt worden

Alles is via een menu te benaderen, in veel gevallen ook via sneltoetsen.

Het ondersteunt alle belangrijke formaten zoals BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO en TGA). Daarnaast ook de RAW formaten zoals CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF, ARW, SR2, RW2 en DNG.

Sinds versie 6.3 kunnen ook videobestanden afgespeeld worden.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

EssentialPIM

Versie

7.6

Samenvatting

EssentialPIM is een Personal Information Manager.

Met EssentialPIM kun je afspraken, taken en contacten beheren. Daarnaast beschikt het over de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan. Ook kun je er mee e-mailen. De software is beschikbaar voor Windows, Android en iOS. Tegen betaling zijn er extra mogelijkheden, bijvoorbeeld cloud-opslag.

De Windows-versie is uitbreidbaar met zogenaamde 'Supplementary free software'.

Het programma blinkt uit in functionele gebruiksmogelijkheden, die nagenoeg zonder handleiding te begrijpen zijn.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Winbank, een heel mooi boekhoudprogramma

Versie

2.7.0

Samenvatting

Winbank is een heel mooi, veelzijdig en gebruikersvriendelijk programma om zicht te houden op je inkomsten en uitgaven. Een mutatie kan handmatig worden ingevoerd. Het interessante van Winbank is dat dit programma overweg kan met heel veel exportformaten van banken. Gedownloade mutaties van een bank kunnen daardoor snel en eenvoudig worden geïmporteerd en aan een bron worden toegekend. Winbank kent allerlei opties om de ingevoerde mutaties weer te geven, te doorzoeken of aan te passen. Verder kun je de mutaties en bronnen eenvoudig (her)indelen om het overzicht te verbeteren. Winbank is bedoeld voor de normale gebruiker (geen bedrijf); er is geen kennis van boekhouden nodig.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Thunderbird

Versie

52.01.1

Samenvatting

Thunderbird, uit de Mozilla-stal, is een mailprogramma. Net als de Mozilla-browser Firefox is het een goed en volwassen programma. Thunderbird versie 1.0 verscheen al in 2004. Het programma kan bogen op een grote schare trouwe gebruikers. Thunderbird is er voor Windows, Linux en Mac. Het is in meerdere talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands en Fries.

Voor hen die het maximale uit Thunderbird willen halen is Thunderbird  uit te breiden met add-ons voor extra functionaliteit.

Standaard is Thunderbird uitgerust met functies voor beveiliging tegen spam en phishing. Daarnaast heeft het spellingcontrole voor de meest uiteenlopende talen en een aanpasbaar uiterlijk. Ook gaat Thunderbird heel plezierig met aliassen om.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))