1e CompUfair van 2019

Datum

-

De eerste CompUfair is dit jaar al in de laatste week van januari.
Dit is twee weken eerder dan u gewend bent.  
H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL in De Bilt. Een routebeschrijving vindt u hier.

Wij nodigen u uit om ons te bezoeken op de CompUfair en deel te nemen aan de activiteiten en de kringloop verkoop.

Wij bieden onze leden de gelegenheid om computer gerelateerde apparaten en onderdelen te verkopen aan de bezoekers. Heb jij leuke bruikbare dingen waar zelf op uitgekeken bent dan kan je een verkooptafel bestellen Onder voorwaarden is de verkooptafel gratis. Aanmelden voor 20 januari bij Activiteiten Commissie

Het belooft weer een interessante dag te worden. Maak er een gezellige dag van door samen met uw vrouw of vriend te komen, want ook niet-leden zijn van harte welkom. De plannen van de platforms zijn bekend en samen met een aantal interessegroepen bieden wij u de gelegenheid om met al uw vragen bij ons langs te komen. Als u geen vragen heeft, dan zijn er acht presentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dit mag u niet missen!

 

Presentaties CompUfair 26-01-2019

Tijd Presentatie door Naam Omschrijving lezing

Over de Veghtzaal

10:15-11:15 Platform Domotica Ernst Roelofs Hoe te communiceren met de slimme google speaker.
11:30-12:30 Platform Windows Martin Bekelaar Wat is Virtual Reality, en wat is Mixed Reality. Windows 10 en HDR, HDR+, Dolby Vision en andere technieken.
13:30-14:30 Platform DigiVideo Aat de Vries en Janny Boot Pinnacle 22, kleurcorrectie van beelden die gelijktijdig met 2 camera's zijn opgenomen.
14:45-15:45 Platform Domotica Gjalt Zwaagstra Flows maken voor de Homey en hoe je apps op de Homey werkend kunt krijgen en houden.

Jagtkamer

10:15-11:15 Platform DigiFoto Isja Nederbragt darktable, een kennismaking met dit uitstekende fotobewerkingsprogramma. aan de hand van een workflow worden diverse (basis)functies besproken.
11:30-12:30 Platform DigiFoto Wessel Sijl Een presentatie van de nieuwste GIMP, 2.10.
13:30-14:30 Platform Muziek Rien Parhan Wat is een Roli Seabord: werken met MPE, de nieuwe Midi standaard.
14:45-15:45 Platform Muziek Leon Braam Het programma EZKeys is uw nieuwe componist, instrument en artiest.

 

Platform Windows

Wij staan weer klaar om de mensen te helpen bij alles wat fout gegaan is bij de laatste update Wx1809, en dat zijn er heel veel! We zijn niet voor niets de vraagbaak op het gebied van Windows. Ook kunt u bij ons terecht voor al uw vragen over Word en PowerPoint (het Office-pakket). Wanneer mensen hun probleem mailen kunnen wij kijken of we die in een lezing kunnen plaatsen waardoor meer mensen geholpen worden. Wij noemen er alvast een paar:
Hoe voorkom ik problemen (handige tips voor de update).
Hoe los ik problemen op met updates (ook Windows 7 en Windows 8).
UEFI en Bios en de verschillen, en hoe ga ik daar mee om.
Problemen achteraf, hoe los ik ze op?
De lezing van Martin Bekelaar gaat over de nieuwe videotechnieken, ook binnen Windows 10 en uiteraard ook op andere devices.
Wat is Virtual reality, en hoe werkt het?
Wat is Mixed Reality, en hoe vult Microsoft dit in?
4K, wat is dat en hoe krijg ik dat in huis?
Windows 10 en HDR: High Definition Resolution. HDR10, HDR10+, Dolby Vision en andere technieken.

Wij komen weer met functionele VR-kits, en met nieuwe HDR10-demo’s, dus genoeg te doen.
Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform leest u hier.

Platform DigiVideo

Van oud naar nieuw.
Tijdens de CompUfair zullen we bij de videowerkgroep van oud naar nieuw gaan. In tijden van vooruitgang zullen we ook de oude techniek niet vergeten, want wie heeft er niet oude videobandjes met de dierbaarste of vergeten herinneringen! Tijdens de CompUfair bent u van harte welkom om uw oude (externe) videoapparatuur mee te nemen, zodat we kunnen controleren of die nog werkt. Eventueel kan er gekeken worden of er nog wat op de oude bandjes staat. Het overzetten van (veel) analoge video naar digitaal kost best wel tijd en het is daarom niet mogelijk om dit op de CompUfair te doen. 

Presentatie Pinnacle Studio 22 door Aat de Vries en Janny Boot
Behandelen van kleurcorrectie, o.a. tussen opnames die gelijktijdig zijn opgenomen met twee camera's en waar toch verschil in zit; hoe repareer je dat met Pinnacle studio 22. Kleuren wijzigen, b.v. rode auto wijzigen naar blauw of elke andere kleur. Overgangen toevoegen zonder dat de film langer wordt. Speciale effecten die met Pinnacle studio 22 mogelijk zijn; ook de speciale effecten die met audio mogelijk zijn. Tevens kunt u natuurlijk terecht met al uw video-vragen.

Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform leest u hier.

Platform Muziek

Ook deze keer hebben we weer een leuk programma samengesteld. De focus ligt op creativiteit en hoe het gemakkelijker wordt gemaakt om resultaat te boeken. Lees meer

Tijdens de CompUfair van 29 september 2018 heb ik de Roli songmakerkit geïntroduceerd bij diverse belangstellenden. De volgende bijeenkomst (26 januari) gaan we gewoon verder met ontdekken. Het kost namelijk enige gewenning om te ervaren wat nou het bijzondere is van de Roli Seaboardblock-serie. Persoonlijk vind ik het veel fijner om met deze echte apparatuur te werken. Een DAW zit namelijk altijd in een pc en een pc geeft altijd problemen, terwijl je gewoon muziek wilt maken en op knoppen wilt drukken. Dit systeem heeft me wel met software muziek maken leren waarderen, het heeft echte knoppen en ik moet zeggen dat mijn iPad daarbij probleemloos werkt.

Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform leest u hier.

Platform DigiFoto

Presentatie van het programma darktable door Isja Nederbragt
Fotografen, of ze nu beginner, gevorderd of professional zijn, hebben steeds meer open source-software tot hun beschikking. Die software werkt veelal onder Windows, Linux en MacOS. De software is gratis. En de kwaliteit van die programma's is vergelijkbaar met commercieel verkrijgbare software: van soms zelfs beter tot heel goed, tot (soms) matig. Het darktable is een van de zeer goede programma's. Op de website en in de SoftwareBus is onlangs een review van het programma gepubliceerd. Deze presentatie is een aanvulling op de review. In de lezing over darktable maak je kennis met dit programma. darktable is niet alleen een RAW-verwerkingsprogramma, maar het is ook een fotobewerkingsprogramma en fotoviewer. Het wordt in besprekingen geduid als een goed alternatief voor Lightroom. Aan de orde komt hoe het is opgebouwd, basisfuncties worden uitgelegd en gedemonstreerd en enkele geavanceerde bewerkingsmogelijkheden worden genoemd. Aan tafel bij DigiFoto kun je zelf met darktable aan de slag.

Er is een calibreerapparaat aanwezig waarmee de bezoekers kunnen experimenteren met - kleurcalibratie van computerschermen

"Wessel Sijl, een van de kaderleden van het Platform DigiFoto, verzorgt een presentatie over de nieuwste release 2.10 van het alom gewaardeerde open source fotobewerkingsprogramma GIMP. Deze nieuwe release is de grootste in de 20-jarige historie van GIMP, en mag met recht spectaculair worden genoemd. Het bevat vele verbeteringen en uitbreidingen, van zowel qua tools als ook qua onderhuidse verbeteringen. Wessel zal de belangrijkste en meest opvallende vernieuwingen toelichten, waaronder ook met live voorbeelden van fotobewerking. 

Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform leest u hier.

Platform Linux

Wij van het Platform Linux staan natuurlijk weer voor u klaar. U kunt met alle Linux en open-source gerelateerde vragen bij ons terecht. We richten ons vooral op de beginnende Linux gebruiker. Dat zal meestal een Windows gebruiker zijn, die nieuwsgierig is naar de wereld buiten Windows. Wij besteden dan ook de nodige aandacht aan de migratie van Windows naar Linux, de problemen die een nieuwe gebruiker daarbij kan ondervinden, maar ook de nieuwe mogelijkheden. We kunnen u adviseren als het gaat om alternatieven voor Windows-software die u gewend bent te gebruiken. Mochten directe alternatieven niet voorhanden zijn, dan is het in veel gevallen ook mogelijk om Windows-software te gebruiken in Linux. Dat is te danken aan Wine, een open-source compatibiliteitslaag voor Windows programma’s, waarover wij u alles kunnen vertellen.

Samen met het platform DigiFoto besteden we aandacht aan een mogelijke workflow fotografie - van opname tot eindproduct - met behulp van onder meer open-source software in Linux. Medewerkers van DigiFoto geven presentaties over de programma’s darktable en GIMP, die zowel voor Windows als voor Linux beschikbaar zijn.

We kunnen u tevens wegwijs maken in het onderwerp miniatuur computers (Single Board Computer, SBC), zoals de Raspberry Pi.

Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform leest u hier.

Platform Domotica

We gaan verder in op de Homey. In een presentatie laten we zien hoe je flows maakt en hoe je apps op de Homey werkend kunt krijgen en houden. De hoofdtaak zal zijn: programmeren via de standaard interface, voor de gewone gebruiker.

Een tweede presentatie is het starten met domotica met Domoticz op een Raspberry Pi. Ernst zal een presentatie gaan geven over de slimme Google-speakers en hoe je hiermee kunt communiceren.Verder zal hij een introductie over de Homey geven en hoe hij tot nu toe het product ervaren heeft.

Meer informatie over deze bijeenkomst en over het platform leest u hier.

Platform Webontwerp

Dit keer maken we een uitstapje naar een leuk programmeer programma voor kinderen. Scratch is een object-georiënteerde visuele programmeertaal. De taal is geschikt voor het maken van visualisaties zoals interactieve verhalen, animaties, spellen, muziek en kunst en richt zich speciaal op jonge mensen vanaf 8 jaar. Het bijzondere aan deze programmeertaal is dat het werkt met blokjes i.p.v. tekst. Dat beperkt syntaxfouten door de onderdelen van een programma als legosteentjes in elkaar te laten passen. Als de blokjes passen is het programma syntactisch in orde en kan het worden uitgevoerd. Programmeerfouten blijven vanzelfsprekend mogelijk.

Flightsimulator

Evert Vinkenborg demonstreert de Flightsimulator onder Windows 10. Na enkele minuten instructie kan je opstijgen van vliegveld Soesterberg om een rondvlucht te maken boven je eigen dorp of stad. Per persoon kan er 15 minuten worden gevlogen. Bij Evert ligt een intekenlijst om een gunstige vertrektijd bij hem te reserveren. (of bij de info balie) Maar je kunt ook bij hem terecht voor een demonstratie van freeware muziek programma’s Audacity en MuseScore.

Deelnemende Interessegroepen

  • Drones
  • eCS
  • Genealogie
  • Postzegel
  • Programmeren
  • Testbank

 

Categorieën