2010-6_p08 Open Source in Africa

Open Source in Gambia en Senegal - Gerrit Marskamp

Gerrit in Africa; Omringd door leerlingen.Go for Africa zet zich in om diverse beroepsscholen, scoutingclubs, ziekenhuizen en ecologische projecten te ondersteunen.Dat doen ze door hergebruikcomputers uitgerust met Open Source software in te zetten in
Gambia en Senegal.Deze software werkt heel goed onder het besturingssysteem Ubuntu van Linux. Een verslag van Gerrit Marskamp, die is meegereisd met Go for Africa.

Mij is gevraagd te laten zien wat kan, met de inzet van Open Source software, als ondersteuning voor projecten in Afrika. Deels is dit een soort reisverslag, deels wat technischer, misschien wat minder technisch dan wat er normaal aangeboden wordt. Gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Waarbij ik nog wil opmerken, geen echte “Linux expert” te zijn en ook niet meen alle nuttige toepassingen inzake educatie te beheersen. Intussen heb ik gemerkt dat mijn kennis toch wel op zijn plaats schijnt te zijn.

Open Source is in dit geval voornamelijk gericht op het besturingssysteem Linux, in de smaak Ubuntu, en dan ingezet op scholen in Gambia en Senegal. Een soort van thuiskomen dus, aangezien Ubuntu als begrip ook uit Afrika, Zuid-Afrika komt. Eén van de betekenissen van het Zulu/Xhosa woord is iets van; medemenselijkheid naar anderen. Ik was in de gelegenheid dit proces ook eens in de praktijk te brengen.

Samenwerking

Nu is deze inzet een mooi voorbeeld van hoe diverse groepen of organisaties tot samenwerking komen. Mijn avontuur begon eigenlijk met een verzoek in het Ubuntu-forum, waar ik als 'mrGee' bekend sta, om mee te helpen een aantal computers hardwarematig te herstellen en er daarna Ubuntu op te zetten.

Nu ben ik geen echt 'forumdier' en ik houd me bijvoorbeeld ook niet bezig met forumpolitiek, maar ik vind een aantal initiatieven, gestart vanuit het forum, wel weer leuk om aan mee te werken.

Het artikel is in zijn geheel als PDF op te halen.

links

Terug naar Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-6

Categorieën

Openbare bestandsbijlagen