CompUfair 21 april 2018

Datum

-

Op zaterdag 21 april a.s. houden we van 10 tot 13.45 uur onze tweede CompUfair van 2018,
zoals gewoonlijk in het H.F. Witte Centrum in De Bilt, Henri Dunantplein 4.

Een routebeschrijving vindt u hier.


 

Programma CompUfair 21-04-2018
Over de Vechtzaal
Tijd Presentatie door Naam Omschrijving lezing
10:15 - 11:15 Platform Muziek Rien Parhan Wat doen die effecten eigenlijk met je muziek?
11:30 - 12:30 Platform Muziek Ronald Fukken Het akkoordenschuifsysteem "Het Ei van Co"
12:45 - 13:45 Platform Windows Rein de Jong Vragenuurtje voor al uw vragen over de recentelijk door hem gepubliceerde artikelen. W.o. veiligheid, Zoeken, Routers, Thunderbird, Total Commander en meer.
Jachtkamer: Workshops
Tijd Workshop door Naam Omschrijving workshop
10:15 - 11:15 Platform DigiFoto Isja Nederbragt Workflow fotografie - van opname tot eindproduct met open-source software, zowel onder Linux als onder Windows
11:30 - 12:30 HCC! Drones IG Boudewijn Hessel 360 graden video maken met app Hangar
12:45 - 13:45 HCC! Postzegel IG   Algemene ledenvergadering
Colenberghzaal 2
Tijd Presentatie door Naam Omschrijving lezing
10:15 - 11:15 Platform DigiVideo Erhard Braas Hoe je zelf HDR toe kunt voegen aan bestaand beeldmateriaal
11:30 - 12:30 Platform Domotica Ernst Roelofs De ontwikkelingen op het gebied van domotica met onder andere Athom met hun domotica-controller Homey
12:45 - 13:45 Platform Domotica Gjalt Zwaagstra De slimme tado° thermostaat. De koppeling van de tado° met de Homey.
14:15 - 16:00 HCC! CompUsers IG Bestuur Algemene ledenvergadering
Oostbroeckzaal: muziekzaal
Tijd Demonstratie door Naam Omschrijving demonstratie
10:00 - 13:30 Platform Muziek Pieter van Hof 'budget' digitale piano de YAMAHA P115
10:00 - 13:30 Platform Muziek Ton Valkenburgh heeft een opstelling met Ubuntu Studio. Deze opstelling gebruiken we om te laten zien wat Ubuntu onder de motorkap heeft op het gebied van muziek.
10:00 - 13:30 Platform Muziek Leon Braam demonstreert het audioprogramma Presonus Studio One
10:00 - 13:30 Platform Muziek Rien Parhan laat nu zien en vooral horen wat effecten kunnen doen voor muziek
10:00 - 13:30 Platform Muziek Ronald Fukken neemt zijn YAMAHA wind controller en gewone alt sax mee om met het programma Band-in-a-Box te demonstreren
10:00 - 13:30 Platform Muziek Frans Bergen demonstreert voor degenen die meer van Primus willen weten
Statenkamer: domotica
Tijd Demonstratie door Naam Omschrijving demonstratie
doorlopend Platform Domotica   Demonstratie met de Domoticz op de Raspberry Pi. RFX-com, Z-wave en Zigbee zullen met elkaar en door elkaar gebruikt worden. Philips Hue-systeem wordt steeds uitgebreider en kenmerkt zich door gebruiksgemak. Ikea heeft nu een eigen domoticalijn. Athom (Enschede) met hun domotica-controller Homey. Zowel de Homey als de Hue zullen werkend getoond worden. De slimme thermostaat van tado°.
Colenberghzaal 1: demonstraties CompUsers en IG's
Tijd Demonstratie door Naam Omschrijving demonstratie
10:00 - 13:30   Evert Vinkenborg Vliegles in de flight simulator
10:00 - 13:30 Platforms Windows, Linux, DigiVideo, DigiFoto en Webontwerp; Postzegel IG; Programmeren IG; Apple IG; Testbank.

 

 

Platform Domotica

We zullen weer zaken met de Domoticz op de Raspberry Pi demonstreren. RFX-com, Z-wave en Zigbee zullen met elkaar en door elkaar gebruikt worden. Philips (Eindhoven) is natuurlijk bij iedereen bekend. Hun Hue-systeem wordt steeds uitgebreider en kenmerkt zich door gebruiksgemak en koppelbaarheid met vele andere domoticasystemen. Ikea, het beroemde woonwarenhuis, heeft nu een eigen domoticalijn, die daar sterk op lijkt. We hebben deze onlangs aangekocht en hopen deze op de beurs te kunnen laten zien. Athom (Enschedé) met hun domotica–controller Homey is een groeiende speler op de markt en is sinds kort ook in het buitenland actief. Zowel de Homey als de Hue zullen werkend getoond worden.

Er is een presentatie over de tado°-thermostaat.De Slimme Thermostaat van tado° stuurt je verwarming aan op basis van je locatie en verwarmt alleen als je thuis bent. Met de smartphone-app heb je op elk moment controle over je verwarming. Ervaar een nieuw niveau van comfort en bespaar tegelijk energie en tot 31% op je verwarmingskosten.
Zo is er voor iedereen, die zich interesseert voor domotica, wat te vinden op de ComUfair. Voor de eindgebruikers, die niet veel zelf willen knutselen, maar ook voor de doe-het-zelver, die graag alles zelf bedenkt en uitvoert.

Platform DigiFoto

Het platform DigiFoto slaat nieuwe wegen in.
Was het platform DigiFoto tot nog toe vooral gericht op een breed scala van min of meer onsamenhangende werkterreinen (techniek, presentatie, voorlichting, programmatuur, compositieleer, etc.), nu gaan we proberen om de samenhang van deze elementen af te bakenen, vorm te geven en verder uit te werken in een bruikbare ‘workflow fotografie – van opname tot eindproduct’.

Daarbij worden alle aspecten in deze workflow aangekaart, zoals:

  • Welke doelstelling heb je met de foto, zoals informatief, kunstzinnig, documentair of reisverslag, etc.
  • Welke soort camera (spiegelreflex, compact, maar bv. ook smartphone) kun je gebruiken voor welk doel.
  • Waar zoek en vind je de juiste entourage voor je foto. Een portret vereist een ander decor dan een sportfoto.
  • Hoe en met welke middelen (programma's) bewerk je de opnames om te komen tot een passend resultaat dat aan je doelstelling beantwoordt.
  • Op welke manier presenteer je het eindresultaat (bijv. een expositie met ingelijste kwalitatief hoogstaande foto's in een passe-partout, een fotoboek van een reisverslag, projectie met een beamer voor een lezing of voordracht).

We zijn voornemens om dit vorm te gaan geven met een lezing en een workshop, waarbij eveneens andere platforms mee zullen werken voor een specifieke inbreng. Bekijk ons volledige programma hierboven; daar vind je de meest actuele informatie!
We hebben ook al een mooie titel bedacht:

‘Workflow in fotografie: het kost u geen geld, het vraagt wel wat energie!’

Platform DigiVideo

Ook op deze CompUfair zal de videowerkgroep weer aanwezig zijn, met genoeg interessante dingen, dus kom zeker kijken!
Erhard Braas pakt uit met HDR, waarover in SoftwareBus 2018-2 meer te lezen is. Met zowel een presentatie als met doorlopende demo's in de zaal zal hij op een tv video's laten zien met en zonder HDR. Ook zal hij tonen hoe je zelf HDR kunt toevoegen aan bestaand beeldmateriaal.
Roel laat in de zaal het (chroma/kleur) ‘keyen’ zien; erg interessant, zeker voor hen die het de vorige keer gemist hebben.
Verder zal het werken met de bekende programma's, zoals Cyberlink Powerdirector, te zien zijn en op het gebied van video kan van alles gevraagd worden.

Platform Muziek

Deze keer willen we laten zien dat er veel Digitale Audio Werkstations op de markt zijn die niet onderdoen voor de bekende zoals Cubase en zelfs Protools.  

Presentaties in Over de Veghtzaal

10:15 – 11:15 Wat doen effecten met de muziek, door Rien Parhan
Gebaseerd op het boek The new electronic guitarist ga ik het hebben over effectpedalen, gitaar synths, echo’s en dergelijke. Wat doen die effecten eigenlijk met je muziek? En ook een heel bijzonder keyboard: ‘een ROLI seaboard’.

11:30 – 12:30 Het Ei van Co door Ronald Fukken
Het akkoordenschuifsysteem ‘Het Ei van Co’ en het bijbehorende boek ‘Spelen met Akkoorden’ van Co Atpress geeft de musicus een schat aan informatie. Het is gebruikt als cursusboek bij de cursus ‘Let’s Swing’ van Teleac in de jaren tachtig, maar nog steeds actueel. Ronald laat zien hoe het akkoordenschuifsysteem door de musicus kan worden gebruikt. Het boek is een goede hulp bij het gebruik van de schuif en helpt ook de musicus die wil leren improviseren. De schuif en het boek zijn gratis voor hcc!leden verkrijgbaar.

Demonstraties in de Oostbroeckzaal (van 10:00 tot 16:00)

Pieter neemt zijn digitale ‘budget’-piano de YAMAHA P115 mee. Deze redelijk geprijsde digitale piano heeft ondanks zijn prijs toch wel veel onder de motorkap.

Rien laat nu zien en vooral horen wat effecten kunnen doen voor muziek. Het boek The new electronic guitarist is leidend voor deze demonstratie. Verder aandacht voor een Roli Seaboard. Een serie keyboards met ongekende mogelijkheden.

Ronald neemt zijn YAMAHA wind-controller en gewone altsax mee om met het programma Band-in-a-Box te demonstreren hoe je in je eentje met begeleiding van een combo heerlijk muziek kunt maken.

Er zijn tegenwoordig veel Digitale Audio Werkstations op de markt. Een keuze maken is soms lastig.

Leon demonstreert het audioprogramma Presonus Studio One. Hij gaat in op de vele fascinerende functies betrekking hebbende op componeren, opnemen en mixen/masteren van muziek met het programma. Daarnaast beantwoordt hij al je vragen op het gebied van het aanschaffen en toepassen van software en hardware om muziek te maken.

Ton heeft een opstelling met Ubuntu Studio. Deze opstelling gebruiken we om te laten zien wat Ubuntu onder de motorkap heeft op het gebied van muziek. Ton geeft speciale aandacht aan de Digitale Audio Werkstations Rosegarden en Ardour.

Frans demonstreert voor degenen die meer van Primus willen weten, hoe je de mooiste bladmuziek kan maken met het Nederlandstalige programma Primus. Updates en kleine correcties zijn gratis en komen automatisch binnen. Als men iets niet meer weet kan via Teamviewer hulp geboden worden. De gebruiksaanwijzing zit in het programma. Het is zeer geschikt voor piano en koorpartijen. Met veel voorbeelden en tips over de bediening. Een goede gelegenheid om er met hem iets dieper op in te gaan.

Platform Linux

Tux, de mascotte van LinuxDe medewerkers van het Platform Linux staan natuurlijk weer voor u klaar. U kunt met alle Linux en open-source gerelateerde vragen bij ons terecht. Wij richten ons in het bijzonder op de overstap van WindoLogo van Winews naar Linux.

Wij kunnen u adviseren bij het zoeken naar alternatieven voor Windows-software die u gewend bent te gebruiken. Mochten directe alternatieven niet voorhanden zijn dan is het in veel gevallen ook mogelijk om Windows software te gebruiken in Linux. Wine, een Windows compatibiliteitslaag voor Linux, is daarvoor het toverwoord. Het gebruik van Wine wordt gemakkelijk gemaakt met programma's als Crossover Linux en PlayOnLinux. Ook daar kunnen we u alles over vertellen.

Platform Windows

Op onze stand staan wij klaar om u te helpen: u vraagt en wij geven gericht antwoord!

Wij demonstreren de sneltoetsen die op de muismat zijn afgebeeld en we geven hierop een toelichting.

 

 

Categorieën