CUmail.nl: de mailserver voor leden CompUsers en abonnees SoftwareBus

Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

CompUsers (of eigenlijk: de voormalige DOSgg) was een internet-provider van het eerste uur, compleet met goedkope ‘inbel-accounts’ om te kunnen internetten. Toen HCCnet in de lucht kwam met gratis inbel-accounts, zijn de DOSgg-gebruikers naar HCCnet overgeheveld. Maar de mailserver en de e-mailadressen zijn altijd operationeel gebleven. We hebben zelfs extra mogelijkheden geboden d.m.v. subdomein-accounts met onder andere meerdere e-mailadressen. Er wordt veel gebruik van gemaakt, en dat was voor ons een reden om deze service te blijven bieden, zij het sinds april 2012 in een nieuwe vorm: cumail.nl.

Aanvankelijk bleven de oude e-mailadressen in de domeinen dosgg.nl en/of doge.nl voor bestaande gebruikers ook werken naast hun nieuwe adressen in het domein cumail.nl. Per 1 juli 2017 is daaraan na ruim vijf jaar een eind gekomen, zij het dat het hoofddomein doge.nl om technische redenen tot 1 augustus 2017 nog dienst blijft doen.

CUmail.nl (CU staat voor CompUsers, zoals u zult begrijpen) is de mailserver van CompUsers. Hier kunnen de leden van CompUsers en de abonnees van het CompUsers-periodiek SoftwareBus gebruik van maken.

De fysieke mailserver is een zogenaamde ‘dedicated’ server, gehost door Server4you. ‘Dedicated’ wil zeggen dat een geheel systeem uitsluitend door CompUsers wordt gebruikt. De server heeft een quad-core processor, bijna 8 GB hoofdgeheugen en 1 TB schijfruimte in de vorm van 2 schijven van 1 TB die in een RAID-1 configuratie draaien. Alles wordt dus ter wille van de robuustheid dubbel opgeslagen. De server staat in het ‘datadock’ servercentrum in Straatsburg. Naar verluidt is dit het groenste servercentrum van Europa.

Het team dat de CUmail-server beheert en je eventuele vragen beantwoordt, bestaat uit de CompUsers-vrijwilligers Hans Lunsing, Alexander Wendling en Frans Boersma, drie vrijwilligers waarvan de laatste twee (ook) beroepsmatig hun sporen op dit terrein hebben verdiend. Zij maken deel uit van het WebTeam van CompUsers en worden waar nodig ondersteund door het WebTeam.

Categorieën: