Elburg - een stadje om te smullen!!!

Platform DigiFoto dook samen met HCC Apeldoorn en vele andere HCC foto-enthousiaten in de historie van Elburg.

Wessel Sijl

 

Zaterdag 20 mei was het weer zover: de traditionele jaarlijkse foto excursie, georganiseerd door het platform DigiFoto. En net als voorgaande jaren in harmonieuze samenwerking met HCC Apeldoorn. De bestemming dit jaar was het historische stadje Elburg; een ommuurd stedelijk pareltje van 350 meter lang en 250 meter breed, met een rijke historie, en heel fotogeniek. Met een grote opkomst van zo'n 30 personen, veel gehoorde enthousiaste reacties, en fraai fotoweer, mag weer worden gesproken van een geslaagde dag. Deze traditie van het platform DigiFoto staat als een huis, en er wordt al nagedacht over de bestemming voor volgend jaar. Maar lees eerst hoe deze geslaagde excursie in Elburg is verlopen.

 

Op de voorafgaande vrijdag werden, kijkend naar het regenachtige weer, nog even de wenkbrauwen gefronst. Maar de zaterdag bleek een heerlijke dag te worden, met zon en wolken. Kortom het ideale fotoweer. En een buitje van 5 minuten op het midden van de dag mocht de pret niet drukken. Het leuke van zo'n klein stadje is dat je met enige regelmaat het pad kruist van een mede fotograaf, en even bij elkaar polst wat er zoal op de geheugenkaart is vastgelegd. Maar ook is verrassend hoe je binnen de bescheiden afmetingen van Elburg in alle stilte en door niemand gestoord kunt fotograferen. Het kan niet anders dan dat de foto opbrengst heel groot moet zijn.

 

Net zoals in de voorgaande jaren werd gestart bij een kop koffie met gebak. De aloude taveerne “Het Oude Regthuys”, precies in het midden van het centrum, was een heerlijk verzamel- en vertrekpunt. De eigenaar had speciaal voor de groep de deuren een uur eerder geopend. De traditionele koffie met gebak liet zich door iedereen goed smaken, en deze geste van Compusers werd zeer op prijs gesteld. Maar ondanks deze prettige geneugten werden al snel de camera's in gereedheid gebracht; met prachtig zonlicht in het verschiet wilde niemand te lang binnen blijven zitten. Binnen enkele minuten ging iedereen zijn eigen weg. Ofwel samen met andere mede fotografen, ofwel individueel.

De elkaar kruisende winkelstraten, precies door het midden van de oude binnenstad, zijn geliefd en druk. De zijstegen, op enkele passen lopen vanaf de winkestraten, bleken daarentegen de rust zelve, en juist daar waren tal van fotogenieke plekjes te vinden. Een straatimpressie, een tafereel, maar vaak ook hele subtiele details. En niet te vergeten ook de vele historische gebouwen en andere oude dingen. Een leuke bijkomstigheid was dat vele stadsbewoners er een sport van maakten om de huizen, stegen en stoepen te versieren met bloemen; ook dat is door diverse fotografen uitgebuit. Wie elkaar tegenkwam sprak vaak de verwondering uit hoe veel verschillende dingen je binnen zo'n klein stadje kunt fotograferen.

 

Het fotograferen beperkte zich echter niet alleen tot de straten en stegen binnen de muren. Ook de stadswal en vooral het uitzicht vanaf de wal waren geliefd om fotografisch te verkennen; ofwel met de lens gericht naar de stad, ofwel juist gericht naar het landschap aan de buitenzijde. Ook het oude Joodse kerkhofje, op een hoek van de stadswal, was zeer bijzonder. En verder nog, precies aan de andere kant van de Vischpoort, bleken het pittoreske (voormalige Zuiderzee) haventje met de fraaie vloot van klassieke botters dankbare foto-objecten.

 

Tussen de bedrijven door werd even bijgepraat tijdens de lunchpauze, die door veel fotografen werd genoten in wederom het Olde Regthuys. Dat bleek een prima moment om de nodige fototips uit te wisselen en het programma te bepalen voor de middag. Opmerkelijk was dat, precies als bij de start in de ochtend, de meesten na de laatste hap van de lunch snel afrekenden en hun (foto) weg vervolgden. Al met al werd het voor velen een lange dag met - ondanks de geringe afmetingen van het stadje - vele kilometers in de benen. Het was al ver in de namiddag dat allen met volle geheugenkaarten en tevreden terugkijkend op een geslaagde fotodag huiswaarts keerden.

 

Inmiddels hebben de deelnemers al een verzoek ontvangen om vijf van hun fraaiste foto's op te sturen. Die worden later het jaar getoond op een avond bij HCC Apeldoorn, en uiteraard op een groot beeldscherm bij het platform DigiFoto tijdens de CompuFairs.

 

Wat wordt de bestemming volgende jaar ? Voorstellen zijn altijd welkom. Heb je een idee, stuur dan even een mailtje naar Platform DigiFoto via het contactformulier.

 

@@@@@

Categorieën