Domotica Platform op de CompUfair van 27 september 2014

De CompUfair van 27 september stond ditmaal in het licht van domotica.

In twee zalen konden de bezoekers kennis maken met domotica. In een zaal konden een drietal lezingen over domotica gevolgd worden (terug te zien op: https://www.compusers.nl/video-presentaties-overzicht) en in de andere zaal waren er demonstraties.

Na de inleiding over domotica door Hans van Baalen vertelde Bert Huiberts van BeNext, http://www.benext.eu, over hun producten en na de lunchpauze vertelde Stefan Witkamp en Emile Nijsen over hun kickstart project Homey, https://www.kickstarter.com/projects/athom/homey-the-living-room-talk-to-your-home. Alle lezingen waren met rond de 80 bezoekers zo goed bezocht dat het zoeken was naar een vrije zitplaats.

BeNextBeNext maakt zowel een centrale interface, Gateway genoemd, als slimme randapparatuur die vaak meer doet dan gevraagd zoals het meten van de temperatuur of, naast het aan- en uitschakelen, het meten van het vermogen.Deze gegevens worden vervolgens naar hun zwaarbeveiligde servers gestuurd waarna er allerlei informatie terugkomt naar de gebruiker. Hun Gateway haalt daarnaast informatie uit de slimme energiemeter. Aan privacy is gedacht aangezien de gebruiker kan aangeven welke informatie al dan niet verstuurd wordt. De applicaties van BeNext richten zich vooral op energiebesparing en het gemakkelijker maken van het leven. Zij propageren een open structuur waarbij hun apparatuur ook met die van een aantal concurrenten overweg kan.

 

Homey is een project van 2 studenten. 

Stefan Witkamp en Emile Nijsen van HomeyBijzonder is dat Homey met vrijwel alle andere randapparaten kan communiceren. Handig is dat Homey spraakgestuurd werkt. Door (ook in) het Nederlands tegen Homey te praten kan hij  taken uitvoeren als licht of tv aan danwel uit te zetten. Naast gesproken commando’s kunnen er ook, net als bij bijvoorbeeld de Gateway van  BeNext, taken, rules, opgesteld worden.

Niet als spreker maar wel in de zaal met de demonstaties was onder andere e-Domotica.

Zij pretenderen breder georiënteerd te zijn en richten zich wat nadrukkelijker op bijvoorbeeld (persoonlijke) beveiliging. Zo hebben zij een valsensor die het verschil ‘weet’ tussen op de grond vallen en aan een mens bevestigd vallen. Andere aanbieders die aanwezig waren zijn Domoticz (http://www.domoticz.com), HomeWizard (http://www.homewizard.nl) en een stofzuigrobot van Roomba, http://www.roomba.nl/Roomba/iRobot.html.

Hans geeft uitlegDomotica is nog niet echt goedkoop maar omdat je kunt opbouwen kun je de ‘pijn’ spreiden. De kosten zitten niet zozeer in de interface. De ‘Gateway’, het hart van BeNext, http://www.benext.eu, kost nu tijdelijk €100 in plaats van €135 (actiecode slim99) en de Homey, http://athom.nl, die u nu al vooruit kunt bestellen, gaat volgend jaar voor €299,- over de toonbank. Daarmee beginnen de kosten pas. Zonder randapparatuur zoals een afstandsbedieningsknop voor op de radiator van de centrale verwarming, deursensor(en), bewegingsmelders en schakelaars kun je nog niet veel. De Gateway kan weliswaar de slimme energiemeter uitlezen maar wordt pas interessant als het met die informatie iets gaat doen. e-Domotica, http://www.e-domotica.com/nl/, levert daarom (net als BeNext) een aantal kant en klaar pakketten. De basis investering is bij e-Domotica misschien iets hoger. Dat systeem is vooral interessant als je diverse onderdelen (Comfort, Inbraakalarm,  Personenalarm, Videobewaking en Energiemanagement) met elkaar wilt verbinden. De startprijs bij e-Domotica valt wat hoger uit omdat er naast randapparatuur een soort tablet, het vast te bevestigen “Basisstation”, met aanraakscherm wordt meegeleverd om de randapparatuur te bedienen. Voordeel is dat ook zonder smartphone (of lege smartphone ;-) ) de randapparatuur te bedienen is. Dit geldt overigens ook voor spraakgestuurde Homey. Ook e-Domotica heeft voor HCC leden een aantrekkelijke instapkorting van €325: http://www.e-domotica.com/nl/e-domotica-starterskit-be-fr?home. Deze actie duurt voor HCC leden tot en met 31 oktober. Tijdens de fair was een verloting en de winnaar van de e-Domotica Starterskit  is Dhr. van Dijk uit IJsselmuiden. De kosten van Domotica zitten vooral in de randapparatuur. Klik aan – Klik uit, ook wel KAKU genoemd, http://www.klikaanklikuit.nl/home/, is het goedkoopste en al voor pakweg 2 tientjes als set te koop. 

Volle zaal

Groot nadeel is dat KAKU eenrichtingsverkeer is; de verzender krijgt geen bericht als een taak is uitgevoerd. Dat is anders bij bijvoorbeeld het Z-wave protocol (http://www.z-wave.com) maar dan kost een schakelaar al snel meerdere tientjes per stuk. Voordeel van een Homey is dat je door de veelzijdigheid kunt combineren. KAKU in de woonkamer en Z-wave voor bijvoorbeeld de deurschakelaar of zolderlamp die minder in het zicht is. Homey kan met beide (en nog meer) protocollen ‘spreken’. Homey kan door z’n veelzijdigheid ook zonder extra aan te schaffen randapparatuur gebruikt worden. Namelijk als gesproken afstandsbediening voor tv en stereo-installatie. Handig voor bijvoorbeeld mensen met een handicap. Het goedkoopste ben je uit als je een Raspberry Pi, www.raspberrypi.org, (het hart van Homey) aanschaft en daar zelf mee gaat experimenteren ;-).

Onze digitale woning op de CompUfair van 27 september 2014

Wilt u de lezingen nog een keer terugzien? Dat kan na medio oktober 2014 via onze website:

https://www.compusers.nl/video-presentaties-overzicht

Categorieën