Energie meten met domotica

In dit artikel staan we stil bij de mogelijkheid om met domotica apparatuur, een Raspberry Pi en een programma als Domoticz energie te besparen. Domoticz heeft namelijk de mogelijkheid het verbruik in overzichtelijke grafieken weer te geven.

 

Energie meten

Domotica staat voor slimme apparaten die het leven aangenamer maken. Meten is ook hier weten. Om slim te kunnen zijn is het belangrijk dat er gemeten wordt. Dat kan via sensoren als bewegingsmelders, licht- of temperatuursensoren maar ook zie je steeds vaker dat slimme apparaten meerdere functies herbergen. Zo zijn er schakelaars die behalve aan en uit schakelen ook het stroomverbruik meten. Die informatie kan vervolgens weer gebruikt worden voor bepaalde functies (zoals het na een bepaalde tijd aan staan uitzetten of bij een bepaald bereikt vermogen een apparaat  uitschakelen. Een programma als Domoticz kent de mogelijkheid schema's te maken en zij die wat meer ervaring heeft kunnen ook scripts maken met meer mogelijkheden (de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt) maar met een beetje geluk is jouw script al door iemand anders geschreven en op het internet geplaatst.

Om slim te kunnen zijn is interactiviteit een must. Een schakelaar die geen signaal kan terug sturen kan dus ook geen informatie over het vermogen opsturen. Daarom zijn de goedkope  KaKU (Klik Aan Klik Uit) schakelaren niet geschikt om het vermogen te meten. De (duurdere) schakelaars van BeNext die het Z-Wave protocol gebruiken hebben dei mogelijkheden wel. Met hun schakelaars kun je ook het vermogen meten en.. Als je wilt kun je ze alleen daarvoor voor gebruiken. Stel je wilt het vermogen van de koelkast meten en opslaan dan kun je daarvoor de BeNext schakelaar goed voor gebruiken; wel moet je even oppassen dat deze altijd aanstaan. Op die manier kun je een een week een goed idee kregen van het verbruik en hoe vaak en hoe lang de koelkast aanslaat. Zo kun je met een beetje geduld van alle apparaten thuis of meerdere apparaten samen als die aangesloten zijn op een verdeeldoos het energieverbruik in kaart brengen. Dat kan zoals gezegd uitstekend met een programma als Domoticz. Als je al een slimme meter heb kun je tevens het totale energieverbruik in kaart brengen. Naast Domoticz heb je daarvoor bijvoorbeeld bij gebruik van het interactieve Z-Wave protocol een zender/ontvanger nodig om het apparaat dat Z-Wave gebruikt te kunnen bedienen en uitlezen. Dat kan uitstekend via een oude computer die je nog op zolder hebt staan. Die hgeeft als nadeel dat het een energieslurper is en lawaaierig is. De Raspberry Pi is dan ook een uitstekend, energiezuinig en goedkoop alternatief.

 

Wat kost een startpakket?

Wilt u ook aan de slag en bent u benieuwd naar de kosten? Van de Domotica gebruikersgroep van CompUsers heb ik de volgende apparatuur in bruikleen gebruikt:

Raspberry Pi B+:

S kabel om de Raspberry met de slimme meter te verbinden:

Z-Wave stick:

BeNext schakelaar:

BeNext dimmer:

Domoticz: gratis

 

Energie besparen

Op het internet zijn vele tips te vinden. Snelle besparingen zijn allereerst - en daar helpt Domotica uitstekend bij - te realiseren door inzicht te krijgen en je boeren verstand te gebruiken. Als je een kopje thee wilt zetten kun je dat in de magnetron doen of met de waterkoker. Domoticz laat zien wat in jouw geval het voordeligst is. Small is beautifull maar soms is het tegenovergestelde waar. 3x de waterkoker opstarten omdat je - druk als je ben- - vergeten bent het water over de thee te gieten - ook kun je beter een roetere hoeveelheid water koken en de thee vervolgens in ene thermoskan zetten dan in een theepot. Domoticz laat mooi de pieken in het energieverbruik zien. Naast het gezonde verstand zijn er de bekende besparingen als thermostaat uit als niemand thuis is of een graadje lager. Ook is het handig als deuren gesloten zijn zodat de warmte niet kan verdwijnen. Met sensoren die controleren of deuren en/of ramen open danwel dicht zijn kan de centrale verwarming geschakeld worden. BeNext heeft b.v. een CV schakelaar en met Domoticz kun je overal regels en signaleringen instellen. Ook het vervangen van gloeilampen of spaarlampen door LED lampen kan een aardige besparing opleveren. Helaas zijn niet alle LED lampen dimbaar; met name de goedkopere zijn dat niet (te herkennen aan het symbool). Bijkomend voordeel is dat LED lampen een voller spectrum hebben waardoor kleuren beter te zien zijn. Groot nadeel van LED verlichting is dat amateur astronomen niet vrolijk worden van LED straatverlichting omdat die door hun brede spectrum niet uit te filteren zijn. Lichtvervuiling is een onderschat probleem voor de gezondheid van mens en dier maar dat ter zijde.

 
Categorieën