European Utility Week te Amsterdam, een beursverslag

De Utility Week beurs www.european-utility-week.com van 4 tot en met 6 november 2014 te Amsterdam was een beurs waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van domotica getoond werden. Daarnaast was deze beurs een ontmoetingsplek voor kickstarters en kleinere en grotere bedrijven die actief zijn op deze groeimarkt. Hans van Baalen van het platform Domotica heeft deze beurs bezocht en doet hier verslag van.

De energieleveranciers met hun slimme meters en de fabrikanten die apparatuur leveren om deze meters uit te lezen waren in groten getale aanwezig. Energie, i.h.b. reductie van energieverbruik, was sowieso een belangrijk thema. Fabrikanten van slimme thermostaten als NEST, ANNA en TOON waren dan ook aanwezig. Helaas zijn nog niet alle fabrikanten actief op de Nederlandse markt maar dat is een kwestie van tijd. Er waren op de beurs ook Nederlandse leveranciers van allerhande slimme meet- en schakelapparatuur als BeNext. Wellicht volgen hier nieuwe samenwerkingsverbanden uit voor ons platform. Zo heeft Hans onder andere gesproken met Plugwise, de leverancier van ANNA. Deze slimme thermostaat is een 100% Nederlands product. Hij is nu nog exclusief voor klanten van de Nederlandse Energiemaatschappij maar straks voor 4 euro per maand te huur (48 euro per jaar, 240 euro na 5 jaar): www.plugwise.nl. Voor wie de slimme thermostaten wil vergelijken kan op deze site terecht: passiefhuisbouwer.nl/vergelijk-anna-nest-eneco-toon-en-essent-e-thermostaat/

Als trend viel op te merken dat het ZigBee-protocol voor draadloze communicatie met inmiddels meer dan duizend gecertificeerde producten het lijkt te winnen van het Z-Wave-protocol (www.z-wave.com). Gelukkig is ZigBee een open protocol in het 2,4 GHz gebied (en het 868 MHz gebied in Europa) en is het een goede ontwikkeling dat er meer uniformiteit lijkt te komen. Tegelijkertijd is het jammer dat Z-Wave buiten de boot dreigt te vallen. Gelukkig verschijnen er nog steeds apparaten als Homey die met meerdere systemen overweg kunnen.

Categorieën