Homey

Homey

Door Ernst Roelofs

Domotica komt meer en meer voor de 'gewone' man binnen handbereik. Een als kickstartersproject (een project wat fondsen zoekt bij particulieren) begonnen project als Homey is een mooi voorbeeld van toegepaste en betaalbare domotica. Homey kan als stemgestuurde huiscomputer een flink aantal regietaken op zich nemen zoals het aan en uit doen van het licht, regelen van de verwarming en/of de tv ten tijde van uw favoriete programma aanzetten.

Homey is begonnen als studieproject van 2 Nederlandse studenten aan de Technische Universiteit Twente. Inmiddels houdt een heel team zich bezig met de verdere ontwikkeling van Homey en is Homey inmiddels te koop voor 299 euro.

Homey heeft als ‘hart’ een Raspberry Pi (of afgekort RBP) die uitgerust is met extra zenders/ontvangers. Doordat Homey, die onder andere de Nederlandse taal ‘verstaat’, met vrijwel alle protocollen en apparaten die draadloos aangestuurd kunnen worden overweg kan is communicatie met een groot aantal apparaten mogelijk. Homey kan onder andere ‘praten’ met goedkope en veel gebruikte apparaten zoals KlikAanKlikUit (of KAKU) maar ook met apparaten die bijvoorbeeld gebruik maken van Z-Wave. Verder ‘begrijpt’ Homey Bluetooth, infrarood, etc..

Voor Homey is een eigen – open – programmering ontwikkeld zodat de mensen die lol hebben in programmeren Homey nog beter naar hun hand kunnen zetten. Omdat de programmering open is kunnen bezitters van een Homey ook (stukjes) programma van elkaar gebruiken en aanpassen.

Kortom, Homey is door die combinatie van hard- en eigen software een echte alleskunner die (ook) in staat is apparaten die elkaar niet kunnen verstaan met elkaar te verbinden.  Samen met de prijs maakt dat Homey tot een uniek en betaalbaar apparaat.

         Uit de doos

Omdat vrijwel iedereen een TV en stereo heeft met infrarood afstandsbediening kan Homey direct uit de doos, al dan niet na een leerperiode gebruikt worden om de tv en stereo met de stem te besturen. Wie licht, verwarming, koffiezetapparaat of beveiliging wil bedienen met Homey zal eerst die apparatuur en/of schakelaars aangeschaft moeten hebben. Gelukkig kan Homey ook met relatief goedkoop schakelmateriaal als KaKu overweg zodat de startkosten niet al te hoog hoeven te zijn.

Vervolgens is het een kwestie van uitbreiden. Indien u in het verleden al domotica apparatuur heeft aangeschaft is de kans groot dat Homey daar mee over weg kan. Verder kunnen de kosten beperkt blijven door slim aan te schaffen. In de woonkamer volstaat KaKu om de de verlichting uit te zetten omdat je dat zelf kan controleren (als je in de woonkamer bent ;-) ). De verlichting op de zolderkamer daarentegen kun je beter met een Z-wave schakelaar bedienen. Omdat Z-wave bi-directioneel is, 2 kanten uitwerkt, er komt een bevestiging van het uitgevoerde commando, ‘weet’ Homey dat uit ook echt uit is. Nadeel is wel dat dit soort schakelaars / apparaten duurder zijn dan hun KlikAaanKlikUit broertjes en zusjes. Bij KaKu is echter nooit zeker dat een commando daadwerkelijk ontvangen en uitgevoerd is. Daarom verstuurd Homey commando’s ook meer dan 1 keer.

         Open platform

Groot voordeel van Homey is dat er geen programmeerkennis nodig is om te kunnen Homey gebruiken. Daardoor is Homey van jong tot (heel) oud te gebruiken.

De makers hebben een open platform gecreëerd zodat programma’s om Homey bepaalde taken te laten doen gedeeld en door anderen aangepast kunnen worden. Naast gesproken commando’s kunnen, net als bij bijvoorbeeld de Gateway van  BeNext, taken of rules opgesteld worden. Hierdoor kunnen de mensen die wel affiniteit hebben met programmeren (of eigenlijk meer het schrijven van scripts) hun hart ophalen en hun vondsten met andere Homey bezitters delen.

         Mogelijkheden

Homey kan iedereen het leven een stuk gemakkelijker maken vanaf het moment dat iemand thuiskomt door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten, verlichting aan te zetten en je favoriete muziek ten gehore brengen tot het moment dat er niemand meer thuis is waardoor de verwarming omlaag kan en de beveiliging kan worden aangezet. Natuurlijk kan ook s’ nachts, als iedereen naar bed is, de verwarming een graadje lager gezet worden. Maar ook als je onderweg bent kun je via een iOS of Android app Homey opdrachten geven en bijvoorbeeld je huis in de gaten houden.

Homey kan echter veel meer. Omdat Homey op spraak kan reageren kan Homey niet alleen gebruikt worden om via een gesproken opdracht de tv op het juiste kanaal aan te zetten (handig voor mensen die fysiek niet met een afstandsbediening overweg kunnen). Homey moet bij de juiste programmering ook op hulp geroep kunnen reageren als iemand gevallen is. Daardoor kan Homey ook goed gebruikt worden bij mensen die fysiek gehandicapt zijn.

Meer over Homey kunt u op de website van Homey (https://www.athom.com) en op de site van CompUsers https://www.compusers.nl/domotica lezen. Ook zullen er tijdens de komende CompUfairs demonstaties van Homey te zien zijn.

 

Categorieën