Praktijkvoorbeelden Domotica

Vraag: Is het mogelijk om te monitoren wanneer een apparaat wordt aangezet en vervolgens een timer te starten die zeg 15 minuten voor het verstrijken van de tijd een bericht - waarschuwing - (b.v. e-mail of sms verstuurt) en vervolgens de spanning uitschakelt (b.v. van een spelcomputer die anders te lang aanstaat ;-) ).

e-Domotica (1 dag later):

Kunnen we niet oplossen zoals jij dat wilt. Wij kunnen geen alarm laten genereren op schakelaars.
Energie per apparaat kunnen we meten met een zg losse doorsteekplug met energiemeting. Wanneer hij de plug uit de muur haalt is ook de controle weg
m.vr.gr Henk Mohle
 
BeNext, 2 dagen later:

De EnergySwitch (schakelaar met energiemetertje) zal inderdaad icm de gateway automatisch rapporteren zodra er een wijziging in WATT of in kWh is gedetecteerd. Dit is eventueel nog handmatig te ‘finetunen’ in de settingspagina van het product.

U kunt dus een regel maken bij meer dan xxx watt dat u een email wilt ontvangen. Of u ook een betrouwbare regel kunt maken dat bij langdurig verbruik een email en vervolgens een schakelaar afschakelt is wel erg lastig. Ik zal deze case in ons systeem vermelden maar helaas kunnen we u hierbij niet direct een goede oplossing bieden. Natuurlijk kunt u deze regel wel maken via de ‘schakelaar status’ dus zet de schakelaar aan, en bij langdurig aanstaan zal de switch uitgeschakeld kunnen worden.

Nog een technische uitleg waarom het niet zo eenvoudig is. Als het verbruik constant blijft kunt u natuurlijk wel een regel maken die na xx tijd de email stuurt en de schakelaar weer uitzet, alleen als er een wisseling van energie is die ook automatisch gerapporteerd wordt dan zal de regel weer uitgevoerd worden en dus zal de tijd gereset worden, dat is iets wat u dus in uw geval juist niet wilt hebben.

Best regards, met vriendelijke groet,

Ewout Gastelaars

 

Zelenko

Wanneer je met de domotica node stroom kan meten, kan je zien of apparaat aan staat. Zoals je misschien weet vertegenwoordig Zelenko in NL een systeem wat dat kan.

Toevallig heb ik op dit moment met een van mijn relaties een Cloud systeem aan het ontwikkelen waar een gedeelte van de functionaliteit in zit die je beschrijft. Als wij het kunnen dan kunnen andere het ook en zo configureren/programmeren als jij wilt. De broncodes hier voor zijn open baar.

Tevens ben ik een cloud oplossing aan het opzetten waar we simpel en goedkoop kunnen zien of het gedrag van een ruimte / woning veranderd als de bewoners thuis zijn. Als voorbeeld de lamp op het toilet gaat altijd tussen 7 en 10 uur aan. Wanneer dat niet gebeurd kan er iets met een bewoner aan de hand zijn. Onze oplossing gaat dan iemand, smsen, twitteren, emailen, bellen of opschalen naar een alarmcentrale. Hiervan willen we voor de zorg een betaalde dienst maken. 

Systeem staat klaar. We gaan het nu kleinschalig uitrollen en zijn nu tevens opzoek naar partijen die dit grootschalig willen gaan inzetten.

Het voordeel van dit systeem is dat je comfort, veiligheid en alarmering, burenhulp, energie besparing kan combineren.

Bij deze een lang betoog en extra uitleg dat wat jij wilt nu al mogelijk is met een domotica systeem. Succes bij de opvoeding van je zoon!

Toon Stappers

Categorieën