Inhoud SoftwareBus 2012-1

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Bluestacks maakt het mogelijk onder Windows Android op je PC te gebruiken. Een interessante ontwikkeling? Lees, en probeer het zelf uit.
Van de redactie: We gaan er weer een geweldig jaar van maken.Mét onze leden, vóór onze leden. In april vindt weer onze Algemene Ledenvergadering plaats. En 11 februari vindt de eerste CompUfair van 2012 plaats. Dit is een evenement dat u niet wilt missen. Vederop in dit nummer komen we er uitgebreid op terug.
BlueStacks = Windows + Android: Een Windows pc hebben we bijna allemaal. En velen hebben inmiddels ook een Android apparaat, bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Kun je die twee ook verenigen? Met BlueStacks kan dat. Een Windows programma waarmee je Android 'apps' kunt gebruiken. Het programma is nog in het bêtastadium, maar het belooft veel. De omslag van de SoftwareBus en de opdruk van de GigaHits staan in het teken van BlueStacks. In de SoftwareBus vind je een uitgebreide beschrijving. En het programma staat uiteraard op de GigaHits. Heb je ook interesse in Android? Meld je dan aan als deelnemer van ons nieuwe CompUsers Platform Android: www.CompUsers.nl/Android.
CompUfair: zaterdag 11 februari: Op zaterdag 11 februari verwachten wij jullie weer allemaal in het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein in De Bilt. Van 10-16 uur is daar weer onze CompUfair. De eerste van dit jaar, mis die niet want dan moet je wachten tot 21 april of 29 september (MegaCompUfair). Het programma staat uiteraard in de SoftwareBus. De laatste updates vind je op www.CompUsers.nl. Over ongeveer een week sturen we ook een eMailing met het programma van de CompUfair op 11 februari. Houd deze datum vast vrij in je agenda!
Verhaal van een oud rolfilmpje: Ja, je dacht dat we alle feestdagen nu voorlopig achter ons hadden? Dat klopt, maar 'Oud en nieuw' komt toch nog in de SoftwareBus. Isja Nederbragt van het CompUsers Platform DigiFoto vond in haar Donkere Kamer …. ehhhhh … donkere hoek een box-rolfilmcamera. Degenen die nu opa en oma zijn, weten misschien nog hoe zo'n ding eruit ziet. Maar als je de SoftwareBus leest, dan weet je het ook, zonder de noodzaak er oud bij te worden. Over oud gesproken.... Isja kan het niet laten. Uiteindelijk gaat ze die 6 centimeter rolfilm negatieven digitaliseren en bewerken met Gimp.
Facebook: Als je tegenwoordig niet meedoet met de sociale media, dan loop je het risico als een zonderling beschouwd te worden. Dan doe je niet meer mee. Facebook in inmiddels de meest verbreide versie van een social network via internet. Er zitten grote voordelen aan, maar ook gevaren als je privé-gegevens aan de openbaarheid prijsgeeft. Daarover moet je zelf een afweging maken. René Suiker van ons CompUsers Platform WebOntwerp beschrijft in de SoftwareBus hoe je gebruik kunt maken van Facebook.
Veel etiketten?: Cees Otte heeft je in de twee voorgaande SoftwareBussen geleerd, hoe je adresetiketten kunt printen. Dat ging prima, maar er bleek toch een probleem als je meerdere vellen met etiketten wilde printen. Wil jij dat ook? Dan vervolgt Cees voor jou zijn stappenplan.
Jan heeft het laatste woord: Hoeveel wachtwoorden heb jij in je pc opgeslagen, bijvoorbeeld in 'cookies'? En hoeveel favorieten zitten er in je webbrowser?
Denk je dat deze gevoelige gegevens daar veilig zijn? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen geen wachtwoorden op te slaan en dan bijvoorbeeld één wachtwoord overal voor te gebruiken. Is dat veilig? Eén keer gekraakt, overal gekraakt, zegt Jan Stedehouder in de SoftwareBus. Dom? Tja, ik ken mensen die veilig internet prediken en zich toch hieraan bezondigen. Want het moet natuurlijk voor jezelf wel een bruikbare oplossing blijven. Jan stelt een alternatief voor, waarbij je wachtwoorden en favorieten in de cloud worden opgeslagen. Versleuteld, maar je moet wel het vertrouwen opbrengen dat er netjes mee omgegaan wordt. De oplossing heet LastPass en Xmarks. Een gedetailleerde beschrijving van het gebruik vind je in de SoftwareBus.
Korte Tips & Trucs: Lang hebben lezers gevraagd om korte tips en trucs in de SoftwareBus In de vorige SoftwareBus is daar een bescheiden begin mee gemaakt. Slechts een halve pagina, want er was toen niet meer ruimte beschikbaar. Maar het is de bedoeling voortaan minimaal twee en maximaal vier pagina's Korte Tips & Trucs te presenteren. In een strak omlijnd schema, met vier tips per pagina. Daarin staan de hoofdzaken en een afbeelding ter verduidelijking. Je mag ook zelf je tips en trucs inzenden. Bij plaatsing in de SoftwareBus komt daar jouw naam bij. Graag opsturen aan T&T@CompUsers.nl.
Privacy lekt weg: De voorzitter schreef in zijn column 'Geef niet te veel bloot'. Jan Stedehouder schreef een artikel over LastPass, met als strekking veilig(er) internetten. Waarom wordt je duidelijk als je het artikel van Ernst Roelofs lest. Waarin staat hoe jouw privacy weglekt en als handelswaar te koop is. Natuurlijk hoeft niet alles meteen 'slecht' te zijn. En natuurlijk ben jij een eerlijk mens en heb je niets te verbergen. Maar wedden dat je toch je wenkbrauwen gaat fronsen als je ermee geconfronteerd wordt hoeveel over jou ergens op internet bekend is? Wakker worden!
Linux onder Windows: Veel goede software werkt onder Linux en onder Windows (en vaak ook onder andere besturingssystemen) op precies dezelfde wijze. Voorbeelden: Firefox, Thunderbird, LibreOffice (OpenOffice 'fork'), Gimp. En KompoZer, een HTML WYSIWYG editing programma waar Previewers onder Windows, Linux en zelfs een Mac de Previews voor de SoftwareBus mee maken. Toch wil je onder Windows wel eens een groot voordeel van de Linux 'desktops' binnenhalen. Namelijk het gemak van meerdere desktops. En dat kan met VirtuaWin. Hans Lunsing presenteert deze oplossing in de SoftwareBus. Een handreiking van een CompUsers Platform Linux adept aan de Windows gebruikers!
Toch al Windows 8 op je systeem?: Eigenlijk kan dat nog niet. Tenzij je gebruik maakt van de Windows 8 Developer Preview van september, met alle beperkingen die daar nog in zitten. Maar het is wel mogelijk om een Windows 8 'look' op je Windows XP, Vista of 7 pc te installeren die er net uitziet als de echte Windows 8. En bovendien een stukje van de functionaliteit van de Metro interface binnenhaalt. Hie je dat kunt doen beschreef Henk van Andel in de SoftwareBus. En de bijbehorende software staat op de GigaHits.
Een beetje illegaal?: Op internet woedt een hevige strijd. Een aantal organisaties richt zich met alle middelen tegen het fenomeen 'illegaal downloaden'. De recente acties tegen The Pirate Bay zijn daar een overduidelijke demonstratie van. Aan de andere kant gaat het om onze vrijheden en vrije toegang tot informatie. Velen beschouwen dit als een basisrecht van de mensen. Waar blijven we als iemand een site als 'illegaal' kan verklaren en uit de lucht kan laten halen? Staat er dan voor niets al eeuwen iets van 'vrijheid van drukpers' in onze grondwet? Ernst Roelofs gaat in op een aantal facetten van illegaal downloaden, het succesvolle alternatief iTunes, de strijd met patenten en SOPA (Stop Online Piracy Act).
GigaHits 2012-1: We schreven hierboven al dat het programma BlueStacks op deze GigaHits staat. En natuurlijk de nodige programmatuur rondom het thema Windows 8 'look' voor Windows XP Vista en 7.
Daar blijft het uiteraard niet bij. Daarnaast staan nog eens 500 nieuwe programma's op deze GigaHits, compleet met 'Preview' en gepresenteerd in een overzichtelijk menu. Een ook daar blijft het niet bij. De gehele jaargang 2011 van de SoftwareBus staat er als PDF bestanden op. Handig als naslagwerk, mede dank zij de zoekmachine.
En ook de gehele jaargang 2011 van de GigaHits hebben we erbij gezet. Dat wil zeggen: de Previews in de bekende menustructuur. Voor de programma's zelf was uiteraard geen ruimte. Toch handig om wat na te zoeken. De programma's zelf kun je van de betreffende GigaHits kopiëren. Als je die niet meer hebt, dan kun je altijd nog zelf gaan downloaden. Binnenkort komt overigens ook een index van voorgaande GigaHits op de GigaHits te staan.

 

Categorieën