Inhoud SoftwareBus 2013-3

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: De voorplaat is deze keer gewijd aan navigatie in het verkeer met behulp van open source navigatiesoftware: gratis en altijd actueel kaartmateriaal. Ook te gebruiken op onder meer uw Garmin-navigator.
Van de redactie: In het laatste nummer voor de zomervakantie besteden we onder meer aandacht aan het gebruik van elektronica in het openbare leven, de ‛social media’ en de positieve en negatieve effecten daarvan op onze veiligheid.
Een half leven ...: Met de ALV van april jl. in gedachten kijkt Henk van Andel vooruit naar 12 november 2013, de dag waarop Clemens Schellens effectief als voorzitter van CompUsers in functie treedt. Henk stelt Clemens aan u voor.
Terugblik op 31 jaar computeren: Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 20 april jl. trad Christ van Hezik, een van de nestors van onze vereniging, af als bestuurslid. Na zich gedurende vele jaren op allerlei fronten te hebben ingezet in diverse commissies, zowel binnen CompUsers (voorheen DOSgg) als in de moedervereniging HCC (onder meer als Ledenraadslid), vond Christ de tijd gekomen om een stapje terug te doen.
50PlusBeurs: De HCC is volop bezig met de voorbereidingen van de 50PlusBeurs, een evenement dat vijf dagen zal duren, van 17-21 september.
DigiFoto weer ‘On tour’: Verslag van bezoek aan het Openluchtmuseum te Arnhem op 6 april 2013. Een frisse dag met ‛s middags een mooie voorjaarszon. Kortom, een ideale dag voor een foto-excursie op deze fraaie en fotogenieke locatie. En voor het eerst georganiseerd in samenwerking met HCC Apeldoorn: een geslaagde opzet, zoals al tijdens de voorbereidingen bleek.
Gratis navigatie met open source: Op vakantie gaan moet natuurlijk altijd ontspanning zijn. De weg kwijtraken op weg naar of tijdens de vakantie veroorzaakt de nodige ergernis en stress, die tijdens de vakantie eerder af- dan aanwezig dient te zijn. Gelukkig biedt de moderne technologie de oplossing bij uitstek. De chips die signalen van GPS-satellieten kunnen verwerken, worden steeds kleiner, nauwkeuriger en vooral ook goedkoper.
GigaHits 2013-3: Het previewteam is er wederom in geslaagd een mooie GigaHits samen te stellen. En opnieuw was het woekeren met de ruimte om de inhoud te beperken tot 8,5 gigabyte. In totaal hebben we deze keer ruim 400 nieuwe programma’s op de GigaHits gezet. Verdeeld over de diverse categorieën, zodat er vast wel voor iedereen wat interessants bij zit.
Actual Multiple Monitors: Het aansluiten van meerdere monitors aan een Windows-systeem is vanaf Windows XP mogelijk zonder extra software. Maar mét extra software wordt het aantal mogelijkheden vergroot en het werken met meer monitors wordt dan nog leuker. Dit artikel beschrijft hoe het kan zonder,, maar nog beter mét extra software.
Ongewenste gasten: Het verwijderen van toolbars als Ask Toolbar en Incredibar. U heeft een schitterend gratis programma (freeware) geïnstalleerd en plotseling blijkt Firefox of Internet Explorer te zijn ‘verrijkt’ met allerlei nieuwe functies (toolbars) en reclameboodschappen waar u niet om gevraagd had en die meestal alleen maar storend zijn.
To play or not to play!: Wie een computerspel voor zichzelf of (klein)kind koopt in de winkel, treft daar in de meeste gevallen een adviesleeftijd op aan. In Nederland wordt die beoordeling of ‘rating’, voor computerspellen of ‘games’ net als in de meeste landen van Europa door PEGI (Pan‐European Game Information) gedaan. Duitsland heeft als uitzondering, met USK, een eigen rating en Kijkwijzer neemt in Nederland de beoordeling van films voor haar rekening.
Ouderlijk toezicht: Kinderen komen makkelijk op plekken op het internet waar je ze liever, afhankelijk van hun leeftijd, (nog) niet wilt zien ronddolen. Er bestaan middelen die hun wel vrijheid geven, maar zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Hier wordt toegelicht hoe je op twee manieren de internettoegang kunt beheersen.
Libre Office: Het zijn barre economische tijden. Even de nieuwste Microsoft Office 2013 aanschaffen is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar er is een prima alternatief, met veelal dezelfde functionaliteit. Basaler wellicht, maar met één prettige bijkomstigheid … het kost noppes.
What’s in the air? (2): iSPEX, een update: in de vorige SoftwareBus stond een artikel over het iSPEX-project, waarin met een iPhone en een opzetstukje voor de camera de luchtkwaliteit wordt gemeten. De bijbehorende app is te vinden in de Nederlandse App Store via de iPhone op ‘ispex’ maar dat gaat niet altijd goed. Echter, ook zonder de iSPEX‐app kunt u het spectrum fotograferen: gewoon met de camera‐app!
Veiligheid en het internet: Over mogelijkheden om belasting te ontwijken, foutief afhandelen van retourzendingen door webwinkels, met 3D-printer vervaardigen van wapens, het permanente verlies van privacy door plaatsing van foto’s, door jezelf of derden, op het internet.
  In memoriam Lodewijk Severein: We hebben allemaal het afschuwelijke nieuws vernomen over de verdwijning van Lodewijk Severein en zijn vriendin in Zuid-Spanje. Lodewijk was van 1997-2000 directeur van de HCC en later directeur van HCCnet. Wij kenden Lodewijk Severein als een prettig persoon die veel goede dingen deed voor de HCC. Hun tragisch einde heeft ons geschokt. Wij condoleren beider nabestaanden. Mogen hun zielen rusten in vrede.
Windows 7/8 en veiligheid: Met het verstrijken van de tijd zijn de gevaren op het internet veranderd en de tegenmaatregelen aangepast. Bedreigingen zijn doortrapter geworden en in aantal toegenomen. Slimme criminelen bedreigen ons. Zij vinden steeds weer nieuwe wegen naar onze pc’s, die niet per definitie worden beveiligd. Zelf zullen we dus steeds meer alert moeten zijn!
SOS, wat is dat eigenlijk?: SOS en uw gezondheid. Stel dat er iets met u gebeurt, bijvoorbeeld als u buiten bewustzijn raakt. U kunt een geheugenstick bij u dragen, aan een koordje om uw nek, die dus snel gevonden wordt als u onwel wordt, met daarop de belangrijkste gegevens die een arts nodig heeft om u veilig te kunnen behandelen.

 

Categorieën