Inhoud SoftwareBus 2014–1

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Fotobewerking in optima forma leidde tot een abstracte voorplaat.

Voorwoord: Introductie en inleiding op de inhoud van het eerste nummer van dit jaar.

Vooruitblik CompUfair: De eerste bijeenkomst in het jaar is altijd in februari. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen. Het thema is ‘Onze Digitale Woning’. Tevens een kort overzicht van de lezingen. Daarnaast de gedragsregels voor de koopjesmarkt.

Convocatie ALV: De statutair verplichte aankondiging van de algemene ledenvergadering, die op 12 april zal worden gehouden.

Onze Digitale woning: Een thema dat bij zowel HCC als CompUsers veel aandacht krijgt. Wat het project inhoudt wordt hier beschreven, evenals de voornemens van het Platform Domotica voor het komende jaar.

Kleurenleer: Een goed begrip van de kleurenleer is een belangrijke voorwaarde om te begrijpen wat kleur is en om zinvol met kleuren te kunnen werken, zowel bij het kunstschilderen als in de fotografie.

Windows 8.1 zoals het bedoeld is: De meningen over Windows 8/8.1 lopen sterk uiteen. Sommigen vinden het een grote vooruitgang, anderen vinden helemaal niets en klampen zich vast aan Windows 7. Het artikel is bedoeld als uitleg van datgene wat Microsoft met dit operatingsysteem voor ogen had toen het ontworpen werd.

GigaHits 2014-1: Ongeveer 420 nieuwe programma’s op deze disc, compleet met preview, alsmede een toelichting op de zoekmachine op de DVD. De disc is bootable met Puppy Linux 5.6. Tevens staat de inhoud van alle SoftwareBussen en GigaHits van het gehele jaar 2013 erop.

 

Doodklap voor privacy: Windows 8: Wist u dat Windows 8.1 op uw computer niet alleen permanent met Microsoft verbonden is, maar ook met diens ‘partners’, zoals Akamai? Maar dan wel zonder dat u daarvoor toestemming hebt gegeven! Daarnaast ondersteunt Win 8 het pop-protocol voor e-mail niet, ook al een aanslag op de privacy. Daar is een oplossing voor, die hier beschreven wordt.

De Fototas: Dé fototas, die bestaat eigenlijk niet. Er zijn er diverse, in alle soorten en maten. En daar gaat dit artikel over: paraattassen, schoudertassen, snuittassen, heuptassen, combi-tassen, fotorugzakken, slingbags, koffers, trolleys en tot slot het cameravest! En dat van 24 producenten!

Analyse met Excel: ‘Menigeen maakt thuis gebruik van kantoortoepassingen, en veel mensen zouden daar graag ondersteuning bij willen hebben.’ Dat was een van de uitkomsten van de enquête van januari 2013. Met dit artikel hopen we aan die vraag te voldoen.

Heeft je pc een leven na XP?: De computer met Windows XP is al wat ouder en niet geschikt voor Windows 7 of Windows 8, maar verder is er geen reden om over te gaan op een nieuw systeem. Althans, niet op dit moment. Wat is dan het alternatief? Juist, gefaseerd overstappen op Ubuntu. Deel 1: over op Thunderbird voor mail.

Koffiedik kijken: Wat gaat 2014 ons brengen? InWebWereld van 6 januari werd al een aantal mogelijke trends pgesomd. Het meest opmerkelijk is de voorspelling van Gartner ‘dat veel ICT’ers binnen een paar jaar hun baan zullen kwijtraken omdat hun werk door machines wordt overgenomen.’

Boekbespreking: ICT en sociale media in onlangs verschenen fictie. Over computers, software, robots en internet kunt u niet alleen lezen in de SoftwareBus, ook in romans en thrillers komen ze aan de orde. Hebt u geen belangstelling voor fictie dan is dit wellicht een gelegenheid uw huisgenoten of vrienden op iets uit de SoftwareBus te wijzen.

 

Categorieën