Inhoud SoftwareBus 2015-4

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: HCC maakt serieus werk van de ondersteuning dóór leden áán leden. Daartoe is begonnen met instructiebijeenkomsten over de nieuwe mogelijkheden: de overstap of upgrade naar Windows 10. De bijeenkomsten worden zeer druk bezocht.
Voorwoord: Frans Dijkhoff beschrijft hoe hij zich voorbereidt op de komende MegaCompUfair. De wijze les hiervan: mocht u willen upgraden naar Windows 10, stel dan in ieder geval uw nieuw gegenereerde licentiecode veilig, zodat u later niet voor problemen komt te staan mocht u onverhoopt Windows 10 opnieuw moeten installeren. Met die legale licentiecode kunt u te allen tijde een schone installatie bewerkstelligen.
Een paar juweeltjes: Voor sommige kleine, of voor jou misschien grote, ergernisjes onder Windows bestaan meestal gratis oplossingen. Kleine hulpprogrammaatjes die het leven van de gebruiker veraangenamen. En dan kijk ik vooral naar hulpjes waarover echt is nagedacht. Voor Windows 7 en Windows 8.x.
Wat biedt de MegaCompUfair op 26 september?: Zoals de vaste lezers ondertussen wel weten, organiseert CompUsers drie keer per jaar een bijeenkomst in De Bilt, de CompUfair. Eén keer per jaar (in september) pakken we groots uit en dat noemen we dan de MegaCompUfair. U bent welkom van 10:00 – 16:00 uur. Zie hier voor de laatste update van het programma.
Plezier met smartphone-fotografie: Isja Nederbragt legt uit wat smartphone-fotografie inhoudt: je maakt foto's met een smartphone en bewerkt ze ook op de smartphone of tablet. In dit artikel gaat zij uitgebreid in op de mogelijkheden en beperkingen van de beschikbare apps. Zowel voor Android als iOS.
Review Magix Fastcut: Actiecamera’s maken meestal schokkerige opnames van bijvoorbeeld een skitocht, mountainbikerit of luchtopnames van een quadcopter. Erhard Braas bespreekt het programma Fastcut van Magix, een softwarepakket om dergelijke filmpjes te bewerken. Het programma is onder meer in staat om bewogen en vervormde beelden te corrigeren en er een aantrekkelijk geheel van te maken.
TiPisch Rhino: Windows 10 installeren: Hoe kun je Windows 10 vers en schoon installeren wanneer je upgrade, een crash hebt gehad of simpelweg een nieuwe pc hebt gekocht? Rein de Jong doet alles heel gedegen uit de doeken: zowel installatie als herstelstation maken.
TiPisch Rhino: Windows 10 activatie: Nog een bijdrage van Rein de Jong: Aanpak van problemen bij de activatie van Windows 10.
GigaHits 2015-4: De bekende DVD-ROM met honderden programma’s op alle denkbare gebieden als het over computeren gaat. In de rubriek ‘Windows’ vind je de programma’s die direct met dat besturingssysteem te maken hebben. Om het gebruik te vergemakkelijken, om het te verbeteren, enzovoort. Een bijdrage van Henk van Andel.
TiPisch Rhino: Patience & Mijnenveger: Windows 10 wordt uitgebracht met de Microsoft Solitaire Collection, een Patienceversie die je verplicht tot het bekijken van reclamefilmpjes van dertig seconden om het spel te mogen blijven spelen. Natuurlijk kan het ook zonder reclame, alleen moet je voor het verwijderen daarvan betalen. Maar … er is een betere manier! zegt Rein de Jong.
Windows 10 automatische update: Windows 8? Wat was dat ook alweer? Laten we het daar maar niet meer over hebben. Zelfs onze Ruud Uphoff heeft afscheid genomen van Windows 7. Over Windows 10 zegt hij: ‘Dit Windows 10 zou ik zelfs mooi gaan vinden als het kon worden ontdaan van wat Microsoftiaanse arrogantie.’
Printerleed: last van obstipatie, en de genezing: Wessel Sijl had tijdens zijn zomervakantie kortstondig last van verstopping in de printer. Met een simpel middeltje van de lokale drogist, geholpen door een flinke dosis pruimen, was dat leed snel verholpen.
Second Life: Ofwel, een tweede leven. En hoewel we natuurlijk niemand willen stimuleren om er een dubbelleven op na te houden, gaan we toch eens aandacht besteden aan dit fenomeen op Internet. Een tijd geleden was het een hype, nu hoor je er niemand meer over. René Suiker vraagt zich af: ‘Is dat omdat iedereen er zo in op gaat dat je geen tijd meer hebt om erover te communiceren, of is het gewoon doodgebloed?’
Vergane glorie of gouden trio?: Het archiveren van bestanden en het afspelen van multimedia: zelf een oplossing zoeken of toch maar kant en klaar? Dat kan een dilemma zijn! Compuserslid André Reinink beschrijft welke mogelijkheden hij ter beschikking had en welke keuzes hij maakte.
Het jaar van Linux op de desktop: Linux-expert Hans Lunsing beschrijft welke gebruiksaandelen de diverse besturingssystemen, d.w.z. Windows, Linux en OS X, wereldwijd hebben en hoe deze zich ontwikkelen. Het valt op dat het aandeel van Linux nog steeds erg laag is, ook al stijgt het de laatste jaren wel. Hans geeft daarvoor twee mogelijke oorzaken en besluit met de conclusie dat Linux pioniers nodig heeft.
Tablets, deel II: Android: Boekbespreking door Hein van Dijk. De vorige boekbespreking had de iPad als onderwerp, nu is de beurt aan de Android-tablet. Ook daar zijn veel boeken over te vinden. Hein bespreekt er vijf en wijst op bijzonderheden, plussen en minnen.

 

Categorieën

Openbare bestandsbijlagen