Inhoud SoftwareBus 2016-5

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Te zien op de MegaCompUfair: 360 gradenvideo. Zie het artikel van Erhard Braas op pagina 10.
Voorwoord: Een gedeelde bijdrage met tweemaal een terugblik: een van Leen van Goeverden op de voorbereidingen voor de MegaCompUfair en de andere van voorzitter Clemens Schellens op de extra algemene ledenvergadering.
Terugblikken op de MegaCompUfair: De jaarlijkse MegaCompUfair in Cultureel en Vergadercentrum H.F. Witte in De Bilt was een prachtige dag! Voor de thuisblijvers omdat het heerlijk zomers weer was en voor de deelnemers omdat er weer een goed gevuld programma was met interessante presentaties en workshops, onder meer over de Windows 10 Anniversary update, DigiFoto en Communicatie en de Extra ALV over ‘Beleggen’.
Digitaal AudioWerkstation (DAW): Het kiezen van het juiste Digitale AudioWerkstation (DAW) voor je muziekcomputer is niet altijd even eenvoudig. Er zijn behoorlijk wat DAW’s op de markt, met zowel eenvoudige als zeer uitgebreide programma’s.
Creatief met de Apple iPad: Waarom tekenen en schilderen op een iPad leuk is. Voor de iPad zijn er tientallen goede, gratis en goedkope apps waarmee je de meest schitterende digitale tekeningen of schilderijen kunt maken. Iedereen met een iPad 2 kan zonder veel geld uit te geven al aan de slag, want je hebt ook geen kosten voor papier of verf. Ook erg prettig is dat je nooit hoeft te wachten tot de verf droog is en, als iets je niet bevalt, kun je gewoon snel de laatste wijzigingen terugdraaien.
360-gradenvideo: Een ervaring rijker. Een 360-gradenvideo is een video-opname die is gemaakt met een camera die situaties in één keer in 360 graden opneemt. Kijkers kunnen de beelden verslepen en ze 360 graden draaien zodat ze ze vanuit elke hoek kunnen zien.
Verder met hotmail en live.nl!: Een grote update van Outlook.com, voorheen msn.com, hotmail.com, live.com en live.nl, maakte dat het vanaf 1 juli 2016 niet meer mogelijk was om op de standaardwijze de mail in Windows Live Mail (WLM) te synchroniseren.Dit had grote gevolgen voor de gebruikers van WLM.Het was voor velen een onverwachte tegenslag. Verder gaan? Dat kan met Outlook.com en WLM via IMAP.
Frambozengebak en Bananentaart: Van ATX naar creditcardformaat en nog kleiner. De pc van de toekomst is zo groot als een postzegel. Deel 1: we maken een bananentaart.
Photokina 2016 (Imaging unlimited): Een impressie van ’s werelds grootste fotografiebeurs, gehouden te Keulen, eind september 2016 en voor CompUsers bezocht en beschreven door Wessel Sijl.
GigaHits 2016-5: Rondom het thema Virtual Machine presenteren we op GigaHits 2016-5 een aantal programma’s, bv. om Virtual Machines (VM’s) te converteren naar een ander systeem, om VHD (Virtual Hard Disks) van Windows te manipuleren en ook het onbekendere QEMU, om eens kennis mee te maken.
De baas over Secure Boot (2): In deze aflevering laat Hans Lunsing aan de hand van de UEFI-interface van OVMF zien hoe u Secure Boot in instellingsmodus zet, uw eigen sleutel toevoegt aan de database met toegelaten sleutels en de platformsleutel overneemt. Voor het geval dat dit niet simpel lukt, worden oplossingen aangedragen.
Total Commander versie 9: Total Commander kan worden gebruikt als een vervanger voor de Verkenner. Door het opsplitsen van het beeld in twee vensters is het simpel om bestanden van het ene naar het andere venster te kopiëren. Rein de Jong weidt uit over de nieuwe mogelijkheden.
Het WSL in Windows 10: De Windows 10 Anniversary Update brengt ons, naast allerlei andere nieuwtjes, ook het WSL (Windows Subsysteem voor Linux), een echte Linux-omgeving binnen Windows.‘Gefundenes Fressen’voor Linux-enthousiasten! Hans Lunsing maakt ons wegwijs.
Een webpagina afdrukken: Op een van de CompUfairs van 2016 sprak een van de bezoekers de redactie aan met de vraag of we misschien het lezingenprogramma bij de hand hadden. Helaas, dat hadden we niet. ‘Maar’, zeiden wij, ‘thuis had u vanaf de website de actuele versie kunnen afdrukken.’. Hij antwoordde: ’Ja, dat advies heb ik wel gelezen, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Ik wist niet waar ik moest beginnen.’. Voor ons reden om dat hier uit te leggen, uiteraard aan de hand van schermafdrukken van de website.

 

Categorieën