Inhoud SoftwareBus 2017-4

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Deze staat in het teken van de reviews, die, naast de ‘normale’ artikelen deel uitmaken van ons informatieaanbod. Zie ook de website bij het verschijnen van SoftwareBus 2017-4.
Voorwoord: De hoofdredacteur, en met hem vele ingewijden, maken zich ernstig zorgen over de verstandhouding tussen CompUsers en HCC. Op het moment dat u dit blad leest is er wellicht meer over te vertellen. Verder in dit nummer: gevarieerd nieuws over allerlei computerzaken.
Over het conflict met HCC: De feiten op een rijtje gezet. Zeer waarschijnlijk zijn er nieuwe feiten bekend op de dag van de MegaCompUfair.
MegaCompUfair 23/9: Uitgebreide informatie ontvingen we van de Activiteitencommissie en de diverse platforms en groeperingen.Kijk voor het actuele programma van Lezingen en Workshops op de website: www.compusers.nl.
Even voorstellen: Hugo Walg, beoogd secretaris van CompUsers.
Arduino (2): It runs in the family: nog meer familieleden. Door André Reinink. In een vorig artikel heb ik laten zien wat (de) Arduino is.Ik heb toen aangegeven dat er geen sprake is van ‘dé Arduino’,maar dat er een echte familie is van broertjes en zusjes. Dit keer wil ik een aantal familieleden ten tonele voeren.
Ubuntu Studio (4): De multimediaversie van Ubuntu. In dit artikel laat Ton Valkenburgh zien hoe we audio en MIDI in Ubuntu Studio configureren.
Reviews update: In Softwarebus 2017-3 heeft René Suiker uitgebreid geschreven over reviews en hij beloofde dat wij u op de hoogte zouden houden.Folkert Vos geeft gevolg aan deze belofte en biedt u een overzicht van de stand van zaken.
Rosegarden (review): Door Ton Valkenburgh. Elders in dit blad kwam bij de bespreking van Ubuntu Studio (deel 4) het Pogramma Rosegarden als Digital AudioWorkstation al ter sprake. Hier volgt de complete review van dit programma. Zie ook de website na verschijnen SoftwareBus 2017-4.
KeePass (review): Er zijn een groot aantal (gratis) wachtwoordkluizen, maar welke functioneert niet alleen betrouwbaar, maar is ook nog eens simpel te gebruiken? Deze Review, door Aad Munsterman, zal het u bij het maken van een keuze in ieder geval een stuk gemakkelijker maken.
Werken met selecties: Bewerken van foto’s tot nepfoto’s (2). Door Isja Nederbragt. In SoftwareBus 2017-2 heb ik geschreven over het maken van nepfoto’s. Een vaardigheid die daarbij nodig is, is het werken met lagen (zie 2017-3). Selecties maken is een andere belangrijke vaardigheid die daarbij nodig is. Daarover gaat dit artikel.
Snelmaskeroefeningen: Dit artikel sluit aan op het artikel ‘Werken met selecties’ en behandelt het maken van selecties met het snelmasker, zowel in Gimp als in Photoshop. Ook worden oplossingen genoemd voor bepaalde problemen.
Inkt, inkt en nog eens inkt: Wessel Sijl neemt u mee op een geslaagde zoektocht naar goede alternatieve inkten en supply-systemen voor fotoprinters.
AOMEI Backupper: Door Frans de Wilde. Voor een kennis met twee ‘linker computerhanden’ ging ik op zoek naar een gratis, maar vooral gebruikersvriendelijk back-upprogramma. Uiteindelijk vond ik AOMEI Backupper.
Linux-puzzel opgelost: Welke Debian pakketten zijn later handmatig geïnstalleerd? Een oefening met synaptic, sed en reguliere expressies. Auteur: Johan Swenker.

 

Categorieën