Inhoud SoftwareBus 2018-3

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorwoord: Ton Valkenburgh, onze nieuwe voorzitter, begint voortvarend en schrijft meteen het voorwoord. Daarin geeft hij onder meer aan positief te zijn over de toekomst van CompUsers en HCC.
Een nieuwe voorzitter: Ton Valkenburgh stelt zich voor.
Terugblik CompUfair 21 april: Gepland was een korte CompUfair, gevolgd door de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Een sfeerimpressie door René Suiker.
Interview met Clemens Schellens: René Suiker in gesprek met Clemens Schellens over diens voorzitterschap van CompUsers en zijn visie op een aantal kwesties en gebeurtenissen in die periode.
Advertentie: Penningmeester gezocht.
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en dergelijke.
De relatie HCC en CompUsers: ‘Na de afgelopen ALV is er het een en ander gebeurd’, schrijft Ton Valkenburgh. En: ‘We laten u hierbij weten dat er positieve ontwikkelingen zijn. Hieronder geven we nog wat achtergrondinformatie. Dat biedt ons ook de gelegenheid om correcties aan te brengen naar aanleiding van ontvangen opmerkingen.’.
OSC omzetten naar MIDI: Huib Groenewegen beschrijft tot in detail zijn doel: hoe stuur ik OSC-commando's over via wifi en hoe vertaal ik deze vervolgens naar MIDI; in dit geval met een ‘ouderwets’ DIN-plug-koppelvlak.
Geef je Apple de ruimte: Als je het gevoel krijgt dat de prestaties van je iPhone of iPad enigszins teruglopen, doe er dan iets aan om het te verhelpen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je tegen de grenzen van het beschikbare geheugen aan loopt. Bert van Dijk (vrijwilliger apple.hcc.nl) geeft hiertoe een aantal nuttige tips.
HDR (high dynamic range) video (2): Het verschil tussen wel of geen HDR werd in de demonstratie op de CompUfair van 21 april door iedereen als groot ervaren. Erhard Braas geeft handige tips over hoe je de effecten in je eigen video-opnamen kunt verwerken.
Kleurbeheer: Fotograaf Wessel Sijl: Instellen kleurbeheer in je fotoprogramma’s: soms een uitdaging ...
Elk zichzelf respecterend fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop, Paint Shop Pro en GIMP kan tegenwoordig werken met kleurbeheer (op zijn Amerikaans ook wel ‘color management’) genoemd. Het is echter een uitdaging om uit te zoeken hoe dat precies werkt, niet in de laatste plaats omdat het soms een stiefkind is in de gebruiksaanwijzingen.
Puppy Linux op een oude desktop: Eigenlijk onzinnig,maar toch … Jaap Smit, ja hij, die ooit schreef over zijn eerste ervaringen met een smartphone, beschrijft zijn lotgevallen nadat hij heeft besloten op zijn oude Fujitsu-desktop uit 2000 een licht besturingssysteem te installeren waarmee hij diverse oudere apparaten kan blijven gebruiken, zoals zijn NEC-printer en Canon-scanner.
Dankbetuiging G. Vink: Gerard Vink raakte geblesseerd bij een bizar ongeval. CompUsers stak hem tijdens zijn herstel een hart onder de riem met een mooie fruitmand. Hij bedankt ervoor en laat weten dat het hem goed gaat en hij zijn taak als coördinator Infodesk weer zal oppakken.
Review KXStudio versie 14.04.5: Samenvatting: KXStudio is een Ubuntu­systeem om professionele geluids­ en videoproducties te maken. Naast de gebruikelijke Linux­programma’s biedt het een aantal eigen ontwikkelingen en uitbreidingen. Samensteller: Ton Valkenburgh.
Review PhotoFiltre versie 7.2.1 (1­3­2015): Samenvatting: PhotoFiltre is een gratis fotobewerkingsprogramma. ‘Als het bij deze samenvatting bleef zou ik de maker, Antonio da Cruz, te kort doen.’ zegt André Reinink. Het programma kan meer dan alleen foto’s bewerken.
Hot (fotolocatie) en heet (zomerweer): Een impressie van de jaarlijkse excursie van het Platform DigiFoto, met fotowerk van de deelnemers, door Wessel Sijl.
WordPress (4): In het najaar van 2012 begon René Suiker aan wat een korte reeks over WordPress zou worden. Twee afleveringen, daarna was er niet veel meer over te vertellen. In nummer 2018-2 pakte René de draad weer op. Deze keer aflevering 4.
Chromebooks revisited: Ronald van den Tol schreef een vervolg op zijn eerste aflevering en onthult daarin een scala aan handigheidjes in de helpfuncties, forums en artikelen op het internet. Hij is duidelijk enthousiast over zijn Chromebook, ook al is die alweer bijna vier jaar in gebruik.

 

Categorieën