Inhoud SoftwareBus 2018-5

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Bij de voorplaat: In dit nummer beginnen we met een vervolgserie over Scratch, een objectgeöriënteerde programmeeromgeving: voor jong en oud! Leuk om samen te doen!
Voorwoord: Voorzitter Ton Valkenburgh blikt terug op de achterliggende periode en dankt onder meer alle vrijwilligers die zich nuttig hebben gemaakt op de CompUfair te organiseren. Daarnaast gaat hij kort in op de relatie tussen CompUsers en hoofdbestuur HCC, en in het bijzonder op de toenemende samenwerking met een aantal HCC!interessegroepen met als oogmerk HCC aantrekkelijker te maken voor jongeren.
MegaCompUfair van 29 september: Een terugblik door René Suiker op de activiteiten van deze MegaCompUfair, met diverse workshops, lezingen en demonstraties in de zalen.
Advertentie: Penningmeester gezocht!
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en dergelijke.
Thumbnails in Total Commander (TC): Aanvulling door Rein de Jong op het artikel in SoftwareBus 2018-4 van Isja Nederbragt over Workflow in de fotografie. TC kan wel degelijk thumbnails tonen!
Help! Een nieuw fototoestel: Voor oudere fotobewerkingsprogramma’s wordt vaak geen update meer geleverd, waardoor RAW-bestanden van nieuwere camera’s niet leesbaar zijn. Isja Nederbragt beschrijft hoe dit een probleem kan zijn en hoe het kan worden opgelost.
Casten via de Raspberry Pi: Google’s Chromecast is een van de meest populaire apparaten om audio en video te streamen naar bijvoorbeeld je tv. Heb je wel een Raspberry Pi, maar geen zin om 40 euro te betalen om het eens uit te proberen, zet dan de Pi in als streaming alternatief, met je Android-telefoon of -tablet als afstandsbediening. Uitgelegd door Ger Stok.
Wine, een stukje Windows in Linux: U wilt eigenlijk wel overstappen naar Linux, maar u bent gehecht aan een of meer Windows-programma’s die in Linux niet beschikbaar zijn? Stel u gerust, het kan: voor Windows gemaakte programma's draaien in Linux! Het lukt weliswaar niet met alle programma's, maar toch wel met heel veel. Een bijdrage van Hans Lunsing.
Photokina 2018, Imaging Unlimited: Wessel Sijl bezocht, mede voor ons, de Photokina 2018, de tweejaarlijkse ‘Weltmesse des Bildes’ in Keulen. Daar werd hij, zoals hij schrijft, weer letterlijk ondergedompeld in de vele innovaties op het gebied van foto-hardware en software, foto-finishing, fotodiensten, presentatie, enz.
Gebrek aan ruimte op iPhone/iPad?: Er is weinig vervelenders dan te moeten constateren dat de hoeveelheid ruimte op je telefoon of tablet drastisch te kort gaat schieten. Gelukkig is hiervoor een oplossing, mede afhankelijk van waar het tekort zich voordoet. In dit artikel kun je lezen hoe je snel weer veel ruimte beschikbaar kunt maken, uitgaande van iOS 11. Een bijdrage van Bert van Dijk, vrijwilliger apple.hcc.nl.
TouchDaw: Een andere manier om een Digitaal AudioWerkstation te bedienen. Ton Valkenburgh legt uit hoe je een DAW kunt bedienen met een smartphone of een tablet in plaats van een dure DAW-controller: de Android-app TouchDaw.
Android veilig?: Advies van Rein de Jong: Maak Android zo veilig mogelijk! Veel gebruikers ‘leven’ op hun smartphone, met daarop al hun financiële informatie, afspraken, e-mail, familiekiekjes en nog veel meer. Juist daarom is het zo belangrijk dat deze data niet in verkeerde handen valt.
Scratch (1): In navolging van de reeks artikelen over Wordpress start René Suiker in dit nummer van de SoftwareBus een nieuwe vervolgserie, en wel over het programma Scratch en de versie Scratch Jr. Interessant voor onder meer ouders en grootouders die hun (klein)kinderen willen helpen en/of begeleiden bij deze objectgestuurde programmeeromgeving: samen lekker creatief bezig zijn.
Review WinSCP: Een review door Hans Vosman over een volgens hem handig ftp- of sftp-programma.

 

Categorieën