Inhoud SoftwareBus 2021-4

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

SwB 2021-4 voorplaat Voorplaat en Voorwoord: In het voorwoord gaat voorzitter a.i. Isja Nederbragt in op de vele consequenties van Covid-19 voor de samenleving, niet alleen voor CompUsers, maar ook voor de ziekenhuizen, het openbaar vervoer e.d.
HF Witte CompUfair 25 september 2021: De kogel is door de kerk: deze CompUfair gaat definitief niet door. Maar er zijn wel andere activiteiten!
Corel CorelDRAW 2021: René Suiker besteedt in dit artikel aandacht aan CorelDRAW 2021. Dit is een geheel vernieuwde en uitgebreide versie van het allang bekende tekenprogramma voor de pc: CorelDRAW, maar nu uitgebracht als ‘graphic suite’.
iPad Welke iPad?: Een nieuwe bijdrage van Bert van Dijk. Deze kon niet meer worden meegenomen in het vorige nummer, maar gelukkig is er nu plaats voor.
Bandlab Review Bandlab: In deze SoftwareBus staat de vijfde review in een reeks over Digital Audio Workstations, wederom van de hand van Leon Braam: deze keer over Bandlab.
Faststone Faststone Photo Resizer: Wessel Sijl behandelt hier een ‘eenvoudige en verrassend complete toepassing’ voor de bewerking van foto’s, waar hij al jaren met veel plezier mee werkt.
Deja Dup Back-uppen onder Linux (1): Deze bijdrage van Ton Valkenburgh betreft het maken van back-ups onder Linux met behulp van Déjà-Dup. Dit als alternatief voor Duplicati, dat in een vorig nummer werd beschreven door Rein de Jong.
Colofon Colofon: Hier vindt u alles wat u hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Games Games maken: Ook een bijdrage van René Suiker. Wat schrijft hij toch gemakkelijk! In dit artikel begeeft hij zich op een voor hem (en vele anderen) nieuw pad: het maken van games, in dit geval betreft het ‘Unity’. Het spel is gratis te downloaden (mits voor niet-commercieel thuisgebruik).
Domotica Domotica en privacy: Een bijdrage van Arnold van Overeem. Het beschrijft de gevaren van ondoordacht en klakkeloos gebruik van de huidige digitale communicatiemiddelen. Voor velen een echte eye-opener.
A bit more May it be a bit more?: André Reinink leverde deze bijdrage met als ondertitel ‘mag het een beetje meer zijn?’ En voor ‘een beetje’ kun je uiteraard ook ‘een bitje’ lezen (Red). Het gaat over de gigantische groei van de eenvoudige eerste USB-stick tot de huidige zeer functionele flash drive.
Veiliger internet Veilig(er) internet (2): Veiligheid en privacy zijn steeds belangrijkere onderwerpen geworden, evenals de veiligheid van internet. In nummer 2021-3 liet Ton Valkenburgh zien hoe o.a. in Android de verbindingsopbouw veiliger kan worden gemaakt. Deze keer hoe dit te doen op de laptop.
Videotips Tien tips voor videobewerking: Erhard Braas leverde deze tien slimme, doordachte, praktische tips voor videobewerking aan.

 

Categorieën