Beginnen met Linux

  Nr. 2005-1   Inleiding: "Beginnen met Linux?" door Ron van Stokkom, coördinator van het Linux platform. Een inleiding in de reeks van zes artikelen over "Beginnen met Linux", en een uitleg van wat het Linux platform is en doet.
  Nr. 2005-1   Deel 1: "Knoppix Workshop" door Johan Swenker. "Dit artikel is een inleiding in het gebruik van Knoppix. Knoppix is een Linux-distributie die direct vanaf de CD loopt. U hoeft dus niets te installeren. Verder zal Knoppix pas wijzigingen aanbrengen op de harde schijf, als u daar uitdrukkelijk opdracht toe geeft.".
  Nr. 2005-2   Deel 2: "Het Linux-evangelie. Een rondreis door de Linux-wereld" door Jan Stedehouder. "Na de installatie van Linux is er nog geen hemel op aarde gekomen. Ik hoop dat het duidelijk is geworden dat het echte leren nu pas begint en in de komende maanden zal het Linux platform meerdere artikelen presenteren om u te begeleiden bij dit leerproces. Geloof me, u zult Linux vervloeken, verwijderen, opnieuw installeren, een andere distributie proberen, vervloeken, verwijderen etc. Dat geeft niet, het hoort er allemaal bij. Er is ook voldoende hulp, o.a. via de nieuwsgroep van het Linux platform."
  Nr. 2005-3   Deel 3: "Installeren van Linux" door Ron van Stokkom. "Zelfs als ik me tot de meest populaire distributies zou beperken, zou ik al meer dan 10 distributies moeten behandelen. Gelukkig is de installatieprocedure bij de meeste distributies zeer gebruiksvriendelijk en is het niet nodig deze stap voor stap te behandelen. Dit artikel is dan ook geen handleiding die de installatieprocedure tot in detail beschrijft, maar behandelt de specifieke zaken die u bij installatie tegenkomt.". Helaas (nog) zonder de bijbehorende plaatjes.
  Nr. 2005-4   Deel 4: "Wegwijs op het systeem" door Ger Wesselink. "De volgende zaken passeren de revue: directory structuur, devices, rechten en permissies, drivers, bestandssystemen, symbolische koppelingen en enkele commando's."
  Nr. 2005-5   Deel 5: "Installeren van softwarepakketten in Linux" door Hans Lunsing. "Wat komt er bij het installeren van software op een Linux-systeem allemaal kijken? Volgens mensen die het kunnen weten, is het installeren van software die niet door de distributie zelf wordt geleverd, een van de belangrijkste struikelblokken bij het gebruik van Linux. Toch is het heel goed mogelijk om uw systeem zo op te zetten dat het voortaan, bij wijze van spreken, een fluitje van een cent is."
  Nr. 2005-6   Deel 6: "Linux? Ja, nee, nou... misschien" door Jan Stedehouder. "Linux is meer dan zo maar een vervangend besturingssysteem voor Windows. Er is nog veel te doen, maar voor een behoorlijke groep gebruikers moet Linux voldoende zijn. Gebruikt u de computer voor wat briefjes, email en websurfen? Dan is het niet langer nodig kapitalen uit te geven Windows en Microsoft Office. Zet Linux op de computer (er is hulp beschikbaar) en klaar. Nauwelijks nog omkijken naar. Beschouwt u zich als een computerhobbyist? Als het goed is, hebt u dan al een computer ingericht staan met Linux. Mocht dat niet zo zijn, ga u dan schamen en begin met de reis in de mooie wereld die Linux heet."

 

Categorieën