Meer over Linux

  Nr. 2005-6   "Mijn ervaringen met Kubuntu" door Hans Lunsing. "Het leek me interessant om naast een op RPM gebaseerde distributie (SUSE) een op Debian gebaseerde distributie te installeren en helemaal naar eigen wensen in te richten zoals ik dat ook met SUSE heb gedaan. Mijn keus viel op Kubuntu, de KDE variant van Ubuntu. Kubuntu is niet echt een aparte distributie, maar is simpel Ubuntu met een KDE-jasje. Ik vind KDE nu eenmaal een prettiger werkomgeving dan Gnome, de standaard desktopomgeving van Ubuntu."
  Nr. 2006-3   "Meer over het installeren van software in Linux" door Hans Lunsing. "Beide systemen [RPM en DPKG] beschikken echter ook over een tool voor het beheren van de software die vanaf de opdrachtregel wordt bediend: rpm en dpkg. Zoals ik in het vorige artikel aankondigde voelen we deze beide tools nu wat nader aan de tand. De laatste jaren zijn nieuwe universele systemen voor pakketbeheer opgekomen, en één daarvan, Autopackage, zou wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Het is niet afhankelijk van een bestaand pakketformaat, en werkt in beginsel in elke distributie. Na rpm en dpkg gaan we ook wat dieper in op Autopackage."
  Nr. 2006-5   "De Rode Pil, een definitieve duik in Linux" door Jan Stedehouder. "Toen werd het voor mij ook duidelijk dat de ontwikkeling van Linux op de desktop wat mij betreft meer dan voldoende was gevorderd. Daarbij keek ik toch al tegen een herinstallatie van de Windows-desktop aan, want die was na negen maanden wel heel erg traag geworden. Ik was de dagelijkse crashes wel zat. Het was tijd om over te stappen."
  Nr. 2007-1   "Sabayon Linux: Italiaanse stijl voor echte mannen" door Jan Stedehouder. "Vanuit het modebewuste en stijlvolle Italië komt nu een Linux distributie die de hele concurrentie, inclusief Windows Vista en Mac OS X, in de stofwolken achter zich laat: Sabayon Linux."
  Nr. 2007-1   "Ubuntu, afstappen of overstappen" door Henk van Andel. "Ubuntu 6.10 bleek echter keurig live op te starten, al mijn hardware te herkennen en in no time verbinding met internet te hebben. Er zit bovendien een grote hoeveelheid software in. Het geheel bleek overzichtelijk en gemakkelijk in de omgang. Zo zie ik dat graag, dus ben ik verder gaan experimenteren en speuren."
  Nr. 2007-2   "Ubuntu-ervaring" door Florus Vogelaar. "Na er [Ubuntu] wat mee gespeeld te hebben wilde ik toch maar weer terug naar de oude situatie, maar er stond niet in de SoftwareBus hoe dat zou moeten. Vandaar dat ik nu mijn ervaring hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, met u wil delen."
  Nr. 2007-2   "Overstappen op Linux. De installatie van VMware Server" door Jan Stedehouder. "U kunt tal van redenen hebben om toch vast te houden aan de op Windows gebaseerde software of er is simpelweg geen geschikt programma beschikbaar. De overstap naar Linux is daarmee niet van de baan, want er staan twee mogelijkheden open: 1) emulatie [...] en 2) virtualisatie. [...] In dit artikel zullen we ons bezig houden met de tweede oplossing: virtualisering."
  Nr. 2007-4   "De doorbraak van Linux op de desktop?" door Jan Stedehouder. "Ik durf zelfs te beweren dat Linux al een paar jaar klaar is voor de desktop. Waarom gebeurt het dan niet? [...] Ik ben een groot voorstander voor de afkondiging van een Linux Proliferation Agreement, een charter op basis waarvan op tal van manieren Linux proactief wordt gepromoot door gekwalificeerde eindgebruikers. [...] Ik denk dat het tijd is dat wij als eindgebruikers onze verantwoordelijkheid nemen".
  Nr. 2007-4   "Ubuntu in tweevoud" door Hans Lunsing. Hierin worden twee Linux distributies geïntroduceerd die op de GigaHits 2007-4 worden uitgebracht, n.l. Ubuntu Feisty Fawn en Ubuntu Studio 7.04.
  Nr. 2007-5   "Probleemloos overstappen op Linux: het overzetten van uw e-mailgegevens" door Jan Stedehouder. "Bij de overstap van Windows naar Linux wilt u ongetwijfeld graag uw persoonlijke bestanden meenemen, waaronder uw e-mailgegevens. Wij gaan er in dit artikel van uit dat u Outlook Express of Outlook gebruikt als belangrijkste e-mailprogramma." Vervolgens laat de schrijver zien hoe u uw e-mailgegevens overbrengt naar het e-mailprogramma Thunderbird in Ubuntu Linux.
  Nr. 2007-5   "Een praatje over Wijn" door Hans Lunsing. Dit artikel gaat "niet over de drank, maar over Wine, de meer gebruikelijke Engelse naam van een bekend softwarepakket voor Linux, dat een brug slaat tussen Windows en Linux. [...] Met Wine kunnen Windows programma's, met uitzondering van .NET programma's, toch in Linux worden uitgevoerd."
  Nr. 2007-6   "Waarom gaat Linux het niet redden op de desktop?" door Jan Stedehouder. "In een vorige SoftwareBus heb ik geschreven over de Linux Proliferation Agreement. [...] Het artikel stond eerder op mijn (Engelstalige) weblog en belandde op de voorpagina van Digg. Ik kan jullie garanderen dat de webhost dan best even staat te kraken, al heb ik gehoord dat een hit van Slashdot echt op een drama uit kan lopen. Maar goed, het artikel raakte een paar gevoelige snaren en een deel van de reacties was vooral om mij en anderen ervan te overtuigen dat Linux het nooit zou redden op de desktop. Ik heb die reacties maar even gebundeld."
  Nr. 2008-2   "Linux, maar toch ook nog Windows" door Hans Lunsing. Windows programma's kunnen naadloos in Linux worden gedraaid dank zij de virtuele machine VirtualBox. Dit artikel legt uit hoe dat gaat.
  Nr. 2008-2   "Newbie in Ubuntuland" door Harry Croon. Harry beschrijft zijn ervaringen met de installatie van twee Ubuntu distributies: UbuntuStudio en Xubuntu. Hans Lunsing en Jan Stedehouder leveren commentaar.

 

Categorieën