MegaCompUfair 29 september 2018

Datum

-

29 september 2018

Op 29 september a.s. kun je weer deelnemen aan de activiteiten op de MegaCompUfair in het
Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL in De Bilt.
Een routebeschrijving vind je hier.

Het belooft weer een interessante dag te worden. De plannen van de platforms zijn bekend en samen met elf interessegroepen bieden wij u de gelegenheid om met al uw vragen bij ons langs te komen. Als u geen vragen heeft, dan zijn er acht presentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dit mag u niet missen!

Platform Windows

Windows 10-verjaardag: drie jaar … en hoe staat het er nu voor?
Er is alweer een nieuwe versie van Windows 10 in aantocht, maar wij concentreren ons nu even op de diverse mogelijkheden om over te stappen op Windows 10 (kan nog steeds!) en probleemoplossingen en installaties.
Ook op deze CompUfair dus weer een lezing over Windows, zoals je gewend bent!
Wat komt er in deze lezing voorbij:
• Windows 10 ontwikkeling tot zover
• Windows 10 installatievormen
• Problemen bij updates (ook Windows 7 en 8)
• Veranderingen in de updatecyclus en de gevolgen
• Geniepigheidjes voorkomen met instellingen
• De privacy-instellingen
• Extra programma’s om Windows 10 naar je hand te zetten.
We proberen in de zaal vragen te beantwoorden, maar je kan ook de hele dag terecht met vragen op de stand van Windows tijdens de CompUfair; we gaan je zien en spreken, hopen we.
Martin Bekelaar zal een presentatie over Windows 10 verzorgen.

Platform DigiVideo

Beeldstabilisatie met de gimbal
Na de hete zomer, waarbij weer menig filmpje is gemaakt, is het tijd om de boel te gaan monteren.
Maar hoe en waarmee? Bent u ergens tegenaan gelopen met het monteren?
Onze ervaren mensen van de videowerkgroep staan klaar om uw vragen te beantwoorden.
Er zijn weer ontwikkelingen op softwaregebied. Magix heeft geen nieuwe versie van hun programma Videodeluxe uitgebracht, maar geeft nu een jaar gratis upgrades als u het programma koopt. Updates van het door u gekochte programma gaan wel na een jaar door.

Cyberlink brengt jaarlijks een nieuwe versie uit en Hans van Kempen kan u daar alles over vertellen.

Pinnacle Studio is aangekomen bij versie 22. Aat de Vries weet daar alles van en zal een presentatie geven over deze versie. Ook als u vragen hebt over oudere versies kunt u bij hem terecht.

Beeldstabilisatie wordt uitgelegd in deze SoftwareBus in een artikel van Erhard Braas.

Mocht het weer goed zijn en de apparatuur heel, dan wordt er buiten ook gereden met een radiografische auto met daarop een actioncam. Op het platform op de auto zit ook een gimbal gemonteerd en we gaan met jullie kijken of dat stabielere beelden oplevert.

Jos Mol laat zien dat je ook kunt lopen met een gimbal en deze kunt besturen. Jos gebruikt Magix Videodeluxe om de beelden te monteren.

Onder de Drone van Gerrit Rozendaal zit ook een gimbal en zo kunnen we mooi laten zien dat je video er veel mooier uit ziet als het stabiel is opgenomen, ook al beweegt de camera. Hij kan ook heel mooie dronebeelden laten zien, die weer bewerkt zijn met Cyberlink Powerdirector.

Ook Peter Elders werkt met Cyberlink Powerdirector.
Isak Laurens werkt met Cyberlink Powerdirector en kent ook Magix Videodeluxe.
Aat de Vries weet alle ins en outs van Pinnacle Studio en zal versie 22 laten zien.
Dit pakket, dat vroeger door heel veel mensen werd gebruikt, is nu stabiel en zeer uitgebreid geworden.
De lezingen worden ook gefilmd en wel door André Syrier.

Presentaties

De eerste presentatie is van Hans van Kempen en gaat over de mogelijkheden met de meest recente versie van Cyberlink Powerdirector.

De tweede presetatie is die van Aat de Vries over Pinnacle Studio.

Kom kijken naar dit bekende programma met heel veel mogelijkheden.

Platform Muziek

Ook deze keer hebben we weer een leuk programma samengesteld. De focus ligt op creativiteit en hoe het gemakkelijker wordt gemaakt om resultaat te boeken. Lees meer

Presentaties in de Over de Veghtzaal:

1. Het ROLI Seaboard Block door Rien Parhan

Een nieuwe manier van een toetsenbord bespelen is ontwikkeld door ROLI.

Seabord Block is een mini-toetsenbord voor bij je pc, waarbij de toetsen niet alleen de toonhoogte bepalen, maar je ook expressie en zelfs kunt slepen naar de andere toets met één vinger per noot.

Er is meer: De songmakerkit is een toetsenbord met andere bedieningselementen, samen met de software wordt het een modulair systeem dat je zo uitgebreid kunt maken als je wilt.

De songmakerkit is overigens compatibel met vrijwel alle midi-hard- en software. Zowel voor Windows als MAC.

Voor de iPad is gratis demo-software te vinden op www.ROLI.com.

Dit gaan we uitgebreid testen. Neem je iPad mee en download alvast de programma’s Seabord 5D, Roli Play en NOISE.

2. EZKeys, uw nieuwe pianist, componist en artiest, door Leon Braam

Afb 04afbeelding_4.JPG

Wilde u altijd al een liedje schrijven voor een evenement, een webpagina, een geliefde, e.d.? Is inspiratie of kennis van muziek de ontbrekende factor?

Het programma EZKeys is uw nieuwe componist, instrument en artiest. Leon laat In een presentatie zien hoe uit het niets een nieuw liedje ontstaat. EZKeys past zich aan aan de muziekkennis van de gebruiker. Kies een paar akkoorden en een stijl en componeer. Geen verstand van muziek? EZKeys maakt zelf een concept waaruit u inspiratie kunt putten.

Deze presentatie is geschikt voor de niet-muzikant, de beginnende componist of de gevorderde componist.

 

Demonstraties in de Oostbroeckzaal (van 10:00 tot 16:00):

afbeelding_5.JPG

Pieter neemt zijn ‘budget’ digitale piano, de YAMAHA P115, mee. Deze redelijk geprijsde digitale piano heeft ondanks zijn prijs toch wel veel onder de motorkap.

Rien laat zien wat je allemaal kunt doen met een ROLI Seaboard Block. Een serie keyboards met ongekende mogelijkheden. Ook met een iPad kunt u met de programma’s Seabord 5D, Roli Play en NOISE (www.ROLI.com) meedoen aan zijn demonstratie.

Ronald neemt zijn YAMAHA wind-controller en gewone altsax mee om met het programma Band-in-a-Box te demonstreren hoe je in je eentje met begeleiding van een combo heerlijk muziek kunt maken.

afbeelding_6.JPG

Er zijn tegenwoordig veel Digitale Audio Werkstations op de markt. Een keuze maken is soms lastig.

Leon demonstreert het audioprogramma Presonus Studio One en het nu gratis verkrijgbare Cakewalk. Hij gaat in op de vele fascinerende functies met betrekking op componeren, opnemen en mixen/masteren van muziek met deze programma’s.
Daarnaast beantwoordt hij al je vragen op het gebied van het aanschaffen en toepassen van software en hardware om muziek te maken.

afbeelding_7.JPG

Ruud geeft informatie over de volgende programma’s:
Band-In-A-Box 2015 en RealBand 2015 met nieuwste styles en realtracks en Sonar Cakewalk VS (geleverd bij de Sonar VS-100) in een Windows 7-omgeving.

Afb 08

Het Ei van Co biedt duizenden akkoorden in één oogopslag met dit dubbele schuifsysteem.

Je vindt voor elk instrument en in 17 toonsoorten, binnen enkele seconden zowel de positie van de tonen als de functies van de tonen die behoren bij akkoorden zoals Fmin7, As9+, etc.

Voor piano, accordeon, gitaar, ukelele, mandoline en banjo worden 16 akkoorden afgebeeld. Ook voor blaasinstrumenten, bas, viool en cello.

Gratis voor hcc!leden: het Ei van Co is samen met de pdf-versie van Spelen met Akkoorden verkrijgbaar op deze CompUfair.

Platform DigiFoto

Het platform DigiFoto slaat nieuwe wegen in.

Was het platform DigiFoto tot nog toe vooral gericht op een breed scala van min of meer onsamenhangende werkterreinen (techniek, presentatie, voorlichting, programmatuur, compositieleer, etc.), nu gaan we proberen om de samenhang van deze elementen af te bakenen, vorm te geven en verder uit te werken in een bruikbare ‘workflow fotografie – van opname tot eindproduct’.

We willen daar - wederom - uitgebreid aandacht schenken aan het onderwerp ‘workflow’ in brede zin, en dus niet alleen beperkt tot ‘hoe maak ik een mooie afdruk van het bestand dat uit mijn camera rolt’; nee, het gaat verder en begint al vóór je überhaupt gaat fotograferen.

We zijn voornemens om dit vorm te gaan geven met een lezing.

Richard zal een presentatie houden over het ‘Arca-Swiss Quick Release System’, een handig systeem voor bij je statief.

Verder hebben we een keur aan open source fotoprogramma's die het waard zijn om te laten zien en - aan tafel - te bespreken. Een frappant voorbeeld daarvan is het programma ‘Darktable’, dat vergelijkbaar is met ‘Lightroom’, maar dan open-source én gratis!

Wil je ons volledige programma bekijken, houd de CompUsers-website in de gaten, daar vind je de meest actuele informatie!

Platform Linux

De medewerkers van het Platform Linux staan natuurlijk weer voor u klaar. U kunt met alle Linux en open source- gerelateerde vragen bij hen terecht. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de zgn. overstappers. Onze medewerkers zijn bij uitstek geschikt om u te adviseren als het gaat om alternatieven voor Windows-software die u gewend bent te gebruiken. Mochten directe alternatieven niet voorhanden zijn, dan is het in veel gevallen ook mogelijk om Windows-software te gebruiken in Linux. Voor dat laatste zijn diverse softwarepakketten beschikbaar; over de verschillende voor- en nadelen van deze pakketten kunt u spreken met onze medewerkers.

Platform Domotica

Ernst Roelofs geeft een presentatie: ‘Sprakeloos, ervaringen met Siri, Google Mini en Amazon’s Echo Dot’.

Sinds enige tijd zijn er slimme luidsprekers op de markt die met spraak te bedienen zijn en een ware vraagbaak vormen. Daarnaast kunnen ze - spraakgestuurd - muziek afspelen, de wekker zetten, een mop vertellen en bv. uw agenda voorlezen. Amazon, Google en Apple zijn drie grote spelers op die markt, met elk een of meer apparaten. Minicomputers, die elke hun eigen voor- en nadelen hebben. Hierover zal de presentatie tijdens de aanstaande MegaCompUfair gaan. De Google Mini, Amazone Echo Dot, alsmede Siri op een iPhone zullen worden gedemonstreerd.

Ook zullen we weer zaken demonstreren met de Domoticz op de Raspberry Pi. En RFX-com, Z-wave en Zigbee zullen met elkaar en door elkaar gebruikt worden.

Philips (Eindhoven) is natuurlijk bij iedereen bekend. Hun Hue-systeem wordt steeds uitgebreider en kenmerkt zich door gebruiksgemak en koppelbaarheid met vele andere domotica systemen.

Ikea, het beroemde woonwarenhuis, heeft nu een eigen domoticalijn, die daar sterk op lijkt. We hebben deze onlangs aangekocht en hopen deze op de beurs te kunnen laten zien.

Athom (Enschedé) met hun domoticacontroller Homey, is een groeiende speler op de markt en is sinds kort ook in het buitenland actief. Zowel de Homey als de Hue zullen werkend getoond worden.

De tadoo-thermostaat

De Slimme Thermostaat van tadoo stuurt je verwarming aan op basis van je locatie en verwarmt alleen als je thuis bent. Met de smartphone-app heb je op elk moment controle over je verwarming. Ervaar een nieuw niveau van comfort en bespaar tegelijk energie en tot 31% op je verwarmingskosten. En er zijn geen abonnementskosten verschuldigd.

Zo is er voor iedereen die geïnteresseerd is in domotica wat te vinden op de MegaCompUfair. Zowel voor de eindgebruikers die niet veel zelf willen knutselen, als ook voor de doe-het-zelver, die graag alles zelf bedenkt en uitvoert.

De Raspberri Pi die je kunt bestellen bij de HCC (https://www.hcc.nl/vereniging/ledenvoordeel/2577-offici%C3%ABle-raspber…) zal op deze dag worden geïnstalleerd met Kodi of Domoticz als u dit wenst. Bij meerdere deelnemers kunnen wij dit klassikaal gaan doen in de Jagtkamer.

De tadoo kunt u bestellen op https://www.tado.com/nl/producten/starterskit-slimme-thermostaat en op deze dag krijgt u ook uitleg over hoe u deze zelf kunt installeren.

Flightsimulator

Evert Vinkenborg demonstreert de Flightsimulator onder Windows 10. Na enkele minuten instructie kan je opstijgen van vliegveld Soesterberg om een rondvlucht te maken boven je eigen dorp of stad. Per persoon kan er 15 minuten worden gevlogen. Bij Evert ligt een intekenlijst om een gunstige vertrektijd bij hem te reserveren. (of bij de info balie) Maar je kunt ook bij hem terecht voor een demonstratie van freeware muziek programma’s Audacity en MuseScore.

Deelnemende Interessegroepen:
Apple
Artificiële intelligentieI
Drones
eCS
Forth
Genealogie
MSX
Postzegel
Programmeren
Retro
Robotica
Seniorenacademie Borduurgroep
Testbank

Koopjesmarkt

Een deel van de sporthal wordt weer ingericht voor de verkoop door commerciële partijen. Wij zijn dit jaar weer verzekerd van de deelname van het team van JhamTrading.

Roripo is aanwezig met een aantal 3D printers. Tevens verkoop van heel veel verschillende materialen die gebruikt worden in de 3D printers. 

Categorieën