Inhoud SoftwareBus 2013-4

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Recent kwam in het nieuws dat de Amerikaanse overheid wel heel erg 'Big Brother' aan het spelen is. Reden om in deze SoftwareBus daar ruim aandacht aan te besteden. Zie Kleine oorzaken, grote gevolgen, Het spionageprogramma PRISM, Anti-PRISM-maatregelen.
Van de redactie: Dit eerste nummer na de zomervakantie gaat onder meer over het min of meer geslaagde weer in de vakantie, over de kwaliteit van het leven, maar voornamelijk over de eerstvolgende CompUfair (27 september), en het voorbereiden daarvan met de hulp van onze vrijwilligers.
Backup in de ‘cloud’?: Edward Snowden heeft deze hete zomer iets belangrijks aan de kaak gesteld. Hij ontvreemdde een groot aantal gegevens over Amerikaanse afluisterpraktijken en maakte deze openbaar. Steeds meer informatie daarover komt boven water. Maar dat is zo goed als zeker het topje van de ijsberg.
Geen vermiste sleutels meer met domotica: Domotica is hip. Dat wou ik meteen maar even gezegd hebben. Want nee, domotica is niet stoffig. De mogelijkheden zijn oneindig. Arda Gerkens kwam tot dit inzicht tijdens de voorbereidingen voor de 50-plus-beurs waar we ‘Het digitale huis’ bouwen, volledig ingericht met domotica.
  MegaCompUfair: Op 21 september in De Bilt, een scala aan mogelijkheden om die dag nuttig bij ons door te brengen: een flink aantal lezingen en workshops, met daarnaast diverse platforms en groeperingen die uitleg kunnen geven over hun activiteiten. En uiteraard zijn er de commerciële kraampjes met allerlei aanbiedingen.
Alles over de FRITZ!Box: In dit nummer presenteren wij u een aantal artikelen over Ruud Uphoff's ervaringen met producten van AVM, de fabrikant van de welbekende FRITZ!Box. Een van die artikelen betreft de ondeugdelijkheid van de handleiding voor de FRITZ!Box 7390 en de reactie van AVM op deze constatering.
Je printer aansluiten op de FRITZ!Box: Wat is er makkelijker dan vanaf elke computer in je netwerk print-opdrachten te kunnen geven? Ben je in het bezit van een recent model van de FRITZ!Box, dan heb je geen dure losse printserver nodig. Even aansluiten … maar hoe? Dat wordt in dit artikel haarfijn uitgelegd.
FRITZ!Box wetenswaardigheden: Je hebt een Fritz!Box. Wist dat je die ook als telefooncentrale kan inzetten en er op de koop toe ook nog goedkoop mee kunt bellen? Alleen, hoe werkt dat allemaal? De handleiding brengt niet echt uitkomst. Dit artikel wél.
Met je FRITZ!Box aan de kabel: Geen vooruitzicht op glasvezel in je buurt en, anno 2013, onbegrijpelijk gezwam over de afstand naar de centrale die te groot is voor sneller ADSL? Mij deed het met pijn in het hart afscheid nemen van mijn favoriete ISP en overstappen op 150Mbit internet bij de kabelboer. Maar is de FRITZ!Box nu waardeloos geworden?
De FRITZ!Box 7390, een ‘gigabitter’: Je hebt een supersnelle verbinding via de provider. Maar is de snelheid op de Fritz!Box 7390 nu ook maximaal ingesteld? Met het opvolgen van deze aanwijzingen weet je het zeker.
Camera van … papier: ‘Een, twee, drie, vier, hoedje van papier.’ Zo luidt een oud-Hollands kinderliedje, gecomponeerd in een tijd dat de woorden bits en bytes nog niet bestonden. Camera’s bestonden al wel: stevige houten of metalen apparaten, met daarin een film of glasplaat. Geschreven door Wessel Sijl.
Kleine oorzaken, grote gevolgen: Waar ging het ook alweer over? Eerder dit jaar maakte de naar Singapore uitgeweken Edward Snowden het min of meer publieke geheim openbaar dat de VS al jaren snuffelt in alle data die over Amerikaans gebied gaan. Dat kan ook uw e‐mail naar uw eigen buren zijn, omdat veel dataverkeer over Amerikaans grondgebied gaat. Dit omdat zich daar een aantal belangrijke, zo niet de belangrijkste, internetknooppunten bevinden.
Het spionageprogramma PRISM: In juli werd de wereld opgeschrikt door een ‘whistleblower’ (klokkenluider) die een wereldwijd Amerikaans systeem voor het bespioneren van communicatie en computergegevens openbaar maakte. De Verenigde Staten zitten met het geval natuurlijk vreselijk in hun maag. Niet alleen is een geheim programma openbaar geworden, maar het zette ook de relatie met een aantal bondgenoten onder druk.
Anti-PRISM-maatregelen: Ongestoord en onbespied een beetje rondsurfen op het internet … Nou mooi niet, allerlei instanties (en niet alleen de Amerikaanse) willen maar al te graag in de gaten houden of je geen stoute dingen uithaalt. Heb je daar bezwaren tegen? Wat kun je er dan tegen ondernemen? In dit artikel wordt een aantal suggesties gedaan. En op de GigaHits bij deze SoftwareBus staat de relevante software in de rubriek ‘Anti‐PRISM Tools’.
3D-printers in opkomst: 3D Printen, het klinkt als science fiction, maar is al lang geen toekomstmuziek meer. Sterker nog, de techniek wordt steeds volwassener en de prijzen voor de hardware beginnen behoorlijk te zakken. Is dit een goed moment om zelf met de techniek aan de slag te gaan?
Eerstejaars student: laptop of tablet?: Een notebook (laptop) of tablet kan voor een student heel nuttig zijn, en veel onderwijsinstellingen verwachten zelfs dat je eigen apparatuur meebrengt. Een notebook of tablet zorgt ervoor dat je, waar je ook bent, kunt werken. En een van de grootste voordelen is dat er tegenwoordig overal Wi-Fi-Hotspots zijn, zodat je naast offline schrijven ook de benodigde dingen van internet kan halen.
Laptop of tablet, anders bekeken: Op verzoek van de redactie heeft redacteur Ernst Roelofs een aanvullend hoofdstuk bij het artikel ‘Eerstejaars student, laptop of tablet’ geschreven. Hij kijkt daarbij niet zo zeer naar de grote lijn, als wel naar allerlei min of meer interessante details. Zoals: stelt de studie specifieke eisen aan de laptop of tablet; zit er een styluspen of een los toetsenbord bij de tablet; wordt er een tekstverwerkingsprogramma bij geleverd en zo ja, wat kost dat? En zo meer.
Kiva, een sociaal netwerk: Als je op deze website komt (www.kiva.org) zie je in één oogopslag de werking van Kiva. Het idee achter dit netwerk is dat je mensen helpt met leningen. Om het allemaal overzichtelijk te houden, zijn de leningen opgedeeld in porties van $ 25. Een mooi rond bedrag, alleen zitten we hier met euro’s en de omrekening levert dan weer allerlei rare bedragen op, maar dat doet niet zo ter zake.
GigaHits 2013-4: We hebben dit jaar een hele mooie zomer; zelfs op het moment dat de GigaHits naar de perserij moet, duurt de zomer nog onverdroten voort. Maar toch zijn we, ondanks de vakanties, erin geslaagd weer een mooie GigaHits samen te stellen. En opnieuw was het woekeren met de ruimte om de inhoud te beperken tot 8,5 gigabyte.

 

Categorieën