Inhoud SoftwareBus 2016-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Een nieuwe ontwikkeling binnen videobewerking is het maken van hologrammen en het bekijken ervan met behulp van een ‘home made’ viewer.
Voorwoord: Voorzitter Clemens Schellens kijkt vooruit en betrekt hierbij ook de politieke en economische ontwikkelingen. Ook roept hij op om in het nieuwe jaar tot uitvoering over te gaan van de voorgenomen plannen en daarnaast oog te houden voor ‘de mooie dingen’.
CompUfair: Onze eerste CompUfair van 2016 vindt plaats op zaterdag 6 februari aanstaande, zoals gewoonlijk van 10:00 tot 16:00 uur in het H.F. Witte Centrum in de Bilt.
Zelf een hologram maken: Op Wikipedia is te lezen dat een hologram een driedimensionale weergave is van een object of persoon. Het 3D-effect ontstaat door lichtinval onder verschillende hoeken. Het is niet moeilijk om zelf een hologram te maken.
Veilige downloadbron: Rein de Jong zegt: ‘Ik schrijf vaak dat je software moet downloaden van een veilige bron. Wat is nu een veilige bron? Hoe herken je die? Ik geef toe dat het lastig is die te herkennen.’ Vervolgens legt hij het uit.
Hardwaredrivers veilig updaten: Wil je graag de stuurprogramma’s (drivers) van je laptop of pc actueel houden of wil je een mogelijke fout verhelpen door te zoeken naar de meest recente drivers voor je computer-hardware? Gebruik dan liever geen driver-update hulpprogramma’s. Hoe het dan wel moet, zegt Rein hier.
Online back-up-oplossingen: Een onderdeel van computergebruik dat bijna nooit voldoende aandacht krijgt, is het maken van goede back-ups. Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel van ons leven inmiddels digitaal verloopt en wat de gevolgen zijn als daar iets mis mee gaat. Adviezen hierover door Marco Steen.
Android back-up: lokaal en in de cloud: Velen lopen rond met een Android-mobieltje. Daar staat vaak je ziel en zaligheid in: foto’s, contacten, agenda, informatie. Maar je mobieltje raakt zoek, verliest informatie of gaat stuk, of komt in verkeerde handen. Wat nu? Heb je dan een back-up? Henk van Andel geeft advies.
Fouten in Excel: Door Marco Steen. Excel is een mooi programma en er kan bijna alles mee. Dat betekent niet dat er geen problemen mee kunnen zijn. Een beetje complex spreadsheet heeft net zo veel mogelijkheden om fouten te bevatten als er functies zijn in Excel. Waarschijnlijk nog wel meer.
GigaHits 2016-1: Door Henk van Andel. Hoofditem deze keer: backuppen met AirDroid. Natuurlijk hebben we de benodigde pc‐programma’s en Android‐apps op deze GigaHits opgenomen. Zie het artikel in de SoftwareBus, en bekijk op de GigaHits de rubriek + Android Back‐up & Restore.
En dan heb je zo’n smartphone!: Door René Suiker. Oudejaarsnacht, over de hele wereld belt men elkaar nieuwjaarswensen door. Maar de tijd dat een telefoon er alleen maar was om te bellen is allang voorbij. Wat houden al die nieuwe functies in en waar haal je ze, die ‘apps’?
QR-codes: Door René Suiker. We zien ze tegenwoordig overal, die vreemde vierkantjes met een zo op het oog ‘random’ patroon van lijntjes en blokjes. QR is de aanduiding, het staat voor ‘Quick Response’ of ‘snel antwoord’. Een QR‐code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode die met een camera-app gelezen kan worden en je snel ergens naar toe kan brengen op het Web.
Linux op de commandoregel: Door Johan Swenker. De CLI is de Command Line Interface en de GUI is de Graphical User Interface. Onder zowel Windows als Linux is GUI de standaard omgeving, maar voor sommige activiteiten is de CLI handiger. Maar dan moet je er wel een gevoel voor krijgen.

 

Categorieën