Inhoud SoftwareBus 2017-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: De eerstkomende CompUfair is alweer ophanden: op 18 februari in het H.F. Witte zalencentrum in De Bilt. Er is weer van alles te zien en te beluisteren: workshops, lezingen, koopjesbeurs. Zoals dat vroeger heette: ‘voor elck wat wils’.
Voorwoord: Onder het motto ‘Samen werken aan een vitale vereniging’ roept voorzitter Clemens Schellens ons op tot het bewaren van de goede manieren in de communicatie. Is dat niet net zoiets als roepen ‘Doe effe normaal!’?
‘TeraHits’?: ‘Aan alles komt een eind’; we weten het allemaal, en sinds eind vorig jaar geldt dat voor de vertrouwde GigaHits, de dvd met allerlei software. Het bestuur streeft ernaar hiervoor een vervanging te creëren in de vorm van reviews, waarin een of meer ‘gedegen’ applicaties worden gerecenseerd (om het maar eens op zijn Hollands te zeggen). Overigens is het huidige nummer daarin al enigszins vooruitlopend, of juist gewoon mooi op tijd mee: Open MediaVault, Local Volume Manager, GIMP plug-ins, Ubuntu Studio, Virtual Dub, om er een paar te noemen. Dus ‘Tera’? Dat staat nog te bezien …
CompUfair 18 februari: Onze eerste CompUfair van 2017 vindt plaats op zaterdag 18 februari aanstaande, zoals gewoonlijk van 10:00 tot 16:00 uur in het H.F. Witte Centrum in de Bilt. Met onder meer de Platforms van CompUsers en enkele HCC-interessegroepen. Hier vindt u ook het voorlopige lezingen- en workshopsprogramma. Voor de actuele stand: bezoek de website: www.compusers.nl.
Oproep en agenda Algemene Ledenvergadering: De jaarlijkse gewone ALV van CompUsers wordt traditiegetrouw gehouden tijdens de tweede CompUfair; dit jaar is dat op de 22e april. Statutair is vastgelegd dat de oproep ten minste zes weken vóór de vergadering moet worden gedaan.
Zo maak je een goede portretfoto: Het maken van een portret is altijd populair geweest. Tot nog niet zo lang geleden moest je ervoor naar een schilder of een fotograaf. Nu pak je een smartphone, al of niet met selfie-stick. Een selfie is technisch niet altijd fraai. Een goed portret vraagt meer aandacht. Over dat laatste gaat dit artikel van Isja Nederbragt. In dit eerste deel komt theorie over licht en lichtbronnen aan de orde, in het tweede deel de praktijk met voorbeelden en tips.
SeniorenExpo, een mooi dagje uit met de HCC: Van 10 t/m 15 januari werd deze Expo gehouden in het NH Conferentie Centre inVeldhoven. Busladingen vijftigplussers kwamen naar de vijftiende SeniorenExpo in Veldhoven. Een impressie, door Frans Dijkhoff.
Open Media Vault: De Banana Pi als simpele fileserver, door André Reinink. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Een interessant en ook uitdagend artikel voor iedereen die ook maar enigszins technisch bezig wil zijn in de hobbysfeer. Kan ook met de Raspberry Pi!
Logical Volume Manager (LVM): Tijdens de CompUfair in september 2016 gaf ik een presentatie over LVM, maar helaas ging de demonstratie een beetje de mist in. Ik was vergeten dat je met Ctrl+Shift+Plus de letters groot en leesbaar op het scherm kunt krijgen, net als bij een browser. Vandaar dit artikel, zodat je thuis zelf de demo kunt uitvoeren. Door Johan Swenker.
Tien toptips voor iPhone en iPad: Met onderstaande tips uit de tiplijsten van apple.hcc.nl haal je nog meer uit je iPhone en iPad. Door Bert van Dijk.
Uitbreiden werkgeheugen smartphone: Goedkope smartphones hebben soms een te klein werkgeheugen om alle gewenste apps te kunnen installeren. Als het bewuste apparaat geschikt is om er een sd-kaart in te plaatsen, is daarvoor een oplossing. Hier zijn de ervaringen van Jaap Smit.
GIMP plug-ins of scripts?: Over het fotoprogramma GIMP verschijnen met enige regelmaat artikelen in de SoftwareBus. Oók over het enorme aanbod aan plug-ins. Juist omdat er zoveel plug-ins zijn voor GIMP, is er altijd stof om een artikel aan te wijden. Door Wessel Sijl.
Gezocht: secretaris m/v: Op de komende ALV op 22 april a.s. nemen we afscheid van Frans Dijkhoff als secretaris. Hij vindt het na ruim vijf jaar tijd geworden om binnen CompUsers andere activiteiten te begeleiden.
Cyberlink Powerdirector-app: Zoals sommige mensen wel weten is Cyberlink Powerdirector een van de favoriete videobewerkingsprogramma’s van Erhard Braas. Hij zegt dan ook: ‘Dat ik hier graag mee werk heeft vooral te maken met de combinatie van uitgebreide mogelijkheden en een eenvoudig en overzichtelijk uiterlijk.’
Ubuntu Studio (1): Bij de overgang van Windows XP naar Windows 7 64-bits liep Ton Valkenburgh tegen zoveel problemen op met de commerciële programma’s, dat hij op zoek is gegaan naar vervangers die ook onder Linux werken. Hij kwam uit bij Ubuntu Studio en beschrijft in dit artikel zijn wederwaardigheden. En: wordt vervolgd!
VirtualDub: Een videobewerkingsproramma voor correctie en aanpassing van video-opnamen. De gratis software VirtualDub is te vergelijken met een kleurboek zonder platen, maar waarbij al wel wat kleurpotloden zijn meegeleverd. Als je hier meer over wilt weten, kom dan op 18 februari naar De Bilt om de lezing van Roel Schuil te volgen. Hij weet er alles van!

 

Categorieën