Inhoud SoftwareBus 2018-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Onlangs werden we als computerliefhebbers opgeschrikt door verontrustende berichten over ‘gaten’ in de hardware, de processoren van Intel en AMD. Op de foto zie je een voet (socket) waarop zo’n CPU wordt vastgeklemd. Er zijn patches om de gaten te dichten. Doen!
Voorwoord: Clemens opent het jaar met een voorwoord vol goede voornemens, speciaal met het oog op het mediationtraject dat op 17 januari aanvangt en dat partijen niet alleen op ‘speaking’ terms, maar ook op ‘concerting’ terms moet brengen, zodat er weer muziek in de samenwerking komt.
Convocatie ALV 21 april: Oproep van de secretaris tot het bijwonen van de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering; de oproep dient altijd ten minste acht weken voor de vergadering te worden gepubliceerd, dus begin februari is OK.
Voorzitter gezocht: Het was al enige tijd bekend: Clemens is bijna aan het eind van de door hem voorgenomen bestuurlijke periode bij CompUsers en stelt zich niet herkiesbaar. Vandaar de oproep aan kandidaten (V/M/GN) voor het voorzitterschap.
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en soortgelijke details. We zijn verplicht tot publicatie, maar er is nauwelijks iemand die het leest.
Terugblik op de extra ALV van 6 januari: Een terugblik, wederom door René Suiker, op de extra ALV. Het hoofdonderwerp was mediation. Beoogd mediator Hubert Noordman, tevens HCC- en CompUsers-lid, herhaalde min of meer zijn presentatie van de kaderdag van 4 november. Met dank aan Boudewijn Hessel voor de foto’s. Zie ook het artikel over de DXO-ONE op p. 26.
CompUfair van 10 februari: Leen van Goeverden heeft weer uitgebreide informatie verzameld onder de diverse platforms en interessegroepen die altijd op de CompUfair aanwezig zijn. Dat leverde drie pagina’s aan info op. Bezoek altijd de website voor de laatste aanpassingen: www.compusers.nl/compufair-10-februari-2018.
Uit privécollectie: Gratis te bekomen: alle Softwarebussen uit de periode januari 1997 t/m december 2008, inclusief alle bijbehorende cd’s en dvd’s.
Veilig contactloos betalen: Betalen met een pinpas was al heel revolutionair, maar contactloos betalen is nog makkelijker. Ten minste, als je per dag niet meer dan vijftig euro uitgeeft. Doe je dat wel, dan moet je alsnog pinnen. Rinus Alberti geeft goede raad!
Video en ‘keying’: Het opnemen van videofilms is voor veel mensen een leuke bezigheid. Om het nog leuker te maken voegen de programmeurs steeds meer handige ‘tooltjes’ toe. Roel Schuil legt uit - en demonstreert op 10 februari tijdens de CompUfair – hoe je door middel van ‘keying’ beelden vóór en achter elkaar kunt invoegen, dus over elkaar heen kunt leggen.
Het Linux-Labyrint: ‘Er is meer tussen hemel en aarde dan Ubuntu’, schrijft André Reinink en zijn intro vervolgt hij met: ‘Als Linux-nerds de bedoeling hebben Windows-addicts of Apple-fans ervan te overtuigen dat Linux het beste systeem is, komt Ubuntu meestal als voorstel naar voren.Maar is dat wel het beste voorstel? Er zijn legio opties … zo blijkt.
Bescherming in Windows 10: Onverlaten proberen op allerlei manieren zich toegang te verschaffen tot jouw digitale gegevens. Met de komst van de herfstupdate van Windows 10, de 1709-versie, is de basisveiligheid in Windows 10 toegenomen. Rein de Jong legt het allemaal uit.
Afdrukken langdurig bewaren: Dat vergt aandacht! Wessel Sijl zegt: ‘In het snelle digitale tijdperk is een printje van een fraaie foto zó gemaakt. Zowel op een eenvoudige bureauprinter als op een fraaie fotoprinter die met gepigmenteerde inkt werkt. Je zou dan snel vergeten dat bij onzorgvuldig bewaren, behandelen en presenteren van foto’s, het fraaie drukwerk kan vergaan.’ Dat kan worden voorkomen.
Wat is de DXO-ONE?: Op de extra ALV van 6 januari jl. maakte Boudewijn Hessel foto’s met een iPad. Daarop was een bijzonder hulpstuk aangesloten op de poort die ook wordt gebruikt voor de lader. Het hulpstuk: de DXO-ONE-camera. Daarmee kun je Superraw-opnames maken!
Resilio Sync configureren: Bij de overgang van Windows naar Ubuntu Studio is Ton Valkenburgh de synchronisatie tussen zijn diverse laptops en pc’s kwijtgeraakt. De Qsync Client van zijn QNAP-NAS heeft geen versie voor het Linux-platform. De oplossing: Resilio Sync is een p2p-synchronisatieprogramma dat veel platforms ondersteunt. Ton legt het uit.
Ardour: Ardour is een uitgebreid Digitaal Audio Werkstation (DAW) voor de platforms Linux, OSX en Windows. Ton Valkenburgh: ‘Het biedt functies voor geluidstechnici om audio- en -MIDI-projecten te editen, mixen en masteren. Het helpt musici te focussen op het creatieve aspect en niet op de techniek. Ook kunnen componisten ermee uit de voeten, maar de kerndoelgroep zijn de geluidstechnici.’.
Waar was de ‘chroom’?: Rinus Alberti beschrijft in dit artikel hoe hij oordeelt over een groepsavondje ‘monochroom’. Enigszins bezorgd vraagt hij zich af ‘Waar was de chroom?’.

 

Categorieën