Inhoud SoftwareBus 2018-2

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Deze keer is de voorplaat gewijd aan de Spring Creators Update 2018 van Windows 10.
Voorwoord
CompUfair van 10 februari: Een terugblik door René Suiker op de activiteiten van deze geslaagde CompUfair, met diverse workshops, lezingen en demonstraties in de zalen.
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en dergelijke.
Convocatie ALV 21 april: Oproep van het bestuur tot het bijwonen van de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering; de vergaderstukken staan met ingang van 1 april op deze website. Eerst wel even inloggen!
CompUfair op 21 april: Leen van Goeverden heeft weer uitgebreide informatie verzameld onder de diverse platforms en HCC-interessegroepen die altijd op de CompUfair aanwezig zijn. Dat leverde drie pagina’s aan info op. De meest actuele versie vindt u op deze website.
Spectre en Meltdown: Rein de Jong beschrijft de kwetsbaarheden in de infrastructuur van de huidige processoren; daarnaast gaat hij in op de inmiddels getroffen maatregelen om de kwetsbaarheden te beteugelen en de gevaren zo veel mogelijk te beperken. Het blijft evenwel oppassen geblazen bij het computeren!
WordPress (3): In het najaar van 2012 begon René Suiker aan wat een korte reeks over WordPress zou worden. Twee afleveringen, daarna was er niet veel meer over te vertellen. In dit nummer pakt René de draad weer op met aflevering 3 over WordPress.
Reviews maken: Sinds het begin van het jaar 2017 kun je op onze website ‘reviews nieuwe stijl’ aantreffen. We hebben een heel lange lijst van software die we als reviews willen aanbieden. Vandaar dat wij opnieuw een oproep doen op onze lezers – en ook op de voormalige previewers die hebben meegewerkt aan de vroegere GigaHits – om reviewer te worden.
BitLocker onder Linux: Johan Swenker beschrijft een problematische situatie op een Windows­computer waarop BitLocker geactiveerd was. Toen hij deze computer dual­boot wilde maken, ging BitLocker vervelend doen. Gelukkig kon hij het oplossen en de methode beschrijven in dit artikel.
HDR-Video: Kort gezegd staat HDR voor een groter kleurbereik en groter contrast van zowel lichte als donkere delen. De kleuren hebben meer gradaties en dat geheel zorgt voor een levensechte beeldbeleving. De betere camera’s kunnen vaak dat grotere bereik vastleggen door meer foto's achter elkaar te maken en deze samen te voegen; dit levert soms een wat surrealistisch beeld op.
Het eenbeenstatief: Het eenbeenstatief is in de SoftwareBus tot nu toe onbelicht gebleven. Tijd om dat nu bij de kop te pakken, vindt Wessel Sijl: ‘Ik hoor de lezer al denken: “Wat valt er nu te schrijven over een eenbeenstatief?” Welnu, het is de moeite waard om een aantal wetenswaardigheden over dit nuttige accessoire op een rijtje te zetten.
UFRaw: Een overzichtelijke en solide freeware RAW-converter, beschreven door Wessel Sijl. Bij camera’s die opnames in RAW kunnen maken, wordt meestal software meegeleverd – een RAW-converter – om de bestanden te bewerken en te converteren tot een jpg-, tif- of ander bestand. Een al langer bestaande gratis RAW-converter is UFRaw.
Het ultieme contactloos betalen: Rinus Alberti geeft goede raad, in aanvulling op zijn vorige artikel over contactloos betalen.
Ubuntu Studio-tips: Als je onder Windows een muis hebt met meer knoppen dan alleen de standaardknoppen, kun je die extra knoppen naar eigen believen configureren met het daartoe bijgeleverde programma. Onder Ubuntu is echter iets meer werk nodig om de speciale knoppen aan het werk te zetten. Ton Valkenburgh beschrijft hoe.
Review: MuseScore (v 2.02): MuseScore is een compositie- en notatieprogramma voor de platforms Linux, Windows en OSX. Ton Valkenburgh schreef deze review over dit krachtige programma, dat ook nog uit te breiden is met plug-ins; het biedt een scala aan functies die het maken van bladmuziek ondersteunen.
Review: FastStone Image Viewer: FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen. Daarnaast kan het programma bestanden converteren en bewerken. De bestanden kunnen ook beheerd, vergeleken, verzonden en bewerkt worden. Een review door André Reinink.

 

Categorieën