Inhoud SoftwareBus 2020-3

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorblad SwB 2020-3 Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat toont het resultaat van fotograferen in RAW en de nabewerking in de digitale doka.
Het voorwoord gaat, net als in het vorige nummer, over de situatie waarin CompUsers zich bevindt. Er zijn positieve en negatieve aspecten. Voor het eerst in de lange geschiedenis van DOSgg/CompUsers dreigt er een bestuursvacuüm: zoals bekend is gemaakt gaan voorzitter, secretaris en nu ook de penningmeester ermee stoppen, en er hebben zich nog steeds geen kandidaten gemeld om de vacatures op te vullen. Wat nu?
Adresmutaties Abonnementenadministratie: In tegenstelling tot wat de meeste abonnees denken, staat onze abonnementenadministratie geheel los van de HCC-ledenadministratie. Toch kan iedereen een abonnement op de SoftwareBus nemen. Ben je geen HCC-lid, dan betaal je slechts negen euro meer. De samenwerking met HCC is goed, maar er zit wel vertraging in, en dat leidt vaak tot problemen. Vandaar deze oproep aan onze abonnees: vergeet ons niet! En vertel het uw naasten.
Colofon Colofon: Hier vindt u alles wat u hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Luminar 4 logo Luminar 4: Dit artikel is een ‘advertorial’, reclame dus, aangeleverd door Mark de Rooij van www.derooijfotografie.nl. Hij beschrijft de interessante mogelijkheden van het betrekkelijk nieuwe fotobewerkingsprogramma Luminar, versie 4. Niet gratis, maar zeer betaalbaar.
pinpasknip Criminelen zijn sneller dan wij!: Ruud Uphoff is nooit te beroerd om ons te helpen alert te blijven op de risico’s die we lopen bij het gebruik van de moderne media, zoals e-mail, websites op het internet en zelfs de mobiele telefoon (sms en WhatsApp). Het fijne van Ruud is dat hij je ook attendeert op mogelijkheden die je in staat stellen de juistheid te checken van wat je denkt te zien.
CLoudready logo CloudReady?: André Reinink over een oude computer en een nieuwe cloud. Gaat dat samen? Wat kun je met een oude computer doen anno 2020? Linux? Zeker. Ligt voor de hand. Maar mag het ook iets anders zijn? Ja!? Lees verder over ‘CloudReady’.
Domotica Domotica, het Internet der Dingen: Een bijdrage van Gjalt Zwaagstra over de oprichting van de HCC!domotica-ig. In dit artikel is onder meer te lezen hoe je domotica kunt inzetten voor thuisgebruik, welke systemen er bestaan, hoe je kunt programmeren en andere handige weetjes. Wil je meer weten: sluit je aan bij de interessegroep.
Scratch Scratch (9): Alweer de negende bijdrage van René Suiker in de Scratch-reeks, met allerlei nieuwe opdrachten en uitleg. Ook haakt hij in op de huidige omstandigheden: ‘Blijf vooral binnen en probeer je daar te vermaken. Het is wat wrang en ik wil er niet veel woorden aan besteden, maar met Scratch kun je jezelf binnen vermaken, al lokt de buitenwereld.’
Omas telefoon Android smartphone: minimaal: Rein de Jong heeft zich verdiept in de vraag waar je op moet letten als je eisen voor het gebruik van een mobiele telefoon op een laag pitje staan en je alleen de elementaire functies wilt benutten. Zelf vindt hij het ‘een minimaal verhaal’, maar voor velen kan het een eye-opener zijn, zeker in financieel opzicht!
Sjablonen in LibreOffice Sjablonen en profielen in LibreOffice: Kees van der Vlies praat ons verder bij over het werken in LibreOffice. Hierbij gaat het onder meer om, zoals Kees het noemt, ‘het aanbrengen van enige uniformiteit in de opmaak van uw documenten.’ Het gemak van sjablonen hierbij is duidelijk een voordeel. Zelf sjablonen maken of oproepen, het kan allemaal.
Bridge online Online bridge: In de huidige anderhalvemetersamenleving is het lastig, of zelfs onmogelijk, samen met anderen bepaalde activiteiten te organiseren, zoals kaarten aan een tafel van vier. Gelukkig hebben we andere mogelijkheden: online spelen. René Suiker en Rein de Jong, twee redactieleden, bij velen bekend, kwamen tot een samenwerkingsverband en schreven het artikel Online bridge.
Samsung migratietool Windows 10 To Go: Windows 10 wil wel eens problemen geven, bijvoorbeeld bij upgraden. Het is dan altijd handig om de systeemschijf van buitenaf te benaderen en zo correcties aan te kunnen brengen. Met Windows 10 To Go kun je beschikken over een volwaardige Windows 10, waarin alle Windows-gereedschappen je ter beschikking staan. Een bijdrage van Ton Valkenburgh.
DarktableRawTherapee Fotograferen in RAW: Tijdens de CompUfairs wordt aan de tafel van het platform DigiFoto regelmatig gebrainstormd over de voor­ en nadelen van fotograferen in RAW. Bij die gesprekken blijkt dat het vaak onduidelijk is wat RAW precies is, en wat je er mee kunt doen. Wessel Sijl brengt u op de hoogte.
Endless OS Review Endless OS: Eveneens van de hand van Ton Valkenburgh. Endless OS is een makkelijk te gebruiken Linux-versie. Beschouw het als ‘Linux voor Dummies’. Je hoeft namelijk niets van Linux te weten. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface. Uitgangspunt is dat de gebruiker niet geïnteresseerd is in de motor, maar het gewoon wil gebruiken.
Apple Support Hulpjes van Apple: Bij HCC!apple-ig merken ze dat gebruikers van een iPhone en iPad niet altijd goed weten welke hulpmiddelen Apple gratis aanbiedt, en omdat ondersteuning op bijeenkomsten van HCC niet altijd mogelijk is, geven ze hier vijf handige tips door. Auteur: Bert van Dijk, vrijwilliger HCC!apple.

 

Categorieën