Inhoud SoftwareBus 2021-5

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2021-5 Voorplaat en Voorwoord: In het voorwoord gaat onze penningmeester a.i., Ton Valkenburgh, in op de mogelijkheid van uitwisseling tussen de diverse systemen in de techniek, en de beïnvloeding daarvan door de technologiereuzen.
Programma Digitale CompUfair: De voor 25 september geplande CompUfair kon door corona niet fysiek, maar wel als online-sessie doorgaan. Er hadden zich rond veertig deelnemers aangemeld. René Suiker doet er uitgebreid verslag van.
Windows 11 De hobbelige weg naar Windows 11: De systeemeisen van het nieuwe Windows 11 gooien behoorlijk roet in het eten voor wie een systeem heeft dat ouder is dan zo’n jaar of drie. Lees in dit artikel van Ger Stok welke hindernissen je kunt tegenkomen.
Backup onder Linux Back-up onder Linux (2): In de SoftwareBus 2021-1, -2 en -4 is het maken van back-ups uitvoerig besproken; o.m. de programma’s Duplicati en Déjà-Dup zijn beschreven. Ton Valkenburgh gaat deze keer in op het maken van back-ups onder Linux met Back-in-Time.
Paddestoelen Herfstfotografie, maar dan net iets anders: Er werd en wordt enorm veel geschreven over fotografie in de herfst. In boeken, tijdschriften en op menige website. Wessel Sijl beschrijft wat je in de herfst kunt beleven met de camera. Zijn motto: ‘Trek je wandelschoenen en een regenjack aan, en maak er een fotorijke herfst van!’
HCC!Kennisdag HCC!kennisdag: Binnen de wettelijke mogelijkheden heeft HCC kans gezien met de groeperingen een fysieke bijeenkomst te organiseren op zaterdag 9 oktober in de Expo Houten. Ook CompUsers was hier goed vertegenwoordigd. René Suiker beschrijft wat er allemaal te beleven viel. Met foto’s van HCC- en CompUsers-fotografen.
Scratch Scratch (14): In het vorige artikel deden we even een stapje terug met betrekking tot Scratch, we keken even naar de basis van het programmeren. René Suiker bespreekt de opgaven die in het vorige artikel stonden en verklaart ze.
Basic Een introductie in Basic: Door de goede contacten die we hebben met o.m. de Interessegroep Programmeren, kwam aan de orde dat Gordon Rahman van deze groepering graag een stukje over BASIC wilde schrijven in onze SoftwareBus. Dat artikel vind je hier.
Apple iPad Mini met 5G als iPhone-vervanger?: Bel jij ook steeds minder, en kan voor jou het scherm van je iPhone niet groot genoeg zijn? Dan kun je best eens kijken of de iPad Mini met 5G iets voor jou is. Voor die paar telefoontjes kun je immers net zo goed een oud toestel wat langer aanhouden. Een bijdrage van Bert van Dijk, vrijwilliger van de Interessegroep HCC!apple.
Cybercrime Hoe beveilig je je website?: En hoe houd je deze beschermd? Veel websites vragen bezoekers, om verschillende redenen, om hun persoonlijke gegevens. Ze slaan ook hun login-informatie op, terwijl e-commerce sites ook de financiële informatie van de bezoekers opslaan. Joep Bär legt uit waarom het noodzakelijk is ervoor te zorgen dat het platform (webhosting en website) veilig is.
Node-RED Node-RED voor beginners: Een bijdrage van Gjalt Zwaagstra (platform Domotica), waarin je kennis maakt met Node-RED. Je gebruikt Node-RED voor eenvoudige IoT-toepassingen en een dashboard. Met dit dashboard kun je op een computer of op een smartphone zaken waarnemen, en dingen besturen.
Schrijven Tapdansen? of toch een boek schrijven: Alweer een bijdrage van René Suiker. Oplettende lezers hebben wel gezien dat hij aan dit nummer vier bijdragen heeft geleverd. Hij zegt: ‘Ik weet niet meer waar ik het gezien of gehoord heb, maar ooit had iemand verzonnen dat als er iets was wat iedereen wel wilde leren, dan was het tapdansen. Ik heb zelf die neiging niet, maar wat ik wel zou willen, en ik hoor zo velen met mij, is een boek schrijven.’.

 

Categorieën