Inhoud SoftwareBus 2022-6

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2022-6

Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat is deze keer gewijd aan Linux Zorin; het betreffende artikel van André Reinink beschrijft hoe je met deze Linux distributie een prima dual boot-optie hebt met Windows.

Hoewel René Suiker ‘in de lappenmand zit’ – zoals hij het zelf noemt – is hij er toch weer in geslaagd een prima voorwoord samen te stellen. We wensen hem ook vanaf deze pagina van harte beterschap.

FotobeheerFoto’s beheren, hoe dan?: (Vakantie)Foto's maken we veel en dus is het altijd de vraag hoe we ze terugvinden. Door dit goed te organiseren en door gebruik te maken van eenvoudige tools maken we dit heel goed mogelijk. Een bijdrage van Brigitte van Berkel.
ColofonColofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Dual boot Zorin WindowsDual boot met Linux Zorin: Een verstandige keuze voor o.m. de combinatie Windows-Linux, vindt André Reinink. In SoftwareBus nr. 2018-1 schreef hij over ‘Het Linux-labyrint’. Daartoe had hij een zevental Linux-distributies onderzocht en vroeg zich toen af of het niet eens tijd werd voor Linux als vervanger van Windows. Hoe staat het er nu voor?
PipewirePipeWire onder Linux Mint Cinnamon: Audio onder Linux gaat veranderen. Dit is niet de eerste verandering. Nu wordt een aantal beperkingen opgelost. Ook wordt videostreaming gelijktijdig meegenomen. In dit artikel wordt het audiogedeelte behandeld. Geschreven door Ton Valkenburgh.
FreeformFreeform: Apple’s grootste app-verrassing van dit jaar. De gratis Freeform app is een fantastisch eindejaarsgeschenk van Apple. In deze Freeform-app heb je alle ruimte om je plannen en ideeën uit te werken en te delen. Wederom aangeleverd door Bert van Dijk.
E-mail instellingenDe internetstandaarden (2): Is de e-mail in je eigen mailprogramma goed beveiligd? In dit artikel worden alleen de beveiligingsinstellingen bekeken. Voor de overige instellingen verwijst de auteur naar de documentatie van de e-mailprovider. Vervolg op het artikel van Joep Bär in Softwarebus nr. 2022-5.
PhishingPas op voor online zwendel!: Het is zuur als je te veel betaalt, maar veel erger is het wanneer je geld geeft aan oplichters. En helaas: online zijn er talrijke zwendelpraktijken. Om welke scams gaat het zoal, hoe herken en vermijd je ze, en wat als je er toch bent ingetuind? Een bijdrage van Toon van Daele.
PDFescapePDF-editors bekeken: Je weet inmiddels wel hoe je zelf PDF-documenten aanmaakt. Maar het gebeurt soms dat je een PDF ontvangt waar je bijvoorbeeld een handtekening of tekst aan wilt toevoegen. Dit kan met gratis tools. Ook door Toon van Daele.
Liberty BasicHCC!programmeren: De Interessegroep HCC!programmeren houdt wekelijks online sessies programmeren met de programmeertalen Liberty BASIC, Visual BASIC.NET, Python, Pascal en Games programmeren met UNITY. Maandelijks zijn er fysieke sessies in De Bilt en Amstelveen. Door Gordon Rahman.
KleurtemperatuurDe witbalans: Een wat miskende, maar heel nuttige instelling voor de digitale camera. Op alle digitale camera’s, ook in smartphones en tablets, kun je de witbalans instellen. Omdat het apparaat bijna altijd standaard staat ingesteld op ‘auto witbalans’ geeft dat prima resultaten. Door Wessel Sijl.
FotobewerkingEen ander fotobewerkingsprogramma: Je wilt een ander fotobewerkingsprogramma. Meestal moet je dan betalen, maar een andere optie is, te kiezen voor een gratis programma, bijvoorbeeld voor fotografie (en video). Ze zijn er genoeg, die gratis programma's. Maar hoe kies je de goede? Door Isja Nederbragt.

 

Categorieën