Thema Onze Digitale Woning

In 2013 zijn we begonnen met het thema Onze  Digitale Woning. Dit artikel is bedoeld om inzicht te geven in wat dit thema inhoudt.

Meer en meer maken we in onze woningen gebruik van elektronisch gestuurde apparaten. Via een breedbandaansluiting verbinden we ons huis met het internet. We hebben niet alleen meer een pc met internetaansluiting, maar langzamerhand wordt alles gekoppeld. Laptop en telefoon zijn al normaal. Met de nieuwe generaties smart-tv’s en domotica-producten gaan we steeds verder. Verwarming, verlichting en zelfs bloeddrukmeters en weegschalen worden ons nu door fabrikanten opgedrongen.

Hoe gaan we om met deze ontwikkelingen en wat moeten we doen om de techniek veilig te volgen? Door middel van een reeks lezingen en demonstraties willen we hierover duidelijkheid gaan geven. Ook in onze andere lezingen zullen we proberen naar deze ontwikkelingen te wijzen.

Duidelijk is dat onze woning nu centraal staat en van daar gaan we kijken hoe we functionaliteiten goed op elkaar af kunnen stemmen. We beginnen dus eigenlijk met de vraag ’Wat wil of moet ik doen? in plaats van ‘Ik heb een apparaat en wat kan ik ermee?’. Natuurlijk zijn er honderden oplossingen; we hebben echter wel een keuze moeten maken. Na wat marktonderzoek hebben we geprobeerd betaalbare en zo universeel mogelijke oplossingen te vinden. Hiermee gaan we in het begin aan de slag. Op een later tijdstip kunnen we dan de keuzes bijstellen. De wereld blijft nu eenmaal draaien.

Wat kunt U verwachten?

Het thema wordt binnen CompUsers breed gedragen en u kunt dus van alle platforms activiteiten verwachten. Voor een aantal lezingen en demonstraties zoeken we ook contact met andere HCC-groeperingen, die ons wellicht kunnen helpen en u nog betere informatie en ideeën aan de hand kunnen doen. Het onderwerp Domotica is zo veelomvattend dat we die activiteiten onderbrengen in een specifiek platform. Dit platform zal de basis vormen voor een HCC breed domotica platform. Ook de redactie van de SoftwareBus zal hier de nodige aandacht aan geven door het plaatsen van beschikbare artikelen. Zelf hebben we al een voorselectie gemaakt, maar ook úw inbreng is van harte welkom. Hier volgt een aantal ideeën:

Waar bewaar ik al mijn digitale gegevens?

Doe ik dat in de CLOUD of schaf ik zelf een NAS aan (centrale opslag in een thuisnetwerk). 
Hoe breng ik een veilige scheiding aan? 
Hoe kan ik nu netjes mijn foto’s, video’s en muziek opslaan en afspelen op een tablet? 
Centraal beheer van b.v. contact- en agendagegevens. 
Natuurlijk gaan we verder in op de integratie van TV en radio.

Video en audio

We zullen ook aandacht geven aan de integratie van video en audio in onze woning. 
Wat is er mogelijk en hoe kunnen we dit eenvoudig zelf regelen.

Telefonie in huis

Bellen via VoIP en internet met de standaard telefoon. 
Onderling bellen in huis. Gebruik maken van de smartphone in huis. 
Handig is om in huis maar één contactpersonenbestand te hebben en vanuit dit bestand alle telefoons, pc’s en tablets te vullen. 
Videobellen zal zeker ook een plaats krijgen. Het is standaard al aanwezig in Windows 8 en iOS van Apple.

Domotica

In onze woning komt ook steeds meer elektronica om diverse functies te regelen. Het is allang niet meer alleen een lamp die je op afstand aan en uit kan zetten. 
Hier willen we veel aandacht aan gaan geven. Zeker omdat dit straks ook een vereiste wordt als we langer in onze woningen moeten blijven wonen en onze verzorging d.m.v. domotica- en ITC-middelen ondersteund zal worden.

Voor dit onderwerp hebben we al een plan gemaakt met activiteiten.

  1. Domotica d.m.v. Commercial off the shelf (COTS) apparatuur.

    1. Algemene lezingen ’Onze Digitale Woning’ waarin we alle technische mogelijkheden bespreken.
    2. Domotica-lezingen. Hier bespreken we de mogelijkheden van een domotica-systeem. 
      We hebben gekozen voor de firma BENEXT. Deze levert voor een redelijke prijs. 
      We zijn in onderhandeling om met een aantal leden bij Benext langs te komen in de showroom en dan met een leensysteem de mogelijkheden zelf thuis te proberen. (U hoort hier nog over).
    3. Demo´s met domotica d.m.v. off-the-shelf (COTS) spul (loopt bijna allemaal via webservers van leveranciers).
    4. Energie beheren in onze woning. Elektriciteitsmeter, watermeter, gasmeter en warmtemeters uitlezen. Slimme thermostaten, etc.
    5. Bewaking van de woning.
    6. We proberen meer leveranciers uit te nodigen voor een demo/lezing. (Tijdens onze MegaCompufair in september).
    7. Domotica als ondersteuning in de gezondheidszorg.

  2. Domotica:  Do it yourself ! 
    Domotica zelfbouw is heel goed mogelijk. Het is niet nodig alles geheel zelf te ontwerpen. Sensoren en schakelaars kunnen soms goedkoper gekocht worden. Natuurlijk kunnen we deze naar eigen inzicht aanpassen. Zo hebben we bijvoorbeeld een combinatie van een domotica schakelaar en een wasmachine waterslot gezien om de besproeiing van de tuin te automatiseren. 
    Als basis voor zelfbouw domotica hebben we gekozen om van start te gaan met het OpenSource programma Domoticz. Een door Nederlandse programmeurs ontwikkeld programma dat op diverse platforms werkt: 
    Linux en Windows PC en Synology NAS. 
     
  3. Domotica met de Raspberry Pi en OpenSource software. 
    Dit deel is al een stukje opgestart. Zeker voor de echte hobbyisten onder ons een leuk en zinvol onderwerp. Met de Raspberry Pi (mini computer, zie afbeelding) is bijna alles mogelijk. De bedoeling is dat we met een aantal vaste kernleden een compleet systeem gaan maken (evt met bestaande software) Alle andere leden die dit een leuk onderwerp vinden, kunnen meedoen en thuis nabouwen of in gebruik nemen. Software voor de minicomputer is eenvoudig via een SD-kaartje uit te wisselen. 
    Enkele functies waar we aan denken:

    1. Energiemeter uitlezen.
    2. Lampen aansturen / temperatuur meten, etc.,
    3. Z-wave sensoren en schakelaars gebruiken.
    4. Raspberry Pi als mediaserver.
    5. Raspberry Pi als beveiligingscentrale.
    6. Zonnepanelen bewaken etc..

    We kunnen voor dit onderwerp nog een aantal leden gebruiken met wat basiskennis van de Raspberry Pi en of domotica.

De NAS als centrale en domotica-server

Synology NAS

Een interessante oplossing! We zoeken nog wat experts die ons kunnen helpen.

Conclusie

U ziet dat ’Onze Digitale Woning’ een boeiend onderwerp is en dit zal de komende jaren als een rode draad door onze activiteiten lopen (herkenbaar aan het logo). We willen ernaar streven eenmaal per jaar tijdens onze MegaCompUfair-dagen dit platform als basis te gebruiken voor alle lezingen en demo’s. Ondersteund door leveranciers, specialisten, HCC-centraal en de andere groeperingen. Onze SoftwareBus zal een belangrijk communicatiemiddel zijn.

Oproep.

We zijn nog op zoek naar een aantal vrijwilligers die willen meewerken aan dit thema voor en door onze leden. 
Heb je kennis van een leuk onderwerp, meld je dan bij ons aan. Elk initiatief is welkom (muziek door heel het huis, video via vakantie-adres op de tv thuis, bediening van je verwarming thuis vanaf een verafgelegen warm oord, etc.). Wij zullen je steunen bij een demo of lezing. Via onze website of per e-mail digitalewoning@compusers.nl.

Zie voor meer informatie over domotica onze andere website: www.compusers.nl/domotica

Hans van Baalen 
28 mei 2014 


 

Categorieën