Containerbegrip zoals (kan worden gedifferentieerd naar sub-categorieën)

  • Audio zoals Audacity, Tomahawk
  • Software voor Fotobewerking zoals Paint.net, Gimp, Irfanview etc
  • Beeldbewerking zoals Scribus, CAD, Publisher
  • Filmsoftware zoals FreeMake, DaVinci Resolve

Exact Audio Copy

Versie

1.5

Samenvatting

Een stukje cd-historie

De eerste cd’s kopieerde ik met een DOS-programma: cd-tracks exporteren naar wav-bestanden en aansluitend comprimeren. Een wav-bestand is ‘lossless’ en gelijkwaardig aan de audio-kwaliteit op de cd. Een standaard cd is zo’n 650 MB groot, levert dus zo’n 650 MB aan wav-bestanden op. Omwille van ruimte en gemak worden wav-bestanden vaak gecomprimeerd.

Het bekendste ‘lossy’ compressieformaat is mp3. Hoe meer je het wav-bestand comprimeert, hoe kleiner de mp3. De audiokwaliteit is  omgekeerd evenredig: hoe meer compressie (bitrate), hoe lager de audiokwaliteit.

Cd in de gleuf en rippen maar. Rippen betekent niets anders dan ‘extractie’ van de inhoud van een gegevensdrager1.

Snel internet

Door het snelle internet werd het steeds eenvoudiger om mp3’tjes rond te sturen. Eerst mp3’s met een bitrate van 128 kbps, tegenwoordig 320 kbps.

Om een idee te krijgen: 1 minuut audio op 128kbps is ongeveer 1 MB, 1 minuut 320 kbps is ongeveer 2.5 MB, en 1 minuut ongecomprimeerd is een kleine 11 MB.

Een ander populair lossless formaat is Flac. Flac comprimeert audio zonder kwaliteitsverlies. Later meer hierover.

Omdat ik in mijn privécollectie een aantal cd’s tegenkwam met gebreken, nam ik de proef op de som met EAC.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

KXStudio

Versie

14.04.5

Samenvatting

KXStudio is een Ubuntu-systeem om professionele geluids- en videoproducties te maken. Naast de gebruikelijke Linux-programma’s biedt het een aantal eigen ontwikkelingen en uitbreidingen. Het is gebaseerd op Ubuntu 14.04.5 en heeft een eigen repository. Ik zal in de review daarom af en toe een vergelijking maken met Ubuntu Studio 16.04.3.

Waardering

3 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

MuseScore

Versie

2.02

Samenvatting

MuseScore is een compositie- en notatieprogramma voor de platforms Linux, Windows en OSX. Het is een krachtig programma, dat ook nog uit te breiden is met plug-ins, en het biedt een scala aan functies die het maken van bladmuziek ondersteunen. Het werkt net even iets anders dan de meeste bladmuziekprogramma’s en dat is wel even wennen. Het programma is in de loop der jaren uitgebreid met MIDI-sequencerfuncties.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Faststone Image Viewer

Versie

6.4 (12-sept-17)

Samenvatting

FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen.

Daarnaast kan het programma ook bestanden converteren en bewerken.

De bestanden kunnen ook:

- beheerd, vergeleken en verstuurd worden

- bewerkt worden (grootte aanpassen, bijsnijden, retoucheren, kleuren aanpassen)

- via een batchmodus bewerkt worden

Alles is via een menu te benaderen, in veel gevallen ook via sneltoetsen.

Het ondersteunt alle belangrijke formaten zoals BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO en TGA). Daarnaast ook de RAW formaten zoals CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF, ARW, SR2, RW2 en DNG.

Sinds versie 6.3 kunnen ook videobestanden afgespeeld worden.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Ardour

Versie

5.0

Samenvatting

 

Ardour is een uitgebreid Digitaal Audio Werkstation (DAW) voor de platforms: Linux, OSX en Windows. Het biedt functies voor geluidstechnici om audio- en MIDI-projecten te editen, mixen en masteren. Het helpt musici te focussen op het creatieve aspect en niet op de techniek. Ook kunnen componisten ermee uit de voeten, maar de kern-doelgroep zijn de geluidstechnici. Het biedt qua functionaliteit meer functies dan instap-DAW’s. Het heeft uitgebreide ondersteuning van plug-in-interfaces. Naast een traditionele MIDI-sequencer is er een goede integratie met video.

Gezien de uitgebreide mogelijkheden vergt het wel meer inwerktijd om daarvan te kunnen profiteren.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Rosegarden

Versie

15.12.1

Samenvatting

Rosegarden is een uitgebreid Digitaal Audio Werkstation (DAW). Het biedt functies voor componisten, musici, muziekstudenten en kleine geluidsstudio’s.  Het bevat meer functies dan menig startversie van professionele DAW’s. Het maakt optimaal gebruik van de MIDI- en audio-functies van het Linux-platform waarop het draait.

Rosegarden is gebruiksvriendelijk en vergt geen lange inwerktijd.

Naast een traditionele MIDI-sequencer heeft Rosegarden uitgebreide editing-faciliteiten. De gebruiker kan dus zijn eigen favoriete methode kiezen. Voor audio is het meer basis, maar het bevat toch leuke extra dingen.

Waardering

3 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))