Surface Controllers

Op de markt zijn een groot aantal Surface Controllers te verkrijgen. Een nieuwe trend is om een tablet te gebruiken als Surface Controller of als deel van een hardware Surface controller. Hier ga ik in op het gebruik van tablets als Surface Controller.

Persoonlijke instellingen

Persoonlijke instellingen zijn zoals de naam al zegt erg persoonlijk. Daarom geef ik hints over een aantal mogelijkheden om Ubuntu Studio meer op Windows te laten lijken. Je ziet dan gelijk wat mogelijk is. Ubuntu Studio maakt gebruik van het xfce4 bureaublad. Hoe je de diverse dingen kan instellen is uiteraard afhankelijk van welk bureaublad gebruik wordt gemaakt. Voor andere bureaubladen moeten sommige instellingen op een andere manier worden uitgevoerd. Kijk hiervoor op het Ubuntu forum.

Het Ei van Co

Het Ei van Co biedt duizenden akkoorden in één oogopslag met dit dubbele schuifsysteem.

Je vind voor elk instrument en in 17 toonsoorten, binnen enkele seconden zowel de positie van de tonen als de functies van de tonen die behoren bij akkoorden zoals: Fmin7, As9+, etc.

Voor piano, accordeon, gitaar, ukelele, mandoline en banjo worden 16 akkoorden afgebeeld. Ook voor blaasinstrumenten, bas, viool en cello.

De kwintencirkel

Het blijkt dat tussen de toonladders on­derling een relatie bestaat, die ons in staat stelt die toonladders in een uiterst handig schema op te nemen. Dit sche­ma heet de ‘kwinten­cirkel’. Het kan een goed hulpmiddel zijn bij het uitzoeken of zelf maken van akkoorden­schema’s. Laten we eens kijken hoe zo’n kwinten­cirkel kan worden ontwikkeld.