HCC
HCC!CompUsers
 

• Nieuwsbrief (eMailing)  2014-7 •
 
• Preview SoftwareBus en GigaHits 2014-4 •

Weer vol en interessant.

De nieuwe SoftwareBus en GigaHits 2014-4 zijn weer gereed en zullen in week 38 ( 15 t/m 19 september) weer op de mat ploffen bij alle abonnees. Nog geen abonnee herstel die fout gauw door u hier aan te melden. 

De redactie heeft in de vakantiemaanden niet stilgezeten. De SoftwareBus is weer goed gevuld met een gevarieerd aantal artikelen over andere actuele en serieuze onderwerpen.

En ook de GigaHits is weergoed gevuld. Deze keer bevat de GigaHits zo'n 350 nieuwe en gevarieerde programma's.

Hieronder presenteren we de inhoudsopgave van de artikelen. We hopen dat ook deze SoftwareBus en GigaHits de lezers weer zal boeien.




Korte inhoud artikelen SoftwareBus 2014-4.

  • Voorwoord, door Clemens Schellens, voorzitter.

    Welkom terug.
  • MegaCompUfair 2014.
  • Domotica is leuk, door Hans van Baalen.

    Inleiding op het thema ‘huiselijke electronica’ van de komende bijeenkomst op 27 september te De Bilt.

  • Domotica? Domotica!, door Ernst Roelofs.  Een overzicht van toepassingen in de huisautomatisering, zowel reeds bestaande als mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
  • Filmen met je fotocamera, door Isja Nederbragt.

    Waarop moet je letten als je met je moderne (digitale) fotocamera gaat filmen?
  • GigaHits 2014-4, door Henk van Andel.

    Programmatuur en informatie over en met Android-apps en Open source-apps.
  • Wubuntu, door Ruud Uphoff.

    Ubuntu dat er uitziet als Windows en net zo werkt, vandaar die W ervoor. Volg nauwgezet deze gedetailleerde installatiehandleiding en je hebt een werkend systeem.
  • Waar Linux zijn bestanden laat, door Hans Lunsing.

    Wegwijs worden in de mapstructuur van Linux, dat is de opzet van dit artikel. Een handige aanvulling op onze reeks artikelen over Linux-distributies.
  • Rhino – Wachtwoorden, verschillende om te onthouden, door Rein de Jong.

    Als u echt veilig wilt zijn op het internet , volg dan de methodiek die Rein de Jong voor het maken van wachtwoorden heeft bedacht.
  • Opmaak en grafieken in Excel, door Marco Steen.

    Na de uitleg over het analyseren van gegevens in Excel, is het nu tijd om om al die gegevens er aantrekkelijk uit te laten zien. Goed voor de verkoop!
  • Andyroid, Android onder Windows, door Henk van Andel.
    Andyroid maakt het onder meer mogelijk om apps op je computer gebruiken; dat werkt toch vaak gemakkelijker dan op je smartphone of tablet.

  • Emulatoren voor spellen, door Joris Roelofs.
    Een emulator stelt je in staat op je computer spellen te spelen waarvoor je vroeger een bijbehorende ‘console’ moest hebben aangeschaft. Een duidelijke uitleg van de plussen en minnen.
  • Privacy op het internet, door Hein van Dijk.
    Een boekbespreking van de privacy-aspecten op het internet bij gebruikmaking van de ‘sociale media’.

En wat vinden we op de GigaHits 2014-4

Op GigaHits 2014-4 presenteren we bijzonder veel Android apps. En dat mag ook best, vinden wij, want Android is inmiddels het meest gebruikte besturingssysteem op deze wereld. In deze SoftwareBus zul je ook ervaren hoe je Android zelfs op een Windows-pc werkend kunt krijgen. Om er een beetje wegwijs in te worden, zijn de apps in een aantal ‘hoofdstukken’ onderverdeeld:

12 ‘must have’s’

Dit zijn apps die eigenlijk op elke Android smartphone of tablet zouden
moeten voorkomen. Zo als MapFactor GPS Navigation, waarmee je met
off-line OpenStreet Maps helemaal gratis kunt navigeren. Te voet, per
fiets, per auto en zelfs per vrachtauto. En omdat de kaarten op je
SD-kaartje staan, kost het niet je databundel. Maar ook enkele nuttige
‘utilities’ zoals Clean Master en Eerste Hulp. Al op vakantie geweest?
Jammer, want nu presenteren we ook Google Translate op je mobieltje. <br>
 
OpenSource Apps

Ook de Open Source beweging laat zich niet onbetuigd op het gebied van
Android. Er zijn heel veel OpenSource-apps en die zijn allemaal gratis.
Op de Gigahits staat een selectie van ca. twintig stuks. De ‘evergreen’
K-9, een heel mooie e-mail app, KeePassdroid om je wachtwoorden veilig
op te bergen en altijd bij de hand te hebben. Zelf gebruik ik deze app
ook, in samenwerking met de tegenhanger op een laptop en de twee worden
gesynchroniseerd via DropBox. Ja, dit is allemaal nog vrij technisch.
Maar ook een app als A Better Camera is OpenSource!

WhatsApp alternatieven

Toen WhatsApp voor een onbeschrijfelijk groot bedrag werd over genomen door Facebook, schreeuwden we om het hardst dat het nu met onze privacy gedaan was. Want Facebook moest natuurlijk de koopsom terug verdienen en dat ten koste van onze privacy. We wilden allemaal een alternatief. Inmiddels is die storm wat geluwd en heeft WhatsApp meer gebruikers dan ooit. En die privacy, och, die hebben we al lang verkwanseld. We schijnen daar mee te kunnen leven. Maar toch is het goed verder te kijken dan je neus lang is. Op de GigaHits stellen we twaalf alternatieven voor. Onder andere Skype en Facebook Messenger, waarmee je waarschijnlijk van de regen in de drup komt. Maar ook Telegram, die heel veilig heet te zijn. Ahum, van Russische bodem ...

Overige AndroidApps

Te kust en te keur, ca. dertig staan er op de GigaHits. De keuze is groot genoeg, er zijn meer dan een miljoen apps voor Android. En dat maakt het nu zo interessant dat iemand voor je zorgvuldig probeert de krenten uit de pap te vissen!

Android op je Windows PC



Ja het kan! Populair zijn een aantal mogelijkheden die gebruik maken van een virtuele machine, vooral VirtualBox. In deze SoftwareBus staat een artikel over Andyroid. Hiermee is het mogelijk om Android onder Windows te gebruiken met een virtueel tablet. Compleet toegerust, ook met Google Play, zodat je alle beschikbare apps kunt downloaden en installeren.

Jazeker, ook WhatsApp kan op je Windows-pc, maar dan zijn er wel wat trucjes nodig omdat je natuurlijk geen mobiel telefoonnummer in je Android eh... Windows pc hebt.

En er zijn ook legio alternatieven. Elk met zijn eigen ‘features’ en soms gericht op speciale toepassingen. Zoals bijvoorbeeld Genymotion voor de app-ontwikkelaars. Op de GigaHits staan in totaal acht programma’s waarmee je vanaf de GigaHits Android op je pc kunt installeren. Plus één voor Linux; dat is ‘bijvangst’.

Thema Veiligheid



Dit thema scoort nog altijd hoog. En terecht, want computers en veiligheid gaan moeilijk samen. Een prima manier om je gegevens te beveiligen, is encryptie. Op deze GigaHits stellen we zo’n tien encryptie-programma's voor. Niet de bekendste, maar dat heeft ook voordelen.
Het bekendste OpenSource encryptieprogramma bleek onlangs een lek te bevatten. Niet dat het hierdoor een slecht programma is, maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Als veel mensen een programma gebruiken, dan wordt voor de hackers en overheden interessant om het te kraken.

Internet

Dat is wellicht de meest verbreide toepassing op computergebied. In de rubriek Browsers bieden we daarom weer ca. 25 programma’s en handige plug-ins voor bekende browsers.

Let ook eens even op Waterfox 30. Een afgeleide van Firefox, maar anders geprogrammeerd en veel sneller gemaakt. En de Firefox-plug-ins werken ook met Waterfox.

Netwerken


De netwerk-techies kunnen hun hart met deze GigaHits ophalen. Heel veel programma’s om een netwerk te monitoren en ook voor allerlei andere toepassingen.

Maar ook aan de ‘gewone’ computergebruikers is gedacht. Voor deze groep betekent een netwerk vooral Wi-Fi. Op de GigaHits staan voor hen ongeveer vijftien programma’s om het Wi-Fi-netwerk te beheren en vooral ook om het veilig te houden.

Voor de kids


Deze keer heeft onze spellen-redacteur Louis Baejou vooral aan de kinderen gedacht bij de selectie van de spellen. Maar niet alleen voor de (klein)kinderen, er is ook genoeg voor volwassenen.


DigiVideo


We hebben de laatste tijd veel programma’s gebracht voor het bewerken en converteren van digitale video. Daarom hebben we het nu over een andere boeg gegooid met vooral programma’s om je video’s te beheren. Je vind ze in de rubriek Tools.

Echt onderbedeeld hebben we de video-mensen ook deze keer niet. In totaal presenteert de GigaHits ca. vijftig programma’s voor hen.

Windows

Als de één relatief veel krijgt, dan krijgt eenander uiteraard wat minder. Dat lot treft nu de rubriek Windows. Hierin een aantal programma’s om de registry te verbeteren. Het nut van dit soort programma’s is overigens nogal omstreden. Daarnaast acht programma’s rond het thema opstarten en stoppen van je systeem.

 
U KOMT TOCH OOK ??????

Op onze MegaCompUfair is iedereen welkom, HCC-leden maar ook andere belangstellenden. De toegang is geheel gratis.

Een aantal lezingen zullen ook als webbinar op Internet te volgen zijn, meer informatie hierover vindt u binnenkort op onze website: www.compusers.nl

U bent van Harte Welkom op zaterdag 27 september a.s. in de Bilt