De grootste HCC interessegroep
 

• Nieuwsbrief 2015-8 •

Binnenkort begint de grote uittocht. Velen van jullie trekken de landsgrenzen over, anderen genieten in eigen land ervan om even 'los' te komen van het dagelijkse sleur.

Ook de redactie van de Softwarebus en het bestuur van CompUsers is aan vakantie toe.

Maar voor het zover is, willen wij je nu vast wijzen op de

 MegaCompUfair

op zaterdag 26 september a.s.

Reserveer deze datum alvast in je agenda.

De activiteitencommisie is al druk bezig om daar weer een feestje van te maken.

Medio augustus vindt je alle details in de volgende nieuwsbrief.

Wij wensen je een

En natuurlijk leest u voordat u met vakantie gaat of gewoon tijdens uw vakantie de SoftwareBus. Als u abonnee bent, ontvangt de SoftwareBus in week 27. De redactie heeft weer een aantrekkelijk blad samengesteld, onderstaande kunt u reeds kennis nemen van een beknopte inhoud van het blad. Niet abonnees kunnen indien ze de volledige artikelen willen lezen het blad als losse uitgave bestellen of u kunt natuurlijk een abonnement nemen op de Softwarebus.


Bij de Voorplaat

Donderdagavond 28 mei vond bij HCC het Windows 10 Kick‐off Event plaats. Dit event kon rechtstreeks worden gevolgd op de site van HCC. Ruim 1000 mensen hebben de livestream bekeken. Een groot succes dus! Zie ook de disc GigaHits voor de versie met verbeterd geluidsspoor.


Voorwoord

Deze keer een ontboezeming van onze voorzitter Clemens Schellens, die in een notendop uitlegt wat de financiële voordelen kunnen zijn bij de aanschaf via internet van dure, extreem goede, tweedehands geluidsapparatuur. Interessant!


Algemene Leden Vergadering 2015

Onze Secretaris was razendsnel en schreef een inhoudelijk verslag van de algemene ledenvergadering. U leest daarin over de beleidsplannen en de ermee gemoeide financiële consequenties voor de komende jaren.


 Terugblik op de CompUfair

Atijd prettig om over de CompUfair te kunnen lezen als je niet in de gelegenheid was om er zelf heen te gaan. daardoor blijf je toch enigszins op de hoogte van de ontwikkelingen, maar je mist natuurlijk wel de contacten met de overige bezoekers. Overigens zijn sommige lezingen gewoon thuis via je internetverbinding op je beeldscherm te volgen als ‘webinar’.


Alles via VoIP, ook mobiel?

Dat is voor velen een vraag, maar voor Ruud Uphoff een weet. Hij schrijft: ‘Klassieke vaste telefonie is voor mij iets uit de technische middeleeuwen. Alles gaat al sinds 2007 met VoIP. Als je mij belt kom je aan mijn oor via CheapConnect. Bellen naar vaste nummers doe ik via VoipBuster, terwijl bellen naar mobiel door mijn FRITZ!Box toch gewoon naar mijn telefonieaanbieder CheapConnect wordt gestuurd. Maar hoe is dat vanaf je mobiel?’


HCC Windows 10 Kick-off Event

Op 28 mei, stipt om 20:00 uur, begon het anderhalf uur durende HCC Windows 10 Kick-off Event. De eerste HCC-ervaring met een live stream via internet. Organisatorisch en technisch liep het allemaal op rolletjes, al zijn er wel ‘verbeterpuntjes’. Lees hieronder wat zich in het HCC live-stream-theater achter de coulissen afspeelde. Een van de verbeterpuntjes betrof het geluid. Welnu Henk van Andel heeft het geluid kunnen verbeteren, u kunt de video nogmaals bekijken en beter beluisteren op de GigaHits.Tablets, deel 1: de iPad en iOS

Boekbespreking door Hein van Dijk. Tablets zijn momenteel populairder dan pc’s. Dat zien we ook bij boeken over tablets. Er is een hausse aan nieuwe titels verschenen, zo veel dat het niet doenlijk is al die boeken in één keer te behandelen. We beginnen daarom met de iPad, of liever, met de software iOS, want daar gaan de boeken over.


Foto-excursie in Wageningen

Isja Nederbragt verhaalt over de jaarlijkse foto-excursie op locatie, georganiseerd door Digifoto samen met HCC!Apeldoorn. Dit jaar is gekozen voor de Rijnhaven van Wageningen. Daar waren zij dan ook op zaterdag 30 mei 2015 met een groep enthousiaste fotografen.


Startersgids voor Gimp

Gimp (inmiddels versie 2.8) is een open source beeld- en fotobewerkingsprogramma dat zich kan meten met de beste op dit gebied. Toch wordt Gimp, hoewel het gratis is, in Nederland nog weinig gebruikt. Wellicht omdat er voor Gimp nog geen volledige Nederlandse handleiding is. Er was zelfs voor starters geen korte handleiding voor Gimp 2.8 beschikbaar, tot nu! Samengesteld door Hein van Dijk.


GigaHits 2015-3

De bekende DVD-ROM met honderden programma’s op alle denkbare gebieden als het over computeren gaat. In de rubriek ‘Windows’ vind je de programma’s die direct met dat bestu‐ ringssysteem te maken hebben. Om het gebruik te vergemakkelijken, om het te verbeteren, enzovoort. Op deze disc vind je de volledige opname van het HCC Windows 10 Kick-off Event van 28 mei 2015.


Websites maken met ‘Webnode’

Zoals te doen gebruikelijk is er vlak voor de sluitingsdatum van de kopij altijd nog wat ruimte over in het blad, en dan doen we een beroep op de ‘bekende auteurs’ om nog iets aanvullends te betekenen. ‘Eigenlijk jammer dat de toestroom van nieuwe auteurs zo laag is, want het is zo’n leuke hobby, stukjes schrijven’, zegt René Suiker.


Handel uit China

Twee CompUsers-leden schreven tegelijkertijd, onafhankelijk van elkaar, over hun ervaringen met het kopen in China via het internet.

  • Wessel Sijl: Fotospulletjes shoppen in China …soms best interessant.
  • Rob de Waal Malefijt: Een smartphone uit China, hoe ging dat in zijn werk?

TiPisch Rhino – Schijfopruiming ‐ met schoonmaakprofielen

Windows vervuilt je harde schijf. Er blijven allerlei bestanden op de schijf staan die er na verloop van tijd niet meer toe doen. Rein de Jong zegt daarover: Veel daarvan mag weg. De overbodige bestanden hoeven echter niet weg zolang er nog voldoende vrije ruimte is. En hij legt uit hoe je dat automatiseert.


Zoekboek Linux

Er is na lange tijd weer een Nederlands boek over Linux verschenen: Zoekboek Linux. Het is geschreven door Hein van Dijk en Gerrit Bruijnes, en behandelt het installeren en in gebruik nemen van Linux en het vinden van antwoorden op Linux-vragen op het internet. Dat laatste is belangrijk, omdat enerzijds alles over Linux op het internet te vinden is en anderzijds het ondoenlijk is al die kennis in één boek te stoppen.


Recensie Zoekboek Linux

‘Onze’ Linux-expert Hans Lunsing schrijft over dit boek: ‘Verfrissend, met enthousiasme geschreven. Alleen al daardoor word je verleid om toch maar eens met Linux aan de slag te gaan. En niet alleen aan de software wordt aandacht besteed, maar ook aan de hardware en de daarvoor benodige stuurprogramma’s. Zelfs de terminal en daarin beschikbare commando’s worden behandeld, iets wat je in de meeste op de consument gericht Linux-boeken niet vindt.


Simpel sorteren in Word (2010)

Tips over het opmaken en sorteren in het tekstverwerkingsprogramma MS Word 2010.

Dit artikel verscheen eerder in CompuLinks, het tijdschrift van de HCC!SeniorenAcademie. Met dank aan de auteur, Kees van der Vlies.


Zo dat was in het kort de inhoud van de nieuwe SoftwareBus. We hopen dat alle abonnees er weer veel leesplezier aan zullen hebben.