eMailing 2006-01
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

SoftwareBus 2006-01 in aantocht
Gebruikersdag DOSgg 28 januari in De Bilt
Dichtbij of Macro?
Numsum en Webnote on-line
Bijdragen gevraagd?
Labels maken in Word 2003
Link bekeken
Schermen met schermen (vervolg)
Websites maken
Je eigen mailserver? Kom nou!
Twee is meer dan één
DOSgg VraagBaak ook via internettelefonie
Lay-out-medewerkers gevraagd
DVD-ROM GigaHits 2006-01
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

28 jan. 2006

DOSgg-gebruikersdag De Bilt

4 mrt. 2006

DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

1 apr 2006

DOSgg-gebruikersdag, De Bilt (ook ALV)

23 sep 2006

Mega-DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

21 okt 2006

DOSgg-gebruikersdag, De Bil


Klik op een onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 SoftwareBus 2006-01 in aantocht

De eerstvolgende SoftwareBus gaat uiterlijk 21 januari naar de post en moet dan 23 januari bij de abonnees zijn. Iets later dan aanvankelijk in de planning stond.

Het januarinummer van het verenigingsblad hcc!link blijkt onverwacht samengevoegd te zijn met het het februarinummer. De door ons voor dat februarinummer aangeleverde kopij, over onze gebruikersdag op 28 januari in De Bilt, is daarom niet geplaatst. Je ontving Computer! Totaal deze maand zonder hcc!link.

Wij vinden dit teleurstellend

We starten dit eerste jaar met vijf gebruikersdagen in De Bilt, wat aankondigingen betreft, dus wat ongelukkig. Daarom sturen we deze vooraankondiging wat eerder dan gebruikelijk.

TopGebruikersdag DOSgg 28 januari in De Bilt

Onder het motto 'Een goed begin is het halve werk!' starten we op 28 januari met de eerste van onze vijf gebruikersdagen in De Bilt voor het jaar 2006. We hebben daar niet alleen méér gebruikersdagen (vijf in plaats van voorheen drie), maar we bieden op elke gebruikersdag ook méér. Er zijn méér lezingen (minstens zeven in plaats van vier), naast tenminste vier workshop-sessies.. Op de dag van de ALV hebben we er minder, op onze Mega-DGD in september nog véél meer!

En dat allemaal op vijf zaterdagen van 10-16 uur

Het volledige programma voor 28 januari staat natuurlijk in ons magazine SoftwareBus. Het staat ook al op www.DOSgg.nl. Er volgt nog een uitgebreidere eMailing over het programma.

De workshopsessies zijn erg populair. Daarom hebben we de mogelijkheid van vooraanmelding, zodat je van een plaatsje verzekerd kunt zijn. Op 28 januari zijn er workshops met telkens twee sessies, rond de volgende onderwerpen:

  • Fotobewerking met The GIMP voor beginners
  • Toepassing van kant en klare javascripts op je website

Je kunt je nu al intekenen op www.DOSgg.nl.

O ja, op 28 januari is eer ook weer de DOSgg-JaarMarkt. Nog wat spullen tegengekomen tijdens de schoonmaak die je wel van de hand wil doen? Grijp en krijg op 28 januari je kans!

TopDichtbij of Macro?

Is het nu "dichtbij-fotografie" of "macrofotografie"? Arjen Klaver probeert het uit te leggen. Wat ik ervan begrepen heb is dat die twee termen niet geheel precies hetzelfde zijn.

Het is in ieder geval voor luie fotografen, want je kunt het doen vanuit je luie stoel. Tot zo ver kan ik met hem mee gaan.

Maar verderop verlies ik Arjen uit het oog. Diafragma, brandpuntsafstand, scherptediepte, hmmmm.... , inzoomen, vergrotende voorzetlenzen, ...

De digifotografen onder ons moeten het zelf maar in de SoftwareBus lezen. En eventueel verder lezen in de Nederlandstalige internetencyclopedie http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina (samengesteld en onderhouden door vrijwilligers!). Mooi Scrabblewoord trouwens dat internetencyclopedie.

TopNumsum en Webnote on-line

Je bent gewend dat er een spreadsheetprogramma in je PC zit. Desnoods in je laptop of -nog kleiner- in je PDA of smartphone.

Op http://numsum.com kan het ook anders. Een openbare spreadsheet om je in je behoefte te voorzien. Iedereen kan er op elke plek bij; mits een internetverbinding voorhanden is. Dat kan handig zijn als iedereen erin mag prutsen. Maar je kunt je cijferbrij ook afschermen van anderen.

Op www.aypwip.org/webnote vind je iets soortgelijks voor je notities.

Kees van der Vlies heeft nog wat van dit soort openbare werkplekken of toepassingen gevonden. Hij noemt er een aantal en kondigt al aan een volgende keer wat over "Log me in" te willen schrijven.

TopBijdragen gevraagd?

Zijn er meer mensen die over dit soort toepassingen wat willen schrijven? Of bijvoorbeeld over BOINC? Opzoeken van IP adressen (ARIN, APNIC, LACNIC, RIPE)? Vergelijken van Firewalls? Dreamweaver?

Neem contact op met de redactie van SoftwareBus: redactie@DOSgg.nl.

TopLabels maken in Word 2003

Frits Hoekstra beschrijft hoe het moet. Eerst maak je een adressenbestand aan in Excel, met op de eerste regel de veldnamen, waar Word mee verder kan.

Vervolgens een aantal stappen in Word, met als eindresultaat de gewenste adreslabels.

Korter kan ik het nauwelijks samenvatten. Ik vraag me af of je daar veel aan hebt. Maar in de komende SoftwareBus staat het allemaal tot in de puntjes beschreven.

TopLink bekeken

Deze rubriek werd opnieuw gevuld door Marius Hille Ris Lambers, met bijdragen van diverse leden (rechtstreeks of in de DOSgg Nieuwsgroepen/forums).

Veel is er deze keer te vinden over "gratis alternatieven van dure programma's". Maar ook een aantal handige alledaagse tips en bijdragen van diverse DOSgg Platforms.

Hieronder een greep van een aantal links:

Jij mag natuurlijk ook JOUW handige tips, die je zelf of op internet vond, inzenden aan redactie@DOSgg.nl.

TopSchermen met schermen (vervolg)

Met Alt-PrintScreen zet je een kopie van je scherm op het klembord. Die kun je later in een ander (bijv. tekstopmaak- of beeldbewerkings-)programma weer tevoorschijn toveren om er wat mee te doen.

Eén van de hiervoor bruikbare programma's is IrfanView, compact en gratis. IrfanView heeft een eigen wijze van schermen vangen en bewerken. Kijk maar in de volgende SoftwareBus. Daarin staan ook links naar een aantal andere freeware schermafdrukprogramma's.

TopWebsites maken

Onze guru van het DOSgg-platform WebOntwerp vervolgt zijn serie over websites maken.

Deze keer komt de fase bouwen aan de beurt. Met het gratis Open Source-programma NVU, dat beschikbaar is voor Windows, Mac OS X en Linux. Het staat ook op de GigaHits 2006-01 DVDROM die gratis bij de SoftwareBus zit.

NVU is een WYSIWYG-editor met veel mogelijkheden. René geeft in vogelvlucht een overzicht van de kracht van NVU.

O ja, de WebOntwerp 2006 CD-ROM kun je bestellen, hier op onze website. Boordevol programma's en materiaal dat bij het bouwen van jouw website van belang is. DOSgg-ledenprijs slechts € 4,-- bij je thuis.

TopJe eigen mailserver? Kom nou!

Ja, het lijkt misschien wat hoog gegrepen. Maar het is toch heel wat gemakkelijker dan je dacht; óók voor Windowsgebruikers!

Florus Vogelaar deelt zijn ervaringen met het programma 602 Lansuite met de SoftwareBus abonnees. Downloaden van internet en aan de slag.

Na een poosje kun je dan je eigen POP3-server, Webmail-client, DHCP-server, SMTP-server, LDAP-adresboek en nog veel meer aan de praat hebben!

TopTwee is meer dan één

Soms is één beeldscherm niet genoeg. Je wilt je scherm "spiegelen" op meerdere schermen om anderen te laten meegenieten (bijv. bij onderwijs). Of je hebt een groter beeldscherm; dan kun je het splitsen over twee schermen. Of op scherm 1 heb je de HTML-code en op scherm 2 de preview van je website. Ga zo maar door.

Ernst Roelofs beschrijft hoe hij een oude laptop als 2e scherm in zet. Maar het mag ook een 2e desktop-PC zijn. Hiervoor gebruikt hij het programma MaxiVista. De zaak is aan elkaar geknoopt in een ethernet-netwerk. Maar het kan ook met Firewire of USB.

De benodigde software is beschikbaar in diverse versies en kost US$ 29,95 tot 49,95, afhankelijk van de toeters en bellen. SoftwareBus abonnees krijgen daarop 30% korting.

TopDOSgg VraagBaak ook via internettelefonie

Je kunt de DOSgg VraagBaak benaderen via e-mail, in DOSgg-NieuwsGroepen en -Forums en via de telefoon (0317 707425 of 0317 707426). Maar het kan ook via internettelefonie.

Een uitgebreidere beschrijving hiervoor staat in de SoftwareBus en op www.DOSgg.nl/helpdesk.html

TopLay-out-medewerkers gevraagd

In de loop van 2005 heeft de nieuwe vormgeving van de SoftwareBus zijn intrede gedaan en vaste vormen aangenomen.

Ook in de techniek is veel veranderd. Eenvoudiger geworden. Voorheen werkten we met het professionele programma QuarkExpress waar heel wat kennis bij kwam kijken. Dat hoeft nu niet meer, we leveren alles aan de drukker aan in gewoon PDF-formaat. De opmaak kan in principe met elk redelijk tekstverwerkingsprogramma, zoals Word.

Maar het in de juiste vorm gieten van de kopij is en blijft toch handwerk. Waarbij een beetje gevoel voor vormgeving te pas komt. Wil jij hieraan mee werken of eerst meer informatie? Stuur dan een berichtje aan redactie@DOSgg.nl

TopDVD-ROM GigaHits 2006-01

Ook deze keer weer een volle GigaHits bij de SoftwareBus. Met veel interessante programma's. Een kleine samenvatting daarvan vind je hieronder.

In deze aflevering brengen we het tweede deel van de volledige Linux-distributie SUSE 10, volgens onze kenners een absolute aanrader voor beginnende zowel als gevorderde gebruikers.

De redactie vond een aantal vervangers voor Microsofts Media Center. Ze werken allemaal onder Windows XP.

Mozilla bracht de webbrowser Firefox 1.5 uit, van Opera verscheen versie 8.5. OpenOffice lanceerde Versie 2.0, voorlopig alleen in het Engels.

We hebben ook weer een mooie verzameling multimedia-tools voor je, zowel van de bekende vaste medewerkers als van de nieuwe previewer Leen van Goeverden, die zijn opwachting maakt namens het DOSgg-platform DigiVideo.

In de Dagelijkse Toolkit vind je onze inmiddels bekende verzameling Veiligheid en Systeemherstel, uiteraard geheel up-to-date. Verder hebben we belangwekkende programma's op het gebied van onder andere communicatie en internet, voeding, softwareontwikkeling en recreatie, (systeem-)tools, wetenschap en kantoorpakketten.

De GigaHits-redactie wenst je weer veel genoegen met dit schijfje!

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg