eMailing 2006-02
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

Een goed begin is geen half werk!
Het begin: 28 januari
Grote zaal
Lezingen / presentaties:
Workshops
Vooraanmelding Workshops
DOSgg-JaarMarkt
Lay-out-medewerkers gevraagd
Stom stom stom ...
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

Belangrijke links:

Klik op een onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 Een goed begin is geen half werk!

In 2006 organiseren we maar liefst vijf DOSgg-GebruikersDagen (DGD'n)in De Bilt, op 28 januari, 4 maart, 1 april (echt waar!), 23 september en 21 oktober.

En niet alleen hebben we méér bijeenkomsten in De Bilt. We bieden ook méér programma op elke gebruikersdag. In plaats van vier lezingen/presentaties hebben we er nu steeds minstens zeven; nóg meer keuze dus! En daarnaast bieden we ook nog eens minstens vier workshopsessies. Op de dag van de ALV is het programma iets beperkter, op de Mega-DGD is er nog véél méér aanbod.

TopHet begin: 28 januari

Op zaterdag 28 januari ben je weer van 10 - 16 uur welkom in het H.F Witte Centrum, in De Bilt. Het H F Witte Centrum in De Bilt is goed bereikbaar met openbaar vervoer en auto. Klik hier voor de details. Er is voldoende, gratis parkeerruimte voor de deur. En ook de gebruikers van het openbaar vervoer komen simpel bij deze accommodatie. Zie Het is altijd verstandig om even op onze internetsite www.DOSgg.nl te kijken naar eventuele wijzigingen in het programma.

TopGrote zaal

In de grote zaal kun je terecht bij onze zes DOSgg-platforms:

  • Windows
  • Linux
  • WebOntwerp
  • Muziek
  • DigiVideo
  • DigiFoto

Zij bieden presentaties, demo's en informatie.

Je zult in de grote zaal ook diverse DOSgg-VraagBaak-medewerkers aantreffen. Je vindt bij binnenkomst rechts om de hoek onze InfoBalie. Daar helpen ze je met alle soorten vragen over lidmaatschap, abonneren op de SoftwareBus ( 6x mét gratis DVD-ROM = € 12 / jaar), wisselen van hcc/IDG-tijdschrift of het worden van hcc-basislid ( € 10 / jaar, geen tijdschrift en incl. lidmaatschap van bijv. DOSgg).

Misschien wordt je, voor "technische" vragen doorverwezen naar een VraagBaak-medewerker. Die laten zien wat ze allemaal te bieden hebben en helpen je met je vragen en problemen.

Tijdens de hcc!dagen brachten we twee nieuwe CD-ROM's uit: de WebOntwerp 2006 en de DigiFotoDisc 4. Als DOSgg-lid kun je beide schijven bij onze InfoBalie kopen tegen de afhaalprijs van twee euro per stuk.In de grote zaal kun je bovendien terecht op de DOSgg-JaarMarkt; ook vóór leden en dóór leden.

TopLezingen / presentaties:

Zoals hierboven aangekondigd: voortaan maar liefst keuze uit ZEVEN lezingen c.q. presentaties per bijeenkomst! We hopen de keuze niet al te moeilijk te maken; een aantal vindt gelijktijdig plaats in verschillende zalen.

   

10.30 uur

 

Netwerken Thuis (zaal A)

 

Ervaring: je hebt een computer en koopt op enig moment een nieuwe. De oude gaat dan vaak naar de partner of de kinderen. De wens beide computers op het internet aan te sluiten,dient zich dan snel aan. De vraag naar een netwerk thuis, zodat er bestanden uitgewisseld kunnen worden en gezamenlijk een printer gebruikt kan worden, komt dan ook aan de orde.

Daar gaan we je bij helpen. Het netjes opzetten van zo'n netwerk thuis is het onderwerp van de lezing die Florus Vogelaar (DOSgg-platform Windows) verzorgt. Je hoort welke mogelijkheden er zijn, welke materialen er gebruikt kunnen worden en op welke manier je twee computers in zo'n thuisnetwerk opneemt. En je krijgt antwoord op je vragen.

   

10.30 uur

 

Certificaten (Zaal B)

 

Internet is ook een goudmijn voor onbetrouwbare typen. Door je voor te doen als een ander kun je allerlei streken uithalen. Je hebt daar vast ervaring mee, met (virus)mail, die zogenaamd van een bekende komt, of pogingen je met phishing gegevens te ontfutselen over bijv. je creditcard of bankrekening.

Het werken met certificaten voorkomt een boel van deze ellende. Door je mail of software te voorzien van een certificaat van echtheid bescherm je jezelf en anderen tegen vervalsingen. De organisatie CAcert verstrekt je zo'n certificaat kosteloos. Diverse DOSgg-medewerkers zijn tevens CAcert-waarmerker. Nieuwsgierig? Bezoek deze presentatie, verzorgd door Johan Swenker van het DOSgg-platform Linux.

   

11.45 uur

 

Linux-distributie DSL (Zaal A)

 

Er is een grote diversiteit aan Linux-distributies, die o.a. verschillen in omvang. Met een grootte van rond 50Mb is DSL (Damn Small Linux) een buitengewoon compacte distributie. Je kunt DSL op een mini-CD-ROM of USB-stick zetten en zo heb je op elke computer, die vanaf dat medium kan booten, je eigen Linuxomgeving. Willem van de Poel (DOSgg-platform Linux) legt je uit wat er nog meer aantrekkelijk is aan deze Linux-distributie.

   

11.45 uur

 

Anti-spam voor beginners (Zaal B)

 

Spam is niet alleen de Engelse aanduiding voor een soort vleeswaar; het is ook de benaming voor ongevraagde en ongewenste mail. Als een e-mailadres bekend wordt aan onbevoegden, is het voor hen een kleine moeite om dat adres en dat van ontelbaar anderen te bestoken met ongewenste aanbiedingen of virussen. Carel Bitter van Spamvrij.nl komt uitleggen hoe spam werkt en vooral... wat je er tegen kunt doen.

   

13.30 uur

 

Beginnen met spreadsheets in MS Works (Zaal A)

 

De Windows-gebruiker, die aan de slag wil met het bewerken en ordenen van cijfers en andere gegevens, komt al gauw terecht bij Microsoft Works. Dat is een populair en veelzijdig programma met ook een spreadsheet- / rekenvelfunctie. Moeilijk? Kees van der Vlies kan, als geen ander, beginnende computeraars wegwijs maken met dit soort programma's. Hij legt uit hoe óók jij rekenkundige en andere bewerkingen kunt uitvoeren op je gegevens. De resultaten kun je overigens ook benutten in andere programma's, zoals MS Word.

   

14.45 uur

 

Animaties in MS PowerPoint (Zaal A)

 

PowerPoint is onbetwist het meest gebruikte presentatieprogramma dat er is. De DOSgg benut het voor het maken van de bekende P3-MiniCursussen. Christ van Hezik is onze PowerPoint-specialist. Hij zal in deze presentatie uitleggen en tonen wat animaties toevoegen aan het effect van je presentatie.

   

14.45 uur

 

Simpel kalibreren bij digitale beeldbewerking (Zaal B)

 

Ook wel eens geconstateerd dat de kleuren van je afgedrukte foto's er anders uit zien dan op je beeldscherm? Dan kun/moet je iets doen aan de kalibratie van je printer en/of beeldscherm.

Jur Nijkerk (DOSgg-platform DigiFoto) legt je uit hoe je de kleurweergave van je foto's op beeldscherm en printer simpel kunt afstellen.

TopWorkshops

Je krijgt, met een ander deelnemer, de beschikking over een notebook om in onze workshops zelf aan de slag te gaan PC. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom raden wij aan om gebruik te maken van de mogelijkheid van vooraanmelding (zie verderop).

     
10.15 - 11.15 uur
en
11.30 - 12.30 uur
 

Fotobewerking met The GIMP voor beginners

Ook tijdens de hcc!dagen 2005 bleek weer dat de belangstelling voor The GIMP, het kosteloze Open Source-alternatief voor Photoshop en Paint Shop Pro, groot is. Dit programma is Nederlandstalig en zowel beschikbaar voor Windows als voor Linux. We hebben Isja Nederbragt (DOSgg-platform DigiFoto) daarom gevraagd nogmaals een tweetal workshopsessies te verzorgen, gewijd aan het starten met dit uiterst veelzijdige fotobewerkingsprogramma. Je leert in korte tijd enkele basisvaardigheden. Tijdens de DGD in april komt er een vervolgworkshop voor enigszins gevorderden, rond het werken met lagen in The GIMP.

   

Voorinschrijven voor de lezing te 10.15 uur

   

Voorinschrijven voor de lezing te 11.30 uur

     
14.00 - 15.00uur
en
15.00 - 16.00uur
 

Toepassing van kant en klare javascripts op je website

Je hebt je eigen website en wilt die uitbreiden met een aantal functies, waarvoor je javascripts nodig hebt. Een tellertje, rolmenu's etc. Geen probleem! Veel javascripts zijn vrij beschikbaar en René Suiker en Bas van den Dikkenberg van DOSgg-platform WebOntwerp leren je in deze workshop hoe je zulke javascripts kunt inpassen in de opbouw van je website. Om succesvol aan deze workshop te kunnen meedoen, moet je wel beschikken over enige basiskennis wat betreft het opzetten van een website.

   

Voorinschrijven voor de lezing te 14.00 uur

   

Voorinschrijven voor de lezing te 15.00 uur

TopVooraanmelding Workshops

Voor onze workshops is altijd veel animo. Per sessie kunnen 18 personen deelnemen. We verdelen we de helft van de plaatsen via voorinschrijving en de andere helft op de dag zelf aan de InfoBalie. Als er meer aanvragen dan plaatsen zijn, wordt er geloot.

Voorinschrijven kan tot en met maandag 23 januari. Klik op de link van je keuze hierboven. De inschrijvers krijgen per e-mail bericht of zij een plaatsbewijs kunnen ophalen bij de InfoBalie.

Deelnemers aan onze workshops krijgen na afloop een CD-ROM mee, met daarop o.a. de in de workshop gebruikte programmatuur en het oefenmateriaal. Kun je thuis dooroefenen!

TopDOSgg-JaarMarkt

Je hebt tijdens de hcc!dagen weer van alles gekocht en nu dus allerlei overbodig spul. Of je zoekt al tijden naar betaalbare gebruikte computerhardware of -software. Dan is de DOSgg-JaarMarkt, die op onze eerste gebruikersdag in het nieuwe jaar gehouden wordt, jouw kans!

De uitgangspunten zijn simpel:

Als verkoper dien je een plek aan te vragen via evenementen@DOSgg.nl (pas na toewijzing mag je een plaats innemen van -in beginsel- één vierkante meter). En je moet natuurlijk DOSgg-lid zijn! Verkoop mag alleen dóór en aan particulieren. Niet-verkochte spullen moet je weer meenemen

De verkoper geeft op verzoek zijn/haar naam en adres aan de koper. Als je software verkoopt, moet die legaal en je eigendom zijn. De DOSgg kan niet aansprakelijk gesteld worden voor hetgeen er verkocht wordt.

TopLay-out-medewerkers gevraagd

In de vorige eMailing vroegen we om lay-out-medewerkers voor de SoftwareBus. Je denkt misschien nog na? Ter herinnering daarom nog eens deze oproep!

In de loop van 2005 heeft de nieuwe vormgeving van de SoftwareBus zijn intrede gedaan en vaste vormen aangenomen.

Ook in de techniek is veel veranderd. Eenvoudiger geworden. Voorheen werkten we met het professionele programma QuarkExpress, waar heel wat kennis bij kwam kijken. Dat hoeft nu niet meer, we leveren aan de drukker aan in gewoon PDF-formaat. De opmaak kan in principe met elk redelijk tekstverwerkingsprogramma, zoals Word.

Maar het in de juiste vorm gieten van de kopij is en blijft toch handwerk. Waarbij een beetje gevoel voor vormgeving te pas komt.

Wil jij hieraan mee werken? Stuur dan een berichtje aan redactie@DOSgg.nl

TopStom stom stom ........

Ja, het is me wat met dat gehannes met die schermbewerking. In de vorige SoftwareBus stond het verkeerd, in de nu net uitgekomen SoftwareBus werd het gerectificeerd. En laat ik dat maar half gelezen hebben en daardoor de fout ingegaan zijn in de vorige eMailing! Mijn excuses.

Daarom nu nog een keer, maar dan goed, om het nooit meer te vergeten:

  • PrintScreen-toets zet het gehele scherm op het klembord
  • Alt-PrintScreen zet alleen het "huidige/actieve" venster op het klembord.

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg