eMailing 2006-03
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

Welkom
Lezingen / Presentaties
Workshops
Vooraanmelding workshops wenselijk!
Een voorproefje VoIP
Active@DiskKiller
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

1 apr 2006

DOSgg-gebruikersdag, De Bilt (ook ALV)

23 sep 2006

Mega-DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

21 okt 2006

DOSgg-gebruikersdag, De Bil

Klik op een onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 Welkom

Dit jaar organiseert de DOSgg maar liefst 5 landelijke bijeenkomsten op zaterdagen in De Bilt. De eerste is al voorbij. Op zaterdag 4 maart 2006 ben je tussen 10.00 en 16.00 uur weer welkom in het H F Witte Centrum in De Bilt.

In het kader van ons "voor elk wat wils"-beginsel heb je weer een enorme keuze. Naast vier workshopsessies bieden we je ook keuze uit zeven lezingen / presentaties.

In de grote zaal tref je onze VraagBaak in levende lijve en de presentaties van onze zes platforms. Ook hebben we weer enkele gasten: de Postzegel-gg en de P2000gg. Kijken en vragen staat de hele dag vrij.

Bij onze InfoBalie kun je ook terecht voor onze DOSgg Discs (o.a. WebOntwerp 2006 en DigiFotoDisc4).

Voldoende redenen dus om deze datum in je agenda te reserveren en op 4 maart naar De Bilt te komen! Je vindt hier de routebeschrijving (openbaar vervoer en auto).

Kijk kort voor deze DOSgg-GebruikersDag nog even op www.DOSgg.nl voor eventuele wijzigingen en de meest actuele informatie over deze dag!

TopLezingen / Presentaties
     

10.30 uur

Zwart-wit met digitale foto's

   

Piet Baaijens (DOSgg-platform DigiFoto) heeft op dit terrein veel expertise.

Er is een groot verschil tussen het afdrukken in kleur en zwart-wit als het beeld is vastgelegd op een emulsiefilmpje. Je hebt daarvoor een andere soort chemicaliën en papier nodig. Bovendien is het kleurproces ingewikkeld, terwijl dat van zwart-wit tamelijk eenvoudig is.

Hoe gaat dat nu langs de digitale weg? Ook hier zijn er verschillen en daarover gaat deze lezing. Een voorproefje krijg je op http://www.digifotoweb.nl/zwartwit/index.html

     

10.30 uur

Lansuite, een mailserver voor Windows-gebruikers

   

Het beheer van de e-mail met meerdere accounts en voor meerdere personen loopt al snel uit de hand; zeker als er maar één internetaansluiting is en je meerdere computers gebruikt.

Je kunt natuurlijk een netwerkje maken, waarbij één computer werkt met internetsharing voor de andere computers. Maar het kan ook anders: je benut binnen je netwerkje een mailserver, die zorgt dat de mail netjes terecht komt bij de juiste personen. Lansuite is daarvoor een prima bruikbaar programma en het is bovendien kosteloos bij gebruik voor max. 5 personen.

Florus Vogelaar (DOSgg-platform Windows) doet uit de doeken hoe het werkt en toont dat Lansuite nog veel meer kan.

     

11.45 uur

Back-ups: nog nodig en wat kan je ermee?

   

Harde schijven crashen (kennelijk) niet vaak genoeg en daarom wordt het maken van back-ups door veel mensen verwaarloosd. Behalve na het crashen van een harde schijf, kan een back-up ook na andere incidenten zijn nut bewijzen. Denk aan het terughalen van dat per ongeluk gewiste bestand of dat tekstdocument, waar per abuis een stuk is gewist en vervolgens over het origineel is geschreven. Ook kan een worm of virus grote schade aangericht hebben in je bestanden.

Om in zulke gevallen de schade te beperken, is het niet nodig om voor back-ups met tape-units te gaan hannesen. Je kunt dan op eenvoudiger methoden teruggevallen.

Johan Swenker (DOSgg-platform Linux) verzorgt een presentatie, waarbij hij het nut van back-ups, mogelijke back-up-strategieën en de technische mogelijkheden duidelijk maakt. Je blijkt veel te kunnen doen met de bij Linux aanwezige software. Bij zijn presentatie maakt hij gebruik van praktijkvoorbeelden uit zijn thuissituatie: werkend met een netwerk met Windows- en Linuxcomputers

     

11.45 uur

Beginnen met Google

   

Google is de populairste Internet-zoekmachine. Maar dat betekent allerminst dat iedereen er gemakkelijk mee overweg kan. Kees van der Vlies maakt in zijn presentatie duidelijk hoe je Google het eenvoudigst en meest effectief gebruikt.

     

13.30 uur

Voice over IP = bellen over Internet

   

Telefoneren via internet wordt steeds populairder. Een andere naam is VoIP (Voice over IP). Het telefonieaanbod van Internetproviders groeit snel. Vereist is een permanente kabel- of ADSL-verbinding met Internet. Er zijn diverse varianten, ook zonder gebruik van een PC, met of zonder een speciaal abonnement. Er zijn er diverse programma's, die internettelefonie via de computer mogelijk maken, zoals VoipBuster en Skype. Het bellen naar andere internettelefonie-gebruikers is meestal kosteloos. Voor bellen naar mobiele en vaste nummers moet veelal worden betaald.

Tijdens deze lezing doet Gerrit Brugman van het bedrijf AVM je haarfijn uit te doeken hoe het werkt en wat er voor komt kijken.

     

14.45 uur

Je PC kosteloos virusvrij met AVG Free

   

Voor privé-gebruik verspreidt Grisoft de kosteloze versie AVG Free van hun prima werkende virusscanner AVG Professional. Hans van Baalen (DOSgg-platform Windows) laat je zien hoe simpel het is om deze betrouwbare virusscanner te installeren en in te stellen. Een aanrader!

     

14.45 uur

Jouw webpagina op hcc!net

   

Elk hcc-lid heeft recht op ruimte voor eigen webpagina's op de website van hcc!net. Lang niet alle leden maken gebruik van die kosteloze mogelijkheid, vaak omdat ze niet weten hoe dat moet. Daarin gaan we verandering brengen!

Nicolaas Kraft van Ermel (DOSgg-platform WebOntwerp) maakt jou duidelijk hoe eenvoudig ook jij je eigen webpagina's op hcc!net maakt

TopWorkshops

Bij de Workshops zit je achter een PC om zelf ervaring op te doen. Het aantal plaatsen is beperkt, treuzel daarom niet om je vast aan te melden!

Na afloop van de workshops krijgen alle workshopdeelnemers een CD-ROM mee, met daarop de in de workshops gebruikte software en andere nuttige informatie.

     
10.15 - 11.15 uur
en
11.30 - 12.30 uur
 

DVD-menu maken met DVD-lab

Ton van Doorn (DOSgg-platform DigiVideo) begeleidt je bij het maken van een menu voor een Video-DVD, met het veelzijdige programma DVD-lab.

   

Voorinschrijven voor de lezing te 10.15 uur

   

Voorinschrijven voor de lezing te 11.30 uur

     
13.00 - 14.00uur
en
15.00 - 16.00uur
 

Snel verbeteren van een foto met IrfanView

Heb je ook wel eens digitale foto's die niet helemaal naar je zin zijn? Daar kun je vaak snel en eenvoudig iets aan doen. Verbetering van kleuren, scherpte, uitsnede etc. gaat simpel met het populaire freeware-programma IrfanView.

Onder begeleiding van Rinus Alberti (DOSgg-platform DigiFoto) breng je in deze workshop zulke verbeteringen zelf aan in een serie oefenfoto's.

   

Voorinschrijven voor de lezing te 13.00 uur

   

Voorinschrijven voor de lezing te 15.00 uur

TopVooraanmelding workshops wenselijk!

Voor onze workshops is altijd veel animo. Per workshopsessie kunnen 22 personen deelnemen (twee achter één PC). Teneinde gedrang en ergernis te beperken, verdelen we de helft van de plaatsen via voorinschrijving en de andere helft, op de dag zelf, aan de InfoBalie. Voorinschrijving is mogelijk t/m de maandag vóór deze gebruikersdag (dus uiterlijk 27 februari) via de links hierboven.

De inschrijvers krijgen per e-mail bericht of zij een plaatsbewijs kunnen ophalen. De overige plaatsbewijzen worden verdeeld aan de InfoBalie.

TopEen voorproefje VoIP

Het klinkt allemaal zo ingewikkeld, maar een kind kan de was doen. Niet voor niets is het programma Skype al 260 miljoen keer gedownload! Bijna elke PC met breedband-internet is voldoende: hoofdtelefoon/microfoon aan de geluidskaart en bellen maar...... Skypen is onderling gratis (leuk voor bellen met familie in het buitenland), naar "gewone" nummers kost het wat.

Er is ook een aantal alternatieven voor Skype. Zoals VoipBuster. Dat was eerst geheel gratis voor bellen naar vaste nummers in veel landen, waaronder Nederland. Dat laatste is nog zo. Maar je moet wel € 10 beltegoed aanschaffen en dat binnen drie maanden verbellen. En naar een groeiend aantal landen moet je inmiddels per minuut betalen. Je kunt ook een gratis extra (vast Nederlands) nummer krijgen om via je PC gebeld te worden door iedereen. Da's wel gemakkelijk natuurlijk.

Nog wat suggesties? Dezelfde aanbieder (Finarea SA uit Zwitserland) brengt regelmatig nieuwe aanbiedingen onder een andere naam uit. Recent verschenen bijvoorbeeld InternetCalls en VoipStunt. Gratis bellen naar vele landen, ook zonder betaling van een bedrag per zoveel maanden.

Al deze aanbieders blinken uit in nulkommanul ondersteuning. Je kunt op Internet vragen stellen, maar ik heb nog nooit een antwoord gehad. Maar ja, wat wil je voor niets hebben? Als je een beetje handig bent, dan kun je in ieder geval gratis bellen. Zolang het duurt.

Voor degenen die het vast willen proberen hier wat links:

TopActieve DiskKiller

Wist je dat je gegevens op de disk blijven staan, ook als je die delete? Er komt alleen een "vlaggetje" te staan, dat aangeeft dat de gegevens niet langer toegankelijk zijn, maar in feite staan ze er nog. Soms handig om te kunnen "undeleten". Maar soms vervelend als nieuwsgierigen niet jouw gegevens mogen zien. Er zijn officieren van justitie die dit hebben ervaren....

Is de oplossing dan formatteren? Vergeet het maar, ook dan zijn je gegevens terug te toveren. Dan maar FDISK? Ho, stop, ook dan blijven je gegevens staan.

Wat is de oplossing dan wel? Zorgen dat er iets anders op de plaats van je gegevens komt. Dat kan heel effectief met bijvoorbeeld Active@KillDisk. Voor de goede orde: je disk blijft heel, maar je gegevens zijn voor eeuwig verwijderd.

Voor eeuwig? Jazeker. Dus ook voor jezelf. Wees daarom voorzichtig met dit soort utilities.

Active@KillDisk is een programma dat je kunt "booten" vanaf een floppy, USB-stick of CD-ROM of gewoon kunt opstarten onder Windows. Het maakt niet uit of de gegevens onder Windows, Linux, Mac, Fat, Fat32, NTFS etc zijn geschreven, de gegevens worden gegarandeerd definitief verwijderd van je schijf.

Er is een free versie van Active@KillDisk beschikbaar, die je HIER kunt downloaden. Enne ..... nogmaals: je gegevens worden echt helemaal vernietigd, dus kijk uit dat je partner of kinderen er niet aan kunnen komen.....

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg