eMailing 2006-8
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

SoftwareBus één dezer dagen in de bus!
Virtual PC 2004
KrachtigePunt
Utilities van Sysinternals
Links van Lambers
Installeren onder Linux
Total Commander
TC-K03
Scheppend dromen
GigaHits 2006-03
De USB Asbak
Digitale USB stofzuiger
VraagBaak Info
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

20 mei 2006

DigiFoto-Buitendag 2006, Kampen

23 sep 2006

Mega-DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

21 okt 2006

DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 SoftwareBus één dezer dagen in de bus!

Nog enkele dagen, dan ligt de nieuwe SoftwareBus weer bij onze abonnees in de brievenbus. Weer helemaal vol met interessante artikelen. En natuurlijk weer met een propvolle DVD-ROM.

SoftwareBus is het periodiek van de DOS gebruikersgroep. Voor slechts € 12 per jaar ben je abonnee en krijg je 6 afleveringen. Naast de artikelen ook telkens met een DVD-ROM die wordt samengesteld door een deskundige redactie. Profiteer hiervan en meld je hier aan als abonnee.

TopVirtual PC 2004

Alles wordt tegenwoordig “virtual”. Vroeger wist je niet eens wat het woord betekende, nu vaak nog niet want het wordt te pas en te onpas gebruikt.

Tegenwoordig moet je ook al een virtuele PC hebben. Dat is geen echte PC, maar het lijkt erop. Zet nou niet je PC gelijk bij het grof vuil, want je hebt een PC nodig om er een virtuele PC op te draaien. Een “host”, voor alle duidelijkheid. Tenminste, zo heb ik het begrepen na lezing van het artikel van Florus Vogelaar.

Om een Virtual PC je PC in te rammen, moet je wel RAMmen hebben, maar geen partities. En zie daar, je hebt een Linux doos in een Windows bak of wat je ook maar wilt. Ze beïnvloeden elkaar niet en je kunt er toch alles mee.

Vroeger waren die virtuele programma’s (zeg ik het nou goed?) vreselijk duur. En dat allemaal voor iets dat eigenlijk niet bestaat. Maar de groten op dit gebied moeten straks met de markt mee en de nieuwe Linux versies zitten eraan te komen met een gratis oplossing. Dus hebben een aantal –VMWare en MicroSoft- al virtuele clients gratis in de aanbieding.

Tijd dus om het artikel van Florus te lezen en er zelf ook mee aan de slag te gaan.

TopKrachtigePunt

Zullen we afspreken om gewoon zoveel mogelijk je moêrstaal in te voeren? PowerPoint heb ik vast vertaald naar KrachtigePunt. Wel zo duidelijk, vind je niet?

De record KrachtigePuntPresentatieMaker van de DOSgg is Christ van Hezik. Hij maakte de meeste KrachtigePunt presentaties van en voor de DOSgg. Je weet wel, die flitsende schermen tijdens bijeenkomsten en meer dan levensgroot in de Jaarbeurs tijdens de hcc!dagen.

Je kunt dit soort presentaties ook gebruiken om je lezingen kracht bij te zetten. Of een cursus. Of een workshop. Aha, de trouwe DOSggbijeenkomstenbezoeker (dat moet volgens het “groene boekje” één woord zijn, heb ik me laten vertellen) herkent hier het gebruik van PowerPoint –voortaan dus: KrachtigePunt- bij de DOSgggebeurtenissen.

Men neme een folder. Men make een duidelijke instructie die de cursusleider ondersteunt. En aanvult. Men presentere.

Weet je, ik was juist bezig om met Google een goed recept te zoeken voor de zomeravond-barbecue....... Ik zet nu een KrachtigePunt achter het artikel van Christ, je leest zelf maar verder. Want anders krijgen mijn vrienden een virtuele barbecue en dat kan ik nooit meer goedmaken.

TopUtilities van Sysinternals

Als ik deze titel lees, dan denk ik dat er iets vanuit de hel beschreven wordt. “Sysinternals” klinkt –vind ik- heel onheilspellend.

Maar na het lezen van het artikel van Ruud Uphoff leefde ik nog steeds. Het viel allemaal reuze mee. Het bleek te gaan om een aantal systeem utilities van de site van Bryce Cogswell en Mark Russonivich.

De zin van het nog kleiner persen van ZIP bestanden, registry cleaners en defragmenteerders schijnt volgens Ruud beperkt, omdat de PC’s zo groot en krachtig geworden zijn. Maar hij smult van Process Explorer om verdachte progjes op te sporen. En je kunt met een aantal utilities afstand nemen van je PC, het beheer doe je dan op diezelfde afstand.

TopLinks van Lambers

Meneer Lambers –Marius, ook van de DigiFoto’s- heeft weer een aantal handige links gevonden. Deze keer onder andere over de pinouts van vele PC connectoren (heb ik pas nog gebruikt; waarachtig, ik moest een paar RS232 pluggen in elkaar solderen), over de S-curve in digitale foto’s, een doe-het-zelf handleiding voor een zonnekap die altijd ontbreekt op die goedkope digitale camera’s, een verzameling portable programma’s voor het USB stikkie, de houdbaarheid van gebrande schijfjes, en nog veel meer.

Jullie worden ook van harte uitgenodigd om je handige links door te geven aan marius@hrl.DOSgg.nl.

Evert Strenda wees ons op de site www.weethet.nl. Het ziet er allemaal heel wetenschappelijk uit. Maar als ik Evert goed begreep, had deze publicatie beter in het vorige nummer gepast (1 april).

TopInstalleren onder Linux

Mijn kleinkinderen zijn gek op het “installeren” van hun programma’s (spelletjes) op opa’s computer. Liefst op de laptop, want die gaat het gemakkelijkst kapot. Dat installeren bestaat in de regel uit het erin stoppen van “de CD” en een paar keer op het vlakje klikken dat het meest op “yes” lijkt. Een kind kan de was doen.

Opa heeft een PC en een laptop met Windows.Als ik echt verstand zou hebben van computers, dan had ik er natuurlijk al lang Linux op gezet. Dat kan ik wel, want dat is een kwestie van “de CD” erin doen en een aantal keren te klikken op “yes”.

Mijn probleem komt pas als ik verder moet. Programma’s installeren. RPM en DPKG en zo.

Gelukkig heeft Hans Linux ... ehhhh pardon .... Hans Lunsing dat probleem voor eeuwig opgelost. In zijn artikel schrijft hij hoe het moet.

TopTotal Commander

Nou vooruit, deze Engelse term accepteren we. Want Rein de Jong beschrijft het “NL Help project” voor dit uitstekende “oppervlakkige” programma.

Rein predikt al geruime tijd de geneugten van Total Commander en wees erop dat F1 de belangrijkste toets is, want die brengt de Help op het scherm. Ja ja, zei een volgeling, maar helaas in het Engels. En daarmee ontstond een NL Help projectteam onder coördinatie van niemand minder dan Rein himself.

En, Rein, ga je hier samen met Christ een KrachtigePunt presentatie over maken?

TopTC-K03

Rein de Jong houdt van duidelijke taal. Dat zagen we hierboven. Hij is nu toe aan de TC-K03 episode in zijn Rhino’s verhandelingen.

Voor degenen die later deze serie zijn gaan volgen een korte herhaling van het voorafgaande. Rhino is de PC van Rein. Die hij helemaal –samen met de SoftwareBus lezers- van de grond af heeft opgebouwd.

Deze aflevering gaat over bestanden synchroniseren op je USB stick. Of op de draagbare harde schijf die we vroeger portable harddisk noemden. Netjes en overzichtelijk gesorteerd, dus niet alles in “Mijn bestanden”.

En nu de uitleg van TC-K03. Ik denk dat TC iets te maken heeft met Total Commander. Nieuwsgierig geworden? Dan moet je zelf maar lezen waar K03 op slaat. Een Belgische groep zangmeisjes? Hint: die “0” is een nul!

TopScheppend dromen

Chris Laarman heeft de laatste dagen van het mooie weer genoten. Hij heeft heerlijk buiten liggen dromen onder een boom. Ja ja, inderdaad, een notenboom. Of is het een noteboom? Geen boom met gewone noten, maar met muzikale noten. Want Chris is van de muziek.

Maar Chris droomde niet van muziek. Hij droomde wel over allerlei andere programma’s. Terragen om terreinen mee te genereren. Bryce om de wereld te scheppen. Studio om er nog meer vorm aan te geven, Poser voor de bevolking. Mimic om er meer smoel aan te geven.

En dan toch iets met geluid. Brainwave voor de muziek. Talking Translater Pro voor het gesprek. Virtual Singer ..... aha, als ik het goed begrijp wil Chris een nieuwe virtuele wereld scheppen om een nieuw zangkoor op te richten.

TopGigaHits 2006-03

Ditmaal is het pièce de résistance de Linux-distributie Fedora Core 5, waarvan we je de ISO's voor de eerste drie CD’s brengen; op de volgende aflevering vind je dan CD 4 en 5.

Voor de Windows-gebruikers hebben we programma's voor het rippen en branden van CD’s en DVD’s, Internet-tools en multimedia-programma's, waarbij ook de Linux-liefhebbers niet vergeten worden. We vonden nieuwe versies van WinRAR en WinZIP voor je en programma’s op het gebied van communicatie en gezondheid, educatie en veiligheid, financiën en de kantooromgeving, netwerken, spellen en systeemtools.

Hans Lunsing van het Linux-platform laat weten: “Wine, de Windows runtime omgeving voor Linux, is inmiddels bij versie 0.9.10. Je vindt hem in deze aflevering van de GigaHits. Dank zij Wine hoeven Linux-gebruikers zich niet te beperken tot speciaal voor Linux of Java gemaakte programma’s. Ook al is er voor heel veel Windows-software een prima Linux-alternatief, soms tref je toch wel eens een interessant, leuk of handig programma aan, waarvoor zo’n alternatief niet voorhanden is. Dan biedt Wine uitkomst.”

TopDe USB Asbak

De schrik zat er kennelijk goed in. Velen moeten toch bang geweest zijn dat het een 1 april grap was en dat ze voor schut zouden staan in De Bilt bij het afhalen van de USB asbak met afzuigkap. Maar schoorvoetend kwamen toch enkele tientallen emailtjes binnen.

Laat één ding helder zijn: deze asbak was niet virtueel maar bestaat echt! Het lot heeft hem toegewezen aan Wim Cranen. Die heeft hierover een email gekregen, maar hij heeft zich nog niet gemeld. Wil Wim Kranen zich melden zodat ik hem de USB asbak met afzuigkap en roetfilter kan toesturen?

TopDigitale USB stofzuiger

Vorige week hield mijn desktop PC er plotseling mee op. Na enig speurwerk stelde ik vast dat de voeding het begeven had. Dat is dat blikken kastje met een ventilator dat in de behuizing van je PC zit.

De voeding was snel vervangen. Maar bij mij begint dan de vreugde pas. Waarom was de voeding kapot? Dus: opengeschroefd. Wat een stofbende trof ik aan! Dat moet toch ooit leiden tot kortsluiting?

Ik dus aan het sjouwen met de stofzuiger. Die veel te groot bleek voor dat fijne werk.

Gelukkig heb ik een passende oplossing gevonden voor de volgende keer: een klein stofzuigertje aan de USB poort met hulpstukken. Jammer dat Moederdag nèt voorbij was!

Ik heb natuurlijk gelijk ook aan de lezers van deze eMailings gedacht, die ik heb beloofd om elke keer een USB rariteit ter beschikking te stellen. Alleen ..... ik moet het afraden om zelf de voeding van je PC te openen, laat staan te repareren. Dat kan tot brand en electrocutie leiden.

De USB stofzuiger wordt daarom verloot onder degenen die een e-mailtje sturen en plechtig verklaren niet aan de voeding van hun PC te friemelen. Klik hier om dat mailtje te sturen!

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Functionarissen van de DOSgg mogen niet meedoen, want die zijn soms zo technisch dat ze zelf maar moeten weten of ze hun voeding openen.

TopVraagBaak Info

Voor onze telefonische VraagBaak bel je 0317 707 425 of 0317 707 426. Lees meer over de telefonische VraagBaak op www.DOSgg.nl/helpdesk.html

De VraagBaak is ook aanwezig in een Forum op Internet, zie www.DOSgg.nl/forum.html. Ook de nieuwsgroepen van de VraagBaak zijn nog springlevend. Die worden regelmatig gesynchroniseerd met het forum.

De meeste vragen komen per email. Zie hiervoor www.DOSgg.nl/indexvb.html.

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg