eMailing 2006-9
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

Vakantie? Toch SoftwareBus!
Tweaken van .... een vliegenmepper?!
hcc zonder eigenwijze vrijwilligers?
Link bekeken
LogMeIn
Mega DOSgg Dag op 23 september
Fietsen met navigatie
To Vista or not to Vista?
Digitale zwart-wit kijkers
Open standaard is een beetje dicht
Windows onveilig?
GigaHits 2006-4
De USB stofzuiger
..... en de USB ventilator
VraagBaak Info
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
Voor je agenda:

23 sep 2006

Mega-DOSgg-gebruikersdag, De Bilt

21 okt 2006

DOSgg-gebruikersdag, De BiltKlik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 Vakantie? Toch SoftwareBus!

Ondanks het al aangebroken vakantieseizoen en ondanks het aangename weer in Nederland gaat de redactie van de SoftwareBus onverdroten door. Deze week mag je nummer 4 van dit jaar verwachten. Misschien nog net op tijd om hem bij de vakantiebagage te stoppen, dan heb je iets nuttigs en aangenaams bij de hand als het weer toch een paar dagen mocht tegen zitten.

SoftwareBus is het periodiek van de DOS gebruikersgroep. Voor slechts € 12 per jaar ben je abonnee en krijg je 6 afleveringen. Naast de artikelen ook telkens met een DVD-ROM die wordt samengesteld door een deskundige redactie. Profiteer hiervan en meld je aan als abonnee.

TopTweaken van .... een vliegenmepper?!

Nee hoor, ik heb nog geen last van zonnesteek. Maar wel van vliegen en muggen. Vroeger had je daarvoor van die strooplikkers aan het plafond. Daarna kwamen allerlei soorten gif op de markt.

Tegenwoordig ga je vliegen en muggen te lijf op een milieuvriendelijke manier. Met een elektronische vliegenmepper. Het ziet eruit als een tennisracket. Maar dan met een hoge spanning op het net die de vlieg of mug moet roosteren. Maar dat werkt niet altijd even effectief.

Heb je ook zo’n last van vliegen of muggen? Koop dan zo’n elektronische vliegenmepper voor een paar Euro bij zo’n bekende winkelketen. En ga hem dan ‘tweaken’. Het eindresultaat is een hogere spanning en dus een effectievere werking.

De handleiding kun je hier van onze website downloaden. We sturen je dan een tweak guide (beschrijving en foto’s). Wat soldeerwerk is onontbeerlijk, “gefundenes Fressen” voor de oude rotten onder de computerhobbyisten.

Een waarschuwing vooraf. Het voltage wordt verhoogd van 800 naar 1800 volt. Dus: kijk goed uit, let op de veiligheid!

Tophcc zonder eigenwijze vrijwilligers?

hcc (zó moet je dat schrijven en er mag géén “de” voor, is ons ingepeperd) wordt steeds professioneler. Zó professioneel dat de vrijwilligers van (bijvoorbeeld) de hcc!DOSgg zich er steeds minder op hun gemak voelen. Soms denken zij nauwelijks nog gewenst en slechts node getolereerd te worden.

“Het roer moet om”, heeft hoofdredacteur Kees van der Vlies gehoord op een Ledenraad. Het hcc!kantoor in Haarlem en het hoofdbestuur schijnen een visie te hebben waarheen dan gestuurd moet gaan worden.

Het roer moet inderdaad om. hcc verliest leden, of zo je wilt: abonnees op Computer!Totaal en ADSL. Ligt dat aan hcc?

Maar om alle ongerustheid weg te nemen: de vrijwilligers van hcc!DOSgg laten het er niet bij zitten.

TopLink bekeken

Bekijk ook eens de links die Marius je in elke aflevering voorschotelt. Deze keer onder andere over het weer, de recepten van oma Wapsie, de internet encyclopedie Wikipedia, en nog veel meer.

Jij hebt toch ook van die interessante links? Stuur die eens op naar marius@hrl.DOSgg.nl. Wellicht kunnen we die dan ook publiceren.

TopLogMeIn

Op afstand je computer beheersen. Een droom? Nee hoor, gemakkelijk en veilig met een programma zoals LogMeIn.

Kees van der Vlies schrijft er een heel artikel over. De voordelen. Waar je voor op moet passen. Hoe je het moet doen.

Laat dan binnenkort eens bij vrienden zien wat je met je computer thuis allemaal kunt doen.

TopMega DOSgg Dag op 23 september

Ook het organisatieteam van de DOSgg gaat de hele zomer onverdroten door. Op 23 september kun je ons weer opzoeken in De Bilt.

Er is deze keer een heel uitgebreid en interessant programma. In de SoftwareBus kun je het vinden, maar natuurlijk ook op www.DOSgg.nl.

Heb je 23 september al vastgelegd in je agenda?

TopFietsen met navigatie

Chris Laarman heeft een Qtek 9100. Zo’n PDA met telefoon en navigatie, als ik het even kort mag samenvatten. Hij vindt zich een bescheiden eigenaar. Eerlijk gezegd vind ik hem een opschepper met zo’n mooi ding. Nou ja, misschien komt erbij dat ik een beetje jaloers ben.

Hij heeft er ook nog een leesbrilletje bij gekocht om het ding helemaal te kunnen doorlichten. En legt het één en ander uit in de SoftwareBus.

Wat dat te maken heeft met fietsen? Lees dat zelf maar.

TopTo Vista or not to Vista?

Nog even en het is zover. Dan kun je er niet meer omheen. Je wordt als het ware gedreven naar de aanschaf van de nieuwe Windows. O ja, koop ook nog even wat megabytes en gigahertz erbij.

En de SoftwareBus kan niet achter blijven. Nog niet op de hoogte? Lees het! Want je dreigt bij intelligente gesprekken achter te blijven.

TopDigitale zwart-wit kijkers

Soms snap je het niet. We hebben er 1100 jaar over gedaan om van zwartwit fotografie over te gaan naar betaalbare kleuren. Toen hebben we digitale camera’s uitgevonden met allerlei bewerkingsmogelijkheden op de computer.

En toch schrijft Wessel Stijl een artikel over digitale zwartwit fotografie. Kijk de kunst eens van hem af.

TopOpen standaard is een beetje dicht

Hans Lunsing schrijft over OpenDocument & Co. Een min-of-meer open standaard voor kantoordocumenten. Of: ODF. Een ISO standaard.

Als je hierover het naadje van de kous wilt weten, is dit artikel een aanrader.

TopWindows onveilig?

Ruud Uphoff staat bekend als een Windows liefhebber. Kom bij hem niet aan met Linux, want je krijgt een pleidooi voor Windows over je heen. Het enige wat Ruud heeft met Linux is een grote Tux van zijn kleindochter.

Windows is onveilig. Dat weten we allemaal, want dat horen we dagelijks dus het is zo. Bovendien staat het vaak in de krant.

Ruud denkt daar wat genuanceerder over. Windows is wel degelijk veilig. Hij raadt aan het veiligheidsconcept van Windows XP in acht te nemen.

TopGigaHits 2006-4

Ook onze bekende DVD-ROM is weer bijgesloten. Weer vol tot het gaatje. Eigenlijk technisch een foute uitdrukking, want Cd’s en Dvd’s worden gelezen vanaf het gaatje naar de rand. Goed, onze GigaHits 2006-4 is dus “randvoll” als ik een Duitse term mag gebruiken.

Deze keer tref je veel voor Linux aan. Het vervolg van de Fedora distributie. De Tk-dBase. Picassa 2.2 voor Linux. Wine, de Windows-emulator onder Linux.

Verder een aantal programma’s voor multimedia, zoals het professionele videobewerkingsprogramma Avid Liquid.

Wist je trouwens dat je op www.DOSgg.nl/gghits0604 een goed overzicht van de inhoud kunt vinden?

TopDe USB stofzuiger

De vorige keer heb ik een USB stofzuiger beloofd te verloten onder degenen die me een e-mailtje zouden sturen. Oef ..... het regende werkelijk e-mails! Ik heb nooit geweten dat computerhobbyisten zoveel affiniteit hadden met een huishoudelijk apparaat.

Uit de honderden inzendingen is het lot gevallen op: L.H.Schwaab. Wij sturen hem de stofzuiger toe en wensen hem een schone computer toe.

Top..... en de USB ventilator

We zetten de traditie van de gekke USB apparaten voort. Deze keer met iets dat bij het mooie zomerweer past: een USB ventilator. Speciaal geschikt voor een notebook bij warm weer.

Deze keer niks moeilijks en geen honderden e-mails meer, want ik heb in de vakantie wat anders te doen.

De USB ventilator is gewoon voor degene die er het eerst bij is met een mailtje aan mij. Dus: zodra je deze eMailing hebt ontvangen (en gelezen, hoop ik) moet je direct een e-mailtje sturen aan voorz@DOSgg.nl

Doe geen moeite meer als je een dag later bent, want dan is vast iemand je voor geweest.

TopVraagBaak Info

Natuurlijk, ook in de zomerperiode gaat de DOSgg VraagBaak onverdroten door. Dus als je problemen hebt, neem dan eens contact op.

Voor onze telefonische VraagBaak bel je 0317 707 425 of 0317 707 426. Lees meer over de telefonische VraagBaak op www.DOSgg.nl/helpdesk.html.

De VraagBaak is ook aanwezig in een Forum op Internet, zie www.DOSgg.nl/forum.html. Ook de nieuwsgroepen van de VraagBaak zijn nog springlevend. Die worden regelmatig gesynchroniseerd met het forum.

De meeste vragen komen per email. Zie hiervoor www.DOSgg.nl/indexvb.html.

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg