eMailing 2006-11
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

Het komt weer in de Bus …..
Zaterdag 23 september al gereserveerd?
‘Onze’ MEGA-gebruikersdag
Van de redactie
Praatjes op het web
Rhino, de fotograaf
Stiekeme PC’ers
Bekeken Links
De Definitieve Duik
Foto’s bewerken in PhotoShop
En toen was er VoIP
Eigen schuld!
VraagBaken DOSgg
GigaHits 2006-05
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
DOSgg in De Bilt:
     
zaterdag 23 september 2006:
  MEGA-gebruikersdag
  Speciale aanbiedingen:
  Adobe software
  VoIP hardware
  VoIP Xtra CD-ROM
     
zaterdag 21 oktober 2006:
  DOSgg gebruikersdag

Klik op een onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 Het komt weer in de Bus …..

Op dit moment wordt SoftwareBus 2006-05 voor jullie in de enveloppen met de adres-etiketetten samen met de GigaHits 2006-05 DVD-ROM gestopt. Voor jullie betekent: voor de abonnees. DOSgg leden kunnen zich abonneren voor € 12 per jaargang; 6x per jaar een volle SoftwareBus en een volle DVD-ROM.

Nog geen abonnee? Surf dan eens naar www.DOSgg.nl en kies daar in de menubalk voor "De SoftwareBus" Abonneren kun je ook rechtstreeks hier.

Medio volgende week krijg je hem in de bus. Maar we geven hieronder eerst een voorproefje. Tegenwoordig heet dat natuurlijk een ‘preview’.

TopZaterdag 23 september al gereserveerd?

Maar eerst nog een kleine herinnering voor onze MEGA-gebruikersdag in De Bilt, zie onze voorgaande eMailing. Vorige eMailings kun je trouwens opnieuw toegestuurd krijgen, zie het archief van 2002 tot heden op www.DOSgg.nl/emails.html

Op deze MEGA-gebruikersdag zie je niet alleen de DOSgg, maar ook zo’n 15 andere hcc!groeperingen als gast. De DOSgg organiseert hiermee elk najaar de grootste niet-commerciële presentatie van de hcc! De hcc!dagen in november zijn groter, maar die zijn erg commercieel gericht. Zelfs de organisatie wordt door een nieuw ‘business-model’ gedaan: een joint venture van hcc met een commerciële club, die hier een boterham en hopelijk wat extra in ziet.

Top‘Onze’ MEGA-gebruikersdag

Alle zalen van het HF Witte Centrum in De Bilt zijn die dag ‘van ons’. Voor demo’s en presentaties in de grote zaal en in de kleinere zalen 10 lezingen en 8 workshops. Voor die workshops is vooraanmelding aan te raden om zeker te zijn van een plaatsje, zie het programma op onze website.

Heb je trouwens al gebruik gemaakt van de superaanbieding voor DOSgg-leden: Adobe Adobe Photoshop Elements en Adobe Premiere Elements samen voor € 73! En je krijgt daarvoor de nieuwste versies, keurig in een retail-doos.

Onze telefonische VraagBaak is telefonisch bereikbaar: 0317 707 425 of 0317 707 426, menukeuze 9, en dan inspreken om kans te maken op de gratis USB-telefoon. Ook komt de nieuwe DOSgg VoIP Xtra CD-ROM uit en zullen we een speciale aanbieding samenstellen voor apparatuur om via internet te bellen. Hierover sturen we nog bericht.

Maar nu eerst verder met SoftwareBus 2006-05.

TopVan de redactie

Hoofdredacteur Kees van der Vlies stelt de SoftwareBus samen. Nou ja, dat woordje ‘samen’ wil ik hier eens even uitdiepen. ‘Samen’ betekent ook dat jullie een bijdrage kunnen sturen. Kees Kopij zal je daar heel dankbaar voor zijn. Stuur het maar aan redactie@DOSgg.nl, dan krijgt Kees het als eerste binnen.

Kees stelt weinig eisen. Het mag in keurig opgemaakte tekst, maar overdrijf het niet, geen kolommen a.u.b. Maar het mag ook gewone platte tekst zijn. En hij is gek op plaatjes, screenshots bijvoorbeeld van beschreven software. Het mag best kort zijn. Het onderwerp is vrij, maar het moet natuurlijk wel enig verband houden met de PC als hobby ‘in de ruimste zin des woords’.

Je mag Kees ook best eerst een mailtje sturen om te vragen of jouw idee past. Schroom niet!

TopPraatjes op het web

Nee hoor, deze keer geen VoIP of ‘internet bellen’. René Suiker gaat het hebben over een andere vorm van praatjes: chatten. Of eigenlijk zijn het geen praatjes, want je houdt je mond erbij dicht. De babbelkous klopt zijn praatje in op het toetsenbord. Bij iemand anders verschijnt het dan weer op het beeldscherm. Die kan dan met zijn toetsenbord lekker terug ‘kwebbelen’. Vandaar de benaming ‘chatten’.

Het schijnt dat hele volksstammen aan het chatten verslaafd zijn geraakt. Dus kijk uit.

Je leest nog verder? Goed, dan ben je al verslaafd of je denkt sterk genoeg in je schoenen te staan om niet verslaafd te raken. Vooral voor de laatste groep schrijft René hoe je je eigen babbelbox op je eigen website kunt inrichten.

René doet dit vanuit het DOSgg WebOntwerp Platform. Voor nadere informatie surf je naar webontwerp.DOSgg.nl; je kunt je daar ook aanmelden als deelnemer bij dit Platform. Voor wat extra faciliteiten of gewoon om ervaringen en kennis uit te wisselen.

De benodigde software staat niet op de GigaHits bij SoftwareBus. Helaas, maar waar. Die komt op de nieuwe DOSgg WebOntwerp 2007 CD-ROM, die het Platform nu samenstelt. Eind november kun je die gratis ophalen in de DOSgg stand op de hcc!dagen. Maar je mag ook nog meedoen met het samenstellen van deze CD-ROM. Vragen? Aanmeldingen? Mail naar de coördinator van het plaform.

TopRhino, de fotograaf

Nu ik dat zo opschrijf, bedenk ik ineens dat ‘Rhino’ misschien afgeleid is van ‘Rein’. De auteur heet namelijk Rein de Jong.

Heb je ook zoveel digifoto’s gemaakt tijdens de vakantie? Dan moet je daar wat mee. Want anders kun je erop wachten om tijdens je eerstvolgende verjaardagsfeestje door je huisgenoten verweten te worden dat je wel zoveel foto’s maakt, maar niemand er wat aan heeft. Wil je weten hoe ik deze wijsheid heb bedacht? Nee, dat verklap ik lekker niet!

Rhino weet raad. Dat doe je gewoon met zijn lievelingsprogramma: Total Commander. Inclusief de EXIF-informatie. Lees het zelf maar.

TopStiekeme PC’ers

Soms wil je de gegevens op je PC voor jezelf houden. Gewoon, omdat niemand er iets mee te maken heeft. Zorg dan dat de gegevens goed gecodeerd zijn. Doe dat in ieder geval voordat je een PC afdankt, want je weet nooit wanneer Peter R. de Vries langskomt.

De meeste mensen weten het niet, maar dat coderen gaat prima-de-luxe met Windows XP Pro (dus niet in de Home versie). Misschien heb je dus alle benodigde tools al in handen: EFS ofwel Encrypted File System.

Hoe het werkt, legt onze Windows XP-guru (en VraagBaak) Ruud Uphoff uit.

TopBekeken Links

Nou nee, we zijn hier niet bezig met de verkiezingscampagne. ‘Links’ zijn schakels naar informatie op internet, ook wel ‘hyperlinks’ genoemd.

De SoftwareBus houdt daar een verzameling van bij. En publiceert die, zodat de lezers er ook van kunnen profiteren. Zoals naar Google Earth en Wikimapia. En naar een site met allemaal gratis computerboeken. eBooks, natuurlijk. Naar kranten, naar advies voor webontwerpers, naar allerlei nuttige informatie. Zo kwamen we tegen dat TYPEWRITER het langste woord is dat je op één rij van je toetsenbord kunt maken.

Heb je ook een interessante site gevonden? Stuur je link door aan redactie@DOSgg.nl.

TopDe Definitieve Duik

Ja, Duik met een Hoofdletter. Want Jan Stedehouwer Duikt Definitief. In Linux. Nou ja, hoezo definitief? Hij gebruikt een virtuele machine om zowel Windows als Linux te gebruiken.

Erg eenvoudig is het kennelijk niet, want deze meester had er drie dagdelen voor nodig. Jij kunt het misschien sneller, want Jan heeft zijn ervaringen vastgelegd in de SoftwareBus.

TopFoto’s bewerken in PhotoShop

Alhoewel de gratis GIMP claimt (nagenoeg) gelijkwaardig te zijn, geldt het dure Adobe PhotoShop als het programma om digitale foto’s te bewerken. De mogelijkheden met PhotoShop zijn werkelijk fenomenaal. Ton van der Gaag licht een tipje van de sluier op.

Dat doet me weer denken aan die prachtige aanbieding voor DOSgg leden voor Adobe PhotoShop Elements en Adobe Premiere Elements, zie hierboven. De ‘Elements’-uitvoeringen zijn niet zo krachtig als de grote pakketten, maar wellicht voor jou meer dan genoeg.

TopEn toen was er VoIP

Ja hoor, het kon natuurlijk niet uitblijven, we moesten wat over VoIP in deze SoftwareBus publiceren. Eric van Uden van AVM (de makers van de bekende Fritz!Box Fon ADSL-modems, die je tevens als mini telefooncentrale kunt inrichten) doet het uit de doeken.

Op 23 september zal dezelfde Eric een lezing geven. Lees dus eerst zijn artikel even door, dan kun je goed voorbereid je vragen komen afvuren. Eric kan daar best tegen, want hij weet alles over VoIP. Trouwens, de vorige keer heeft hij onder de gasten van zijn lezing zo’n mooie FritZ!Box Fon verloot. Wie weet, doet hij dat weer………

TopEigen schuld!

Er gaat nogal eens wat mis in IT-land. Vooral met vertrouwelijke gegevens die toch weer uitlekken. Diskettes in de vuilnisbak (waar is die Peter?), verloren geheugenstick annex MP3 speler, wachtwoord op straat, noem maar op.

Als het de schuld is van de eindgebruiker en zijn eigen gegevens zo openbaar worden: vaak eigen schuld. Maar kwalijker wordt het als zoiets op het nivo van een databeheerder gebeurt, bijvoorbeeld omdat gegevens onvoldoende beveiligd online staan. Ook eigen schuld, maar een ander is de dupe. Daarom schrijft Kees van der Vlies dat zero tolerance beveiligingsstructuren, logboeken en dergelijke steeds belangrijker zullen worden.

TopVraagBaken DOSgg

Als er maar enigszins ruimte voor is, publiceren we de actuele lijst met VraagBaken in de SoftwareBus. Je kunt ze mailen of bellen. Je kunt ze ook raadplegen op ons Forum of de newsserver en natuurlijk ook tijdens onze bijeenkomsten.

Voor de meest actuele gegevens altijd: www.DOSgg.nl/helpdesk.html.

TopGigaHits 2006-05

Mocht er nog iemand zijn – je weet maar nooit – die mee wil doen aan het schrijven van deze eMailings, of wat wil schrijven in de SoftwareBus, dan kan die nu zijn slag slaan. Op GigaHits 2006-05 staat onder andere het nieuwe OpenOffice pakket 2.0.3 in het Nederlands en Engels. Gratis. Dus geen excuses meer, je hebt nu alles om te kunnen schrijven.

Wil je een stickie? Geheugenstickie bedoel ik natuurlijk. Zet er dan de ‘portable’ programma’s op, die op GigaHits staan. Portable programma’s zijn niet alleen draagbaar, maar starten ook op vanaf een USB stick. ‘Niks geen’ gehannes dus met installeren, stickie erin in het internetcafé en je kunt gewoon je eigen programma’s gebruiken. Gaat Windows meer en meer op Linux lijken?

Als je dan toch nadenkt over Windows en Linux, dan tref je Wine aan. En een aantal interessante eBooks. En er zijn nog veel meer mooie dingen opgenomen, die het gebruik van Windows en Linux naast elkaar vergemakkelijken.

Wat er allemaal op staat, kan ik hier niet opsommen. Kijk zelf op het schijfje, of als je geduld je op de proef stelt, kijk dan vast voor een preview op www.DOSgg.nl/gghits0605.

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg