eMailing 2007-2
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

DOSgg Dag op 20 januari
Marktplaats in de Grote zaal
DOSgg Platforms en Info in grote zaal
Lezingen
CAcert, GPG, PGP
Bijeenkomst Platform DigiFoto
Voorinschrijving workshops
Workshops en Linux Install Party
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?


SoftwareBus en GigaHits
straks ook los te koop!

Klik op een onderwerp hier naast om snel te navigeren.

 DOSgg Dag op 20 januari

Zaterdag 20 januari ben je als DOSgg-lid (maar je mag gerust een introducé(e) meebrengen!) weer welkom op onze DOSgg Dag. We zijn er klaar voor tussen 10 en 16 uur. Er is weer een vol programma:

 • Lezingen
 • Workshops (aanmelden, zie hieronder!)
 • Linux Install Party (neem je PC mee!)
 • Marktplaats voor gebruikte computerspullen (verkopers: aanmelden!)
 • Demo's van onze DOSgg Platforms
 • VraagBaak
 • DOSgg Info Stand
 • Onderling contact
 • Gezelligheid

Het DOSgg Platform DigiFoto heeft een bijeenkomst, waar je ook van harte welkom bent. Verder verwachten wij als gasten de hcc!Postzegel-gg en de P2000-gg.

Het programma volgt hieronder in detail. Maar kijk altijd ook op www.DOSgg.nl, want er kunnen altijd onverwachte wijzigingen komen.

De locatie is weer:

Cultureel & Vergader Centrum H F Witte
Henri Dunantplein 4
3731 CL  De Bilt
Tel. : 030 220 3954

Zie hier voor een route beschrijving.

TopMarktplaats in de Grote zaal

Zoals reeds aangekondigd in hcc!link, bieden wij onze gasten de mogelijkheid overtollig computer- materiaal aan collega hobbyisten te koop aan te bieden.

Hiervoor gelden enkele regels.

 • Niet aangemeld = geen plaats.
 • Je moet lid zijn van de DOSgg
 • Aangeboden hardware moet werken
 • Aangeboden software moet legaal zijn
 • Je bent bereid je persoonlijke gegevens aan de koper te verstrekken
 • Niet verkochte materialen neem je meer mee naar huis
 • De DOSgg is niet aansprakelijk voor verhandelde spullen

Aanmelden per e-mail bij evenementen@dosgg.nl vóór 17 januari 2007. Wij proberen dan een plaats van ongeveer 1 meter tafelruimte voor je vrij te houden. Je krijgt vooraf per e-mail bericht.

TopDOSgg Platforms en Info in grote zaal

In de grote zaal vind je een presentatie van alle DOSgg-platforms:

 • Windows
 • Linux
 • DigiVideo
 • Muziek
 • WebOntwerp
 • DigiFoto

Bij de DOSgg InfoBalie kun je terecht met al je vragen over de DOSgg Dag maar ook over hard- en software. We wijzen je dan wellicht door naar een VraagBaak medewerker, die meestal bij de Platforms zal vertoeven.

Ook voor de aankoop van onze software CD- en DVD-ROMs, inclusief de nieuwe "2007" discs kun je terecht bij de InfoBalie. En .... voor € 4 schaf je ook een los exemplaar van SoftwareBus 2007-01 inclusief de GigaHits 2007-01 aan. Maar misschien is het verstandiger een abonnement voor € 12 per jaar te nemen.

TopLezingen

Er zijn twee simultane series lezingen in twee zalen: de "Statenkamer" en de "Over de Vecht zaal". Degenen die meerdere lezingen bij willen wonen moeten dus zorgvuldig plannen en prioriteiten stellen.

De toegang is vrij en er is geen vooraanmelding nodig. Maar vol = vol.

Locatie Statenkamer (Zie plattegrond)

     
 

10.30-11.30 uur. ZoneAlarm

   

Sander Wendling verzorgt een uitleg over het populaire programma ZoneAlarm. Dit is een gratis te gebruiken Firewall: een programma om je systeem te beschermen tegen ongeoorloofde toegang van buitenaf.

     
 

11.45-12.45 uur. NVU voor gevorderden

   

René Suiker neemt je namens het Platform WebOntwerp mee door het programma NVU (spreek uit: envjoew). Deze gratis web editor is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands, en is beschikbaar voor diverse platforms, zoals Windows, Linux en Mac. Vorige keer was deze lezing gericht op de absolute beginner, deze keer gaan we een stapje dieper op de materie in.

     
 

13.30-14.30 uur. Computerveiligheid

   

Rein de Jong verzorgt een lezing over Computerveiligheid. Dit onderwerp mag je eigenlijk niet missen, als je beseft aan hoeveel gevaren je computer tegenwoordig is blootgesteld.

     
 

14.45-1545 uur. Kleur

   

Jurriaan Nijkerk zal je namens het Platform DigiFoto alles uitleggen over kleur. Als beroepsfotograaf weet hij daar alles van; na afloop van de lezing weet je er in elk geval veel meer van dan nu.


Locatie Over de vechtzaal (Zie plattegrond)

     
 

10.30-11.30 uur. MS-Word

   

Een lezing over de populaire tekstverwerker Word. Niemand minder dan Kees van der Vlies zal je meevoeren op een tocht door deze uitgebreide tekstverwerker.

     
 

14.45-15.45 uur. De verkenner

   

Christ van Hezik zal je alles vertellen over de "Verkenner", een tool dat alle windows gebruikers op hun systeem hebben staan. Christ weet daar bijna alles over en zal zijn best doen je op dit gebied ook een stap verder te brengen.

TopCAcert, GPG, PGP

PGP staat voor Pretty Good Privacy, een bekend programma om digitale informatie te versleutelen en te ondertekenen met een "electronische" handtekening. GPG (GNU Privacy Guard) is de open-source kloon van PGP en bied interoperabiliteit met PGP.

Meer informatie over PGP kun je vinden op: www.pgpi.org en via wikipedia.

Een PGP handtekening is te vertrouwen als er meerdere mensen hun eigen PGP handtekening onder iemands sleutel hebben gezet. Zo wordt een zogenaamd "web of trust" gecreëerd. Op de volgende DOSgg gebruikersdag wordt de mogelijkheid geboden om jouw PGP sleutel officieel te maken. Enkele gecertificeerde DOSgg medewerkers tekenen daarvoor.

Daarnaast blijft de mogelijkheid om CAcert sleutels te waarmerken. Dat kan ook op 20 januari.

TopBijeenkomst Platform DigiFoto

Vanaf 11.45 tot 14.30 uur is de Jachtkamer gereserveerd voor een bijeenkomst van het Platform DigiFoto. Pieter Schim van der Loeff en Jurriaan Nijkerk zullen met je van gedachten wisselen over wat het Platform en jij voor elkaar kunnen betekenen. Het belooft een interessante uitwisseling van gedachten te worden.

TopVoorinschrijving workshops

Voor onze workshops is altijd veel animo. Per workshopsessie kunnen 18 personen deelnemen. We verdelen de helft van de plaatsen via voorinschrijving en de andere helft op de dag zelf aan de InfoBalie. Voorinschrijving is mogelijk tot en met 16 januari via het schema hieronder. Bij meer aanvragen dan plaatsen wordt er geloot. De inschrijvers krijgen per e-mail bericht of zij een plaatsbewijs kunnen ophalen. De overige plaatsbewijzen worden verdeeld aan de infobalie.

Na afloop van de workshops krijgen alle workshopdeelnemers een CD-ROM mee, met daarop de in de workshops gebruikte software en andere nuttige informatie.

TopWorkshops en Linux Install Party
   

Locatie: Oostbroeckzaal (Zie plattegrond)

 


10.15-12.00 uur

Linux Install Party

Schaam je er niet voor, kom gerust naar onze walk-in Linux Install Party. Er wordt hulp geboden bij het installeren en het oplossen van problemen Linux op je eigen machine.

Uitgangspunt is uiteraard het Ubuntu 6.10 Linux (DVD versie) dat op de GigaHits 2007-01 staat. Maar voor de die-hards is er ook KUbuntu (een Ubuntu met een andere desktop smaak), SuSE en Mandriva.

Neem hiervoor je eigen PC met scherm en toetsenbord mee. Vergeet het netsnoer ook niet, maar laat het stopcontact thuis in de muur. Als de PC (of dat grote beeldscherm) wat te zwaar is, vraag dan aan onze InfoBalie of je even een karretje mag lenen.

Zorg dat je op tijd bent. Dan kun je na het installeren ook nog wat ervaring opdoen met het gebruik van Linux, het installeren van programma's en dergelijke.

Neem na afloop je spullen weer mee en roep thuis gelijk de buren om te laten zien dat je nu ook Linux op je PC hebt

   
14.00-15.00 uur
en
15.00-16.00 uur

Gimp werken in lagen

Isja Nederbragt legt je uit hoe je met het populaire (en gratis) programma Gimp foto's kunt bewerken in lagen. Isja verzorgt al lange tijd workshops rondom dit programma en telkens weet ze mensen weer zaken erbij te leren.

Voorinschrijven voor deze workshop te 14.00 uur
Voorinschrijven voor deze workshop te 15.00 uur

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg