eMailing 2007-3
een gratis service van de hcc!DOSgg
www.DOSgg.nl
 

SoftwareBus en GigaHits weer klaar
DOSgg Dag op 10 maart
The ‘wow’ starts now
Een vos verliest wel zijn haren ......
Is U3 iets voor jou?
Back to the future for diehards
Linux > Vmware Server > Windows
Ubuntu of niet?
Er zit nog muziek in
Javascript
Verlichte USB mousepad
GigaHits 2007-02
Tenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?
GigaHits
Nieuwer!
Groter!
Beter!

Klik op een onderwerp hiernaast
om snel te navigeren.

 SoftwareBus en GigaHits weer klaar

De DOSgg heeft de planning voor de SoftwareBus en GigaHits aangepast, zodat deze bij de abonnees ruim vóór de bijeenkomst van 10 maart weer door de brievenbus glijden.

Ondanks de korte tijd van voorbereiding zijn beide heel goed uitgevallen. Jazeker, beide schenken de nodige aandacht aan het nieuwe Windows Vista. Maar dan anders! De GigaHits is nog beter dan de vorige keer: ca 500 programma’s en Sabayon Linux bootable/installable op een dual layer DVD.

Al dat moois krijgen de DOSgg SoftwareBus-anonnees 6x per jaar voor slechts € 12. Nog geen abonnee? Meldt je dan snel aan (klik hier) zodat we je deze uitgave nog snel na kunnen sturen. De eerste 3 nummers van de SoftwareBus krijg je als nieuwe abonnee nog gratis ook!

TopDOSgg Dag op 10 maart

Zet deze zaterdag snel in je agenda. Er is weer een vol programma met lezingen, demo’s, workshops en informatie van onze VraagBaak. Vóór en dóór leden! Je mag trouwens best meedoen. We hebben behoefte aan zowel bollebozen als gewone leden die op een gewone manier gewone andere leden kunnen helpen. Info of aanmelden: VraagBaak@DOSgg.nl.

Binnenkort ontvang je een eMailing met het programma, maar je kunt ook vast kijken op www.DOSgg.nl. Dan kun je ook vast een plaatsje reserveren voor een Workshop, want zonder vooraanmelding loop je de kans dat alle plaatsen al uitgegeven zijn.

TopThe ‘wow’ starts now

Ja, we hebben het over Vista. Net als vroeger willen we het telkens sneller, veiliger, functioneler. Dat was al in de DOS-tijd, dat is nog steeds zo anno nu. Maar Vista is vooral ook mooier. En je hoeft niet meer op de Start-knop te klikken om de PC te stoppen, want er staat gewoon geen Start meer op. Echte vooruitgang dus.....

Voor degenen die vooral tevreden zijn met het aspect ‘mooier’ beschrijft Henk van Andel hoe je een Vista-look maakt op je XP masjien. Gratis en voor niks, de nodige software vindt je op de GigaHits in vele toonaarden. Sidebars, wallpapers, icons, 3D aero look. De nieuwe kleren van de keizer, dus. “Wow” zal je buurman zeggen .... En jij hebt geen cent uitgegeven aan een zwaardere PC en een dure upgrade. Dag Bill!

Aan dit artikel is overigens een prijsvraagje verbonden. De winnaar krijgt een verlichte mouse pad. Zie verderop.

TopEen vos verliest wel zijn haren ......

Als je er echt bij wil horen bij de DOSgg, dan moet je meedoen met de verhitte debatten over een Nieuwsgroep en een Forum. Dan vergeet je gewoon je computerhobby, daar heb je dan geen tijd meer voor.

PureFox, aka Rhino, aka Rein de Jong, breekt een lans voor de nieuwe DOSgg Forums. O ja, een aantal puriteinse taalkundologen zullen nu wel gaan schelden dat het meervoud van Forum niet Forums, maar Fora is. Laat ze maar losbarsten in onze Nieuwsgroepen. Of Forums. Zo, nog een keer “Forums” erin kunnen wrijven..... En laat ze nou niet ook nog beginnen over die Hoofdletters!

BTW, wat betekent aka? Ja, je moet wel een beetje met de tijd meegaan (door bijvoorbeeld de Nieuwsgroepen en Forums te volgen). Het betekent: also known as, da’s alias.

De pure vos doet in de SoftwareBus uit de doeken hoe de DOSgg Forums in elkaar zitten. Een bron van informatie voor de DOSgg-leden , een spreekbuis met onze VraagBaak Xperts, FAQs (ja, hoor eens, ik ga niet alle afkortingen hier uitleggen), een knowledge base.

Je kunt natuurlijk vast een kijkje nemen: http://forum.DOSgg.nl.

Ai, er zijn natuurlijk ook afficinado’s van onze Nieuwsgroepen: news.DOSgg.nl; aanmelden op www.DOSgg.nl/newsserver.html

Saillant detail: de inhoud van de Forums en de Nieuwsgroepen wordt (grotendeels) over en weer ‘gespiegeld’, zodat ieder dezelfde informatie krijgt. In Nieuwsgroepen is alles lekker compact, in Forums zijn er extra mogelijkheden.

TopIs U3 iets voor jou?

Onze ster-auteur Chris Laarman heeft zijn viool aan de wilgen gehangen, maar heeft een nieuw speeltje. Een U3-stick. Ook iets voor jou?

Volgens Chris is een U3 stick een gewone USB-geheugenstick met extra’s: een Launchpad en bijzondere hardware. Onder Windows 2000 en XP (en vast ook Vista) starten applicaties via een automatisch menu vanaf je U3-stick.

Gemakkelijk, maar er zijn volgens Chris ook bijwerkingen. Hij beschrijft zijn ervaringen met FireFox en packet writing.

Als je nóg meer wilt weten over ‘portable’ en U3, kijk dan uit naar een volgende SoftwareBus en GigaHits. Er worden enkele artikelen over voorbereid en er staat een hele sloot aan software aan te komen op de GigaHits. Met als bijzonderheid: maak van een gewone USB stick een U3-stick. Het schijnt te kunnen....

TopBack to the future for diehards

Dat schreef Erik de Ruijter. En die kan het echt weten. Hij heeft in de DOSgg iets met ‘back’, ‘future’ en met ‘diehards’. Die drie woorden bij elkaar kunnen alleen betrekking hebben op (Lord) Erik, die veel heeft gedaan en nu weer terug is met een artikel. In de SoftwareBus.

Hij schreef het in Word for DOS. En heeft het opgeslagen via zijn Netware-netwerk. Misschien wel op een floppy.... En maakte een preview op een matrixprinter.

Schijn bedriegt. Erik zit zoals altijd vol verrassingen. Hij vertelt ervaringen uit zijn huis-lab met alle smaken (besturings)software. Van MS-DOS 6.22 via Linux naar VirtualPC voor Windows. Met als uiteindelijke doel: DOS booten vanaf een floppy op een VirtualPC.

De ware hobbyïst.

TopLinux > Vmware Server > Windows

Erik doet het met VirtualPC, Jan Stedehouder doet het met VMWare Server. Dat is ook wel logisch, want Jan schijnt nu geheel geswitched te zijn naar Linux. En via virtualisering kun je nog steeds Windows software draaien.

VMware Server is voor thuisgebruik gratis. In de voorbeelden gaat Jan uit van Ubuntu Linux, van GigaHits 2007-01. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe te werk te gaan. Met als eind: installeren Windows onder Linux/VMWare. Alles gratis behalve Windows, maar daar had je vast al de nodige licentie van.

TopUbuntu of niet?

Heel veel leden hebben dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om Ubuntu Linux op te starten en desgewenst daarna te installeren op hun PC vanaf GigaHits 2007-01. Sommigen kregen spijt. Een enkeling was vergeten om de raad op te volgen vooraf de nodige backups te maken J.

Voor die kleine groep (?) hebben we uitkomst in de komende SoftwareBus. Vooral het vervangen van de bootmanager GRUB bleek voor sommigen een probleem. Geen ramp, maar onhandig als je er vanaf wilt.

Overigens, met dit soort problemen kun je altijd terecht bij onze VraagBaak via email, de nieuwsgroepen/forums en bij haastige spoed zelfs per telefoon. Zie www.DOSgg.nl/helpdesk.html Trouwens, in de nieuwe SoftwareBus vind je ook hoe je als DOSgg-lid gebruik kunt maken van de DOSgg-VraagBaak.

TopEr zit nog muziek in

Ik was hierboven iets te kort door de bocht, Chris Laarman heeft zijn viool nog niet in de wilgen gehangen. En dat is maar goed ook, anders hadden we van hem geen artikel gekregen over Magix Music Studio 2007.

Hij heeft er verstand van, hij heeft vele jaargangen van dit pakket. Hij ziet dat als een soort wijnjaren. Het ene jaar dus ronder van smaak, fruitiger of een betere afdronk dan andere jaren.

TopJavascript

Vervolg 3 van Ruud Uphoff. Dacht je dat je beeldscherm plat was? Na het lezen van dit artikel zal je duidelijk geworden zijn dat het schermbeeld uit vele lagen kan bestaan.

TopVerlichte USB mousepad

De winnaar van het USB warmhoudplaatje van de vorige keer heeft het direct in gebruik genomen en schijnt nu te genieten van hete, maar verpieterde koffie J. Er is geen beter vermaak dan leedverm .... ehhhh ..... lidvermaak, nietwaar?

Deze keer houden we het bij iets dat echt nuttig is en geen bijwerkingen heeft: een verlicht mousepad. Past prima bij het wow-effect van Vista. En je kunt je muis ook in het pikkedonker blindelings terugvinden.

We hebben van deze kostbare gadget slechts één exemplaar. Dus je moet er echt je best voor doen om het te bemachtigen. En je moet abonnee zijn op SoftwareBus, want daarin vind je de clou.

Het is deze keer geen gemakkelijke opgave. We gaan niet vragen hoeveel de diverse versies van een Vista upgrade kosten, maar we willen weten hoeveel het Vista Transformation Pack 6.0 kost. Je vindt het antwoord in het artikel ‘Gratis Vista-look voor Windows XP’.

Stuur ook deze keer het antwoord naar voorz@DOSgg.nl. Neem er de tijd voor en zorg dat je antwoord correct is. Onder de goede inzendingen die uiterlijk 5 maart binnen zijn, wordt het verlichte mousepad verloot.

TopGigaHits 2007-02

In SoftwareBus wordt beschreven wat de toekomstvisie is voor de toekomstige GigaHits. Dat was bedoeld voor de vorige aflevering, maar wegens ruimtegebrek kon dat er toen niet meer bij. Lees het eens en stuur je reactie of ideeën aan het DiscTeam@DOSgg.nl.

Ook deze keer weer een dual layer (8,5 GigaByte) DVD-ROM. Daarop ca 500 programma’s, waarvan ca. 50 speciaal voor Vista en de ca. 50 gebruikelijke utilities (deels te booten vanaf de GigaHits).

Ook deze keer weer een Linux-distributie: Sabayon Linux. Gezien de grote belangstelling voor Ubuntu op de vorige GigaHits, is nu ook weer Sabayon te booten en te installeren vanaf de GigaHits. Meer weten over Sabayon? Zie het enthousiaste artikel van Jan Stedehouder in SoftwareBus 2007-01.

Er is een speciale rubriek opgenomen voor Vista-liefhebbers. Voor de Vista look-alikes onder XP, maar ook echt Vista-spul.

Onder de 400 andere programma’s vind je veel voor email, passwords, veiligheid, backup, bestandsbeheer, synchronisatie-bestanden, Windows utilities en spellen. En de nieuwste oOo (OpenOffice.org) in Nederlands en Engels.

TopTenslotte: aan- en afmelden eMailings, suggesties?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Top

Henk van Andel,
Voorzitter DOSgg