08                                   

 Inhoud deze eMailing:

eMailings in nieuwe gedaante >
SoftwareBus en GigaHits 2007-04 >
Computer mee? >
Ubuntu meervoud? >
Of toch maar Vista? >
PC in wasmachine? >
Meewerken? >
Foto's en vakantie >
Internetten op vakantie >
GigaHits 2007-04: ruim 8 Gigabyte >


 DOSgg Services:

Agenda DOSgg >

eMailings >

SoftwareBus >


VraagBaak
 >


Bezoek www.DOSgg.n l>

Problemen? Suggesties ? >

eMailings: aan- of afmelden >


Preview SoftwareBus & GigaHits 2007-04

eMailings in nieuwe gedaante

De DOSgg is gaat alle publicaties uitvoeren in een zo uniform mogelijke vormgeving. Na de SoftwareBus en GigaHits zijn nu de eMailings aan de beurt. Onze website www.DOSgg.nl en de webshop zullen volgen.

Er zal de komende tijd nog verder aan gesleuteld worden. Onder andere zal de functionaliteit verder worden uitgebreid.

Meld het ons als je problemen met de goede ontvangst of leesbaarheid van deze eMailing hebt. En eventuele suggesties voor verdere verbeteringen ziet de DOSgg ook graag tegemoet!


SoftwareBus en GigaHits 2007-04

Wacht nog even een paar dagen met de vakantie! Dan kun je de nieuwe SoftwareBus nog meenemen. Grotendeels gewijd aan het thema 'computer en vakantie'.

En als je je laptop ook meeneemt, kun je weer gelijk aan de slag met de nieuwe propvolle GigaHits. Bijvoorbeeld de nieuwe Ubuntu 7.04 uitproberen. De foto's van de excursie van het DOSgg Platform DigiFoto bekijken (ook op je DVD-speler!). Of ... als het toevallig regent ... enkele van de 55 P3 miniCursussen van de DOSgg bestuderen. Of natuurlijk de 450 nieuwe programma's installeren.Computer op vakantie?

Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet dat de computer op vakantie gaat maar dat jij mèt de computer op vakantie gaat. Dan heb jij vakantie, maar de computer uiteraard niet. Je neemt die immers mee om te gebruiken, nietwaar?

Je vraagt je af hoe je het vroeger kon: zonder laptop op vakantie. Leg je partner maar uit dat je ook niet meer zonder GSMmetje op vakantie gaat en dat op de camping een koelkast gemeengoed is geworden. Je gaat toch ook niet meer op de fiets kamperen? Dat rechtvaardigt, nee, dat vereist zelfs dat je de laptop meeneemt.

Ernst Roelofs mijmert over vakantiegevoel en elektronische gadgets. En alle verbindingskabels die nodig zijn. En hoe je een hoop van dat spul thuis kunt laten door slim je laptop in te zetten als DVD-speler, muziekmachine, radio, TV, navigator in plaats van een stapel kaarten. Ja, zo kun je het natuurlijk ook zien.

Kees van der Vlies geeft een heleboel ideeën om de computer tijdens de vakantie te gebruiken. Vooraf ga je alles goed plannen op de vakantie/reis-sites die Kees je voorstelt. Tijdens de vakantie kijk je op de sites van Kees naar het weer en het nieuws, dus je bespaart de dure Nederlandse krent .... ehhhh, ik bedoel natuurlijk: de krant.

Hoezo, zijn de kosten voor GSM-bellen in buitenland op gezag van de EU (nog niet) verlaagd? Jij belt met de PC gewoon gratis. Je volgt je mail via het web. Je laat de achterban via internet weten waar je zit. Radio en TV ontvang je gewoon via internet of met een USB-stick aan je pc. Foto's sla je op op je PC. En je nieuwe LED-zaklantaarn voor de camping laad je op vanaf de USB poort van je laptop.

Is Ubuntu meervoud?

We hebben al eens uitgelegd wat Ubuntu betekent. Nee, het is een begrip dat niets te maken heeft met meervoud.

Toch is Ubuntu in deze SoftwareBus en op de GigaHits meervoudig present. Zowel de 'gewone' nieuwe Ubuntu 7.04 (DVD-versie) als UbuntuStudio (ook te groot voor een CDROM) zijn opgenomen.

Hans Lunsing (DOSgg Platform Linux) legt uit hoe dat zit. Wat je ermee kunt en hoe je deze live opstart of installeert.

Ubuntu is een populaire 'algemene' Linux-distributie. UbuntuStudio is daarop gebaseerd en heeft alles in huis voor muziek, film en beeld. Een echte multimediadistributie dus.

Breekt Linux nu door op de laptop? Jan Stedehouder geeft daarover zijn visie in deze SoftwareBus.

Of toch maar Vista?

Natuurlijk, dat kan ook. Daarom beschrijft Ruud Uphoff een aantal Vista-tips. Weg met die rode pijlen bij links op de desktop. Hoe een dual boot te maken en hoe XP of - jakkes - Vista te verwijderen? Hoe je persoonlijke mappen verplaatsen?

PC in de wasmachine?

Tja, die toetsenborden worden vaak erg vuil. Pieter Schim van der Loeff legt uit hoe die bij hem in de wasmaschine gaan. Ja echt, geen geintjes!

Maar enkele voorzorgen en handige tips moet je wel in acht nemen. Ze staan allemaal in de SoftwareBus.

Mijn schoondochter heeft al eens de USB-stick van mijn zoon in de wasmachine gewassen. Ja, die zat nog in de zak van zijn kleren. En overleefde het. Toch geen aanrader.

Pieter stelt voor om de toetsenbordcaps van de elektronica te scheiden. Maak vooraf een fotokopie van het toetsenbord, want anders komen de toetsen straks in de war. En stop ze in de wasmachine in een ..... washandje!


Meewerken met DOSgg?

Voor de redactie zijn inmiddels ook Dennis van Hoof en Rob de Waal Malefijt actief, welkom heren! Als 'vaste' schrijvers mochten we 'grote' namen als Ernst Roelofs, Jules Zollner en Coen van Schalkwijk begroeten. Ook zijn een aantal nieuwe Previewers aan de slag gegaan voor GigaHits en er volgen nog meer.

Maar je bent nog niet te laat. We willen meer, nog meer medewerkers. In de SoftwareBus staan weer een aantal 'vacatures'. Hieronder een korte opsomming en mailadres voor nadere info:

Algemeen: voorz@DOSgg.nl
Platforms: secr@DOSgg.nl
Internet: glwh@doge.nl
DiscWare: DiscTeam@DOSgg.nl
SoftwareBus: Redactie@DOSgg.nl

Speciale kwaliteiten? Bolleboos? Of nog liever: een gewoon mens die een ander iets kan uitleggen? Neem dan contact op!


Internetten op vakantie

Kees van der Vlies legde uit wat je met de vakantie zoal kunt doen met je PC. Maar voor de meeste dingen is internet nodig.

Jules Zollner weet daar raad mee. Hij geeft een aantal practische tips. Variërend van een USB-stick in een internetcafé tot aan de (dure) GSM-verbinding.

Foto's en vakantie

Het DOSgg Platform DigiFoto geeft een aantal tips over (digitaal) fotograferen en vakantie. Koos van Antwerpen vertelt hoe je je vakantiefoto's kunt laten zien: goedkoop digitaal afdrukken, op het web etc.

Maar eerst moet je foto's maken. Daarover geeft Rinus Alberti een aantal adviezen.


GigaHits 2007-04: ruim 8 Gigabyte

Hij is er weer, een volle dual layer DVD-ROM. Een kleine 5 Gigabyte wordt in beslag genomen door de twee Ubuntu-distributies, multibootable. Maar dan is er toch nog ruim 3 Gigabyte over voor de ca.450 nieuwe programma's, de 55 DOSgg P3 miniCursussen en een fotopresentatie van het Platform DigiFoto-excursie naar Duisburg.

Zo, dat is dan in een notedop beschreven wat er deze keer geboden wordt.

O ja, een primeur! De fotopresentatie kun je ook afspelen op je DVD-speler in de huiskamer. En ook op de slaapkamer. En zelfs op de DVD-speler van de kinderen op de achterbank van de auto op weg naar de vakantiebestemming. Kortom: op elke gewone DVD-speler en met elk DVD-programma dat onze mix van een 'gewone' video-DVD en multibootable GigaHits pruimt. Onder Linux en op de Mac zal in de regel de videopresentatie automatisch opstarten, onder Windows is in de regel het GigaHits-menu de baas.


Suggesties? Problemen?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan
voorz@DOSgg.nl.


Aan- en afmelden eMailings

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.dosgg.nl/unsubscribe.html.

W
ijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep

 Henk van Andel
 Voorzitter DOSgg