Inhoud deze eMailing:

SoftwareBus 2007-05 >
Toch winst? >
Wij hebben geluisterd! >
MegaGebruikersDag 22/9 >
VoIP Xtra 2008 CD-ROM >
Windows Vista: veilig? >
Overstappen op Linux? >
Château migraine? >
Verdoezelen met waterverf >
Rhino's verhandelingen >
GigaHits 2007-05 >

DOSgg Services:

Agenda DOSgg >
eMailings >
SoftwareBus >
VraagBaak >
Bezoek www.DOSgg.nl >

Problemen? Suggesties? >

eMailings: aan/afmelden >

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
              
         

Preview SoftwareBus 2007-05 en SoftwareHits


  SoftwareBus 2007-05 voor u klaar

Het is bijna zover. Dat wil zeggen, op dit moment is de SoftwareBus gereed en wordt verzendklaar gemaakt. De GigaHits-disc erbij, in envelop steken, adresetiket erop. Een hele klus, die we uitbesteed hebben aan 'Buro Kopuit'. Zij zijn altijd accuraat en op tijd; hulde daarvoor.

Maandag gaan ze op de bus. Nou ja, niet echt, TNT (vroeger gewoon 'de post') komt ze met een busje ophalen. Wellicht vallen ze dan rond woensdag bij de vele abonnees door de brievenbus.

Ook deze keer weer een blad vol interessante artikelen. Met daarbij de gratis GigaHits DVD-ROM met ruim 600 nieuwe programma's erop; ruim 8 Gigabyte aan computergegevens.

Het is allemaal wat extra, maar de hierna volgende verschijnt pas weer in november. En de dagen worden weer korter. Tijd om meer tijd aan de computerhobby te besteden.

SoftwareBus is het magazine van de DOSgg. Het verschijnt 6x per jaar, vergezeld van de gratis GigaHits DVD-ROM. Het is niet alleen het goedkoopste (Euro 12 per jaar), maar ook het beste en meest interessante blad voor de Nederlandse computerhobbyïst.

Nog geen abonnement? Vraag het snel aan en ontvang het eerste nummer gratis!

Wist je trouwens dat de onze 'moeder' HCC een ernstige crisis doormaakt? Er is al een aantal ingrijpende maatregelen genomen en er zal nog een aantal volgen. De contributiestructuur gaat ook op de helling. En de toezending van een (IDG) blad is ook verre van vanzelfsprekend in de toekomst.

Kortom, bespaar straks geld en neem daarom nu een abonnement op de SoftwareBus!

  Toch winst?

Deze eMailing zat ik te schrijven in de ICE (hogesnelheidstrein) tussen Amstedam en Frankfurt; neem mei een paard s;typefoutjez niet kwalik. Laptop aan de 230 volt, muis helaas al in de koffer.

De ICE is een fantastische ervaring; in 2,5 uur vanaf Veenendaal-De Klomp tot aan Frankfurt Flughafen. Maar ook onderworpen aan de dagelijkse ongemakken van het Openbaar Vervoer. In Nederland was er al 10 minuten vertraging wegens oponthoud door een boemeltje. Dat was maar goed ook, want mijn Intercity had dezelfde vertraging en daardoor kon ik nog net in de ICE in Arnhem opstappen.

Tussen Duisburg en Düsseldorf moest de ICE zich een weg banen over het 'regionale spoor', in plaats van over het speciaal aangelegde hogesnelheidsspoor. En de Nederlandse conducteur kondigde keurig in 3 talen een extra vertraging aan. In het Engels ging dat als volgt: "We shall gain a few minutes extra delay".

In Frankfurt had ik 60 minuten tussen aankomst trein (volgens spoorboekje) en vertrek per vliegtuig naar mijn islamitische bestemming. Insha'allah! Maar in de trein dus een kwartier extra voor deze eMailing. Toch winst!

  Wij hebben geluisterd!

Dank aan al degenen die ons geholpen hebben om deze eMailing verder te verbeteren. In de vorige eMailing zeiden we dat we aan de huidige vorm nog wat willen sleutelen en vroegen daarom jullie mening.

En die kwam. Heel veel positieve reacties, ook heel veel suggesties. Vooral de onduidelijke kleuren van de 'links' ondervonden veel kritiek. Terecht, overigens, moesten we achteraf vaststellen.

En we hebben ze veranderd. Wit, duidelijker kan het haast niet. En als je met de muis erover gaat, verschieten ze van kleur. Een kameleon, die zich zal manifesteren in de meeste e-mailprogramma's.

Graag ontvangen we opnieuw jullie mening en suggesties. stuur die naar voorz@DOSgg.nl.
 
 
 
Zie www.DOSgg.nl
 
(kijk onder Agenda)

  DOSgg MegaGebruikersDag op 22 september

Wist je dat de HCC-dagen in de Jaarbeurs niet zoals gebruikelijk in november plaatsvinden, maar doorgeschoven zijn naar (begin) volgend jaar? De DOSgg MegaGebruikersDag van 22 september is waarschijnlijk het laatste grote evenement voor de computerhobbyïst! Hier kun je naast de DOSgg ook ongeveer 20 andere HCC-groeperingen ontmoeten. Veel lezingen, demonstraties, workshops en presentaties.

Dit evenement mag je zeker dit jaar niet missen! Je hebt die natuurlijk al in je agenda staan. Doe dat anders nu. Het is op 22 september in De Bilt van 10 tot 16 uur, maar je mag ook een deel van de dag komen.

Er komt nog een aparte eMailing met het laatste nieuws over deze dag.

Op 22 september is ook de DOSgg VoIP-Xtra 2008 CD-ROM beschikbaar. Helemaal vol met alles rondom bellen over internet. Die moet je niet missen! Een extra reden om naar De Bilt te komen.
 
 
Er komt nog verder nieuws over de
VoIP Xtra 2008 CD-ROM

  VoIP Xtra 2008 CD-ROM: 22 september beschikbaar

Je belt nog niet via Internet? Schaf dan op 22 september deze CD-ROM aan. Je belt al via Internet? Schaf hem dan ook aan!

Want de DOSgg VoIP Xtra CD-ROM staat boordevol up to date programma's rondom het thema Internet bellen. Niet alleen voor het bellen zelf, maar ook allerleri hulpmiddelen, zoals voor internetconferenties. De speurneuzen met goede zenuwen kunnen zich laven aan de programmatuur om je eigen telefooncentrale in je PC te bouwen. Je kunt er zelfs een heuse telefooncompany van maken. Maar geld verdienen aan gratis internet-bellen valt volgens mij niet mee. Alhoewel, Google is een miljardenbusness geworden op basis van een gratis zoekprogramma. Dus wie weet heb die die paar Euro voor de DOSgg VoIP Xtra CD-ROM er zo weer uit! 
 
 
 
 
           

  Windows Vista. Eindelijk veilig?

Nee! Schrijft Ruud Uphoff. Want het woord 'eindelijk' vindt hij misplaatst.

Ook Windows XP was al veilig, al prediken de 'Billetje-pesters' een ander evangelie. XP was veilig, als je tenminste niet in het 'default' beheerdersaccount bleef werken en een 'gebruikersaccount' aanmaakte.

Vista verandert dat. Bill heeft dat geleerd in de markt en misschien van anderen (nee, ik noem even geen namen) afgekeken. Na installatie werk je standaard in een gebruikersaccount. Als je méér wilt, moet je jezelf verheffen tot beheerder.

Programma's die beheerdersrechten nodig hebben, moeten daarvoor toestemming vragen aan de beheerder. Och, nu probeer ikzelf uit te leggen hoe het in elkaar zit. Ophouden, dat heeft Ruud Uphof al gedaan in een artikel van 3 pagina's. Zie dus SoftwareBus 2007-05.
 
 
 
 
           

  Overstappen op Linux?

Dat levert vaak problemen op. De SoftwareBus legt uit hoe je die kunt omzeilen met je e-mailgegevens.

Er schijnen 3 methoden te zijn:
- Veiligheid voor alles
- Quick and dirty
- dual mode Linux en Windows

Dat laatste zal de dualisten vooral aanspreken. Een dual-boot systeem met Linux en Windows kan dan met dezelfde e-mailgegevens werken.

Om dat zo voor elkaar te krijgen, moet je even het artikel van Jan Stedehouder lezen.
 
 
 
 
              

  Château migraine?

Let op de hoofdletter W van Wine. Het gaat namelijk over Wine, software die op een Linux-systeem een brug slaat naar Windows. Voor degenen die spijt hebben van hun overstap naar Linux? De auteur Hans Lunsing van het DOSgg Linux Platform kennende, is dat het laatste wat in zijn gedachten op zou komen.

Volgens Hans is het tijd voor Wine als er geen Linux-alternatieven zijn voor Windows programma's. Aan Wine wordt al 14 jaar gewerkt, het blijkt niet mee te vallen om alle (niet) gedocumenteerde functies van Windows - en de bugs, aldus Hans :-) - onder Linux te implementeren.

Wine is natuurlijk niet nodig als je een dual-bootsysteem inricht. Maar dan heb je een licentie nodig van Windows, wil je tenminste niet telkens door Bill aan de grote voordelen van het Windows Genuine Advantage-programma herinnerd worden. Dan toch maar Wine.
 
Hans geeft een aantal tips en sites die verdere hulp kunnen bieden, als een Windows-programma problemen heeft onder Wine. En desnoods is er ook nog een betaalde commerciële versie van Wine. En daarmee lijkt mij de cirkel toch weer rond. Nietwaar, Bill en Hans?

Proost!
 
 
           

  Verdoezelen met waterverf

Wat een stapel digitale vakantiefoto's heb je meegebracht. Zeker de aanwijzingen in de vorige SoftwareBus gelezen?

Nu moet je er nog wat van zien te maken. Een foto-album staat al op een CD-R en op het web. De mooiste zijn al uitgeprint, want dat moest van moeder de vrouw. Maar je kunt er nog meer mee. Dan duurt de vakantievreugde nog wat langer.

Een mogelijkheid is de foto's te 'verbasteren' als tekening of als schilderij. Zelfs minder geslaagde foto's kunnen zo een lustobject worden. Bijvoorbeeld door het allemaal eens over te doen met waterverf. Dan noem je het in vaktermen een aquarel. Zo, dat klinkt al beter.

Henk Rieke beschrijft in de SoftwareBus een digitale methode om van foto's aquarellen te maken. De omslag van de SoftwareBus werd er zelfs door geïnspireerd.
 
 
 
           

  Rhino's verhandelingen

Nee, geen verband met mijn 'reisje langs de Rijn in de trein', die zich nu - echt waar - net in Keulen op de Rijnbrug bevindt. Ik heb nu nog 55 minuten voor de laatste non-stop 220 km om deze eMailing af te maken; met een sneltreinvaart moet dat lukken. Met een plastic emmer goede koffie. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Maar ik kreeg er wel een zweverig gevoel bij.

Het heeft verband met Rein de Jong, die Windows trouw is en graag Total Commander prijst. Trouwens, best de moeite waard om eens aan te snuffelen. De nieuwste versie 7.01 staat op de GigaHits.

Deze keer kopieert hij in de achtergrond, gebruikt hij kleurtjes (waterverf?), heeft hij een directoryboom (geen woord Frans bij) en een voorbeeldvenster. En wil hij Total Commander ook nog op een USB stick.
 
 
 
            

  GigaHits 2007-05

Het gaat steeds beter met de GigaHits. Dank zij het ijverige DiscTeam. En niet in de laatste plaats de groep Previewers, waarvan een aantal nog kersvers is en toch verbluffend snel de draad oppakten.

Deze keer weer een dual layer DVD-ROM van ruim 8 Gigabyte. Ruim 600 nieuwe programma's. Een heel grote variatie, dus voor iedereen is er vast wel wat bij. Je kunt de programma's snel vinden met het speciale menu in directory-structuur.

Een aantal keren hadden we geen ruimte voor spellen. Die hebben we nu voorrang gegeven, ca 30 spellen. De meeste programma's - meer dan 95% - is voor Windows. Want de meeste DOSgg-ers werkt met dit populaire systeem, de 'wereldstandaard'. Deze keer dus wat minder Linux. Toch twee 'distributies': backTrack Live (CD of USB stick) met zo'n 300 veiligheidstools. Ook nog eens Ubuntu Studio, dat wegens een bug (in Ubuntu Linux :-)) de vorige keer niet goed uit de verf kwam. Waterverf, dus.

Voor de Windows-liefhebbers die toch aan Linux willen snoepen, hebben we nu Virtual PC 2007 opgenomen. Dan kun je in Windows (bijvoorbeeld) Linux opstarten.

Echt te veel om hier op te sommen. Enkele curiosa: Climate Change Stopper, Current Weather en Digital Hairdressing. Uit het leven gegrepen, niet allemaal voor de computer'geekz'.

Nog 5 minuten. Laptop dicht, in koffertje, ticket en paspoort vast bij de hand, tot de volgende keer.

  Suggesties? Problemen?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

  Aan- en afmelden eMailings

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.

De ontvangst van dit exemplaar kun je alleen afmelden op HCCnet. Je hebt je HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code daarbij nodig. Surf naar https://ors.hccnet.nl Na het.inloggen kies je in het menu voor Nieuwsbrief aan- / afmelden. Zet een vinkje voor de nieuwsbrief van de HCC DOSgg en klik onderaan op "meld selectie af'.

Bovenstaande alinea is voor verzending via HCCnet.
Onderstaande aline is voor verzending via DOSgg


Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

 Henk van Andel e-mail
 Voorzitter DOSgg