Inhoud deze eMailing:

MegaGebruikersDag 22/9 >
Coffee en Koekies gratis >
Op de terugweg >
15 Lezingen >
4 Workshops >
Inschrijven Workshops >
Presentaties Groeperingen >

Plattegrond zalen >

Plattegrond + kort programma printen >

DOSgg Services:

Agenda DOSgg >
eMailings >
SoftwareBus >
VraagBaak >
Bezoek www.DOSgg.nl >

Problemen? Suggesties? >

eMailings: aan/afmelden >

11-9-2007 / 12:24:34

Op welk station stond de
ICE trein toen deze foto
genomen werd?

De eerste goede inzending
aan
voorz@DOSgg.nl
wordt beloond met een
echte USB Radio stick.

Een doordenkertje!
Hint: de Exif datum/tijd
staan er niet voor niets bij
.


DOSgg MegaGebruikersDag 22 september


Geen HCCdagen, wel DOSgg MegaGebruikersDag


Zaterdag 22 september van 10-16 uur organiseert de hcc!DOSgg de MegaGebruikersDag. Naast de DOSgg presenteren 18 HCC-groeperingen zich in de Grote Zaal. In de kleinere zalen zijn 15 lezingen en 4 workshops (voorinschrijven workshops aanbevolen).

Wisten jullie dat de HCCdagen dit jaar niet zullen plaatsvinden? Die zijn door de HCC van november doorgeschoven naar (begin) 2007. De DOSgg MegaGebruikersDag is dit jaar nog de enige gelegenheid om een brede presentatie van de HCC te bezoeken. Mis die niet!

Opnieuw is het gehele HF Witte Congrescentrum in De Bilt afgehuurd. Parkeerplaatsen genoeg en gratis. Maar ook goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Het programma van de DOSgg MegaGebruikersDag vind je hieronder. Kijk op www.DOSgg.nl voor eventuele wijzigingen.


Coffee en Koekies gratis!


Naast parkeren is ook de koffie gratis voor iedere bezoeker. Je moet dan in de Grote Zaal zijn. Voor de Java liefhebbers zitten er Java koffiebonen in verwerkt. En voor de Koekie liefhebbers (of: haters) liggen er keurig individueel ingepakte cookies bij.

Of dit allemaal goed is voor 'het milieu' weet ik niet. Maar de koffie wordt geschonken in keurige stenen kopjes met schoteltje. Enige voorwaarde: zelf tappen zo vaak je wilt. En een echte computer-nerd kan véééél koffie aan, nietwaar?

O ja, en kijk eens vriendelijk naar de penningmeester (Gerard Hoytink) van de DOSgg, die voor deze service diep in de buidel moet tasten.


Op de terugweg


In de vorige eMailing heb ik jullie deelgenoot gemaakt van mijn reis per ICE-trein naar Frankfurt Flughafen. Nu ben ik op de terugweg uit Jemen. Op 11/9 en nog wel vlak voor het begin van Ramadan. Niet goed over nagedacht, maar so far, so good.

Nou ja, bijna. De ICE trein was deze keer een ontnuchtering. Wegens een technische storing rijdt hij slechts 160 km/uur ipv 300 km/uur; in Keulen al 30 minuten vertraging. Geen typefoutjez deze keer (hoop ik). In Düsseldorf moest een 'Notarzt' (dat is niet een nood-arts!) aan boord komen omdat iemand problemen had en er bleek geen dokter in de zaal. De totale vertraging werd 45 minuten.

Jemen is een bijzonder land. Je raakt er diep onder de indruk van 7.000 jaar beschaving. Je koopt er voor een redelijk bedrag een echt Rolex horloge. Software? Foei, ik wil er niet over praten. En Dior parfum op oliebasis voor je vrouw in een nog mooier flesje dan thuis. Misschien krijgt ze er huiduitslag van, maar het gaat toch om het gebaar, nietwaar?

Uit Jemen heb ik echte Mokka koffie meegebracht. Mokka is een havenplaatsje aan de Rode Zee, waar onze koffie en het koffiedik kijken hun oorsprong vinden. Maar de Mokka koffie krijg je niet op 22/9. Als je dat maar weet.

De Jemenitische verkeersregels heb ik inmiddels onder de knie. Wie het eerst komt, het eerst maalt....

Op computergebied ging het wat minder. WLAN is er nog nauwelijks, pech voor je laptop. Voor email ga je naar een 'Establishment for Enter-net'. Daar vindt je dan veel jochies die spelletjes doen op computers die alleen in het Arabisch communiceren. De enter-net cafébaas spreekt ook alleen Arabisch en kan vaak amper lezen. Je probeert het toch. Maar er gebeurt niets, zolang je niet door hebt dat de tekst van rechts-naar-links verschijnt.


Maar liefst 15 lezingen


In totaal zijn er in diverse zalen 15 lezingen. Hieronder het programma met de lokatie en een korte beschrijving van de lezing.

-------------------------> Over de Veghtzaal <-------------------------

10.00 - 11.00 Windows Vista
Tony Krijnen (Microsoft Nederland) gaat je informeren over Vista. Er is extra tijd voor ingeruimd; er zal ook voldoende gelegenheid zijn om hem vragen te stellen.


11.15 - 12.15 Windows Vista: Vragenuurtje
Andere lezing gevolgd, toch vragen over Vista? Tony Krijnen (Microsoft Nederland) biedt hiervoor een extra vragenuurtje aan.

12.30 - 13.30 Picasa 2
Like Lyons den Herder van de Beginners-gg geeft een lezing over Picasa 2, gratis software van Google waarmee je foto's op je PC kunt zoeken en sorteren, effecten kunt maken en foto's kunt delen met anderen via e-mail, afdrukken en op het web.

13.45 - 14.45 Virussen op de Mobiele Telefoon
Henk Compier gaat ons uitleggen dat het niet uitgesloten is een virus in je mobiele telefoon op te lopen en wat je daar tegen moet doen om dit te voorkomen.

15.00-16.00 Daarom is Risc OS zo leuk
Jan Muyderman gaat uitleggen wat Risc OS zo bijzonder maakt, wat je met dit besturingssysteem allemaal kunt doen en welke applicaties er beschikbaar zijn.

-------------------------> Statenkamer <-------------------------

10.00-11.00 Google Earth
Google Earth en Earth en Google Maps zijn gratis internetdiensten, waarmee men praktisch de hele aarde kan bekijken. Kees van der Vlies vertelt de nodige wetenswaardigheden en laat ook zien wat er allemaal mogelijk is.

11.15-12.15 Op stap met TomTom
Bas van den Dikkenberg laat zien hoe je met TomTom kunt navigeren, flitspalen op tijd zien, file-info ophalen, navigeren op basis van coördinaten. Vragen staat vrij.

12.30 - 13-30 Onderhoud en veiligheid van Windows
Gerard Otten gaat ons uitleggen hoe bij Windows XP het onderhoud van het systeem gedaan kan worden en waarop je moet letten bij het veilig maken en houden.

13.45 - 14.45 Ins en outs Windows Vista
Er zijn vele zaken die ingesteld kunnen worden bij Windows Vista maar waar zitten die. Gerard Otten zal uitleg geven over deze zaken en vertellen hoe je dat aanpakt.

15.00 - 16.00 Pascal en de zonnecel
Detlef Overbeek geeft uitleg hoe je in Delphi heel gemakkelijk de afgegeven energie van een zonnecel kunt meten, vastleggen en in een grafiek weergeven.

-------------------------> Oostbroeckzaal <-------------------------

10.00-11.00 Uw eigen geboortehoroscoop
Hanny Fasscotte neemt ons mee in de fascinerende wereld van de Astrologie. Ben je nieuwsgierig naar wat de sterren je zouden kunnen vertellen?

11.15-12.15 Basic Programeren
Willem Gobel zal met zijn lezing ingaan op het programmeren in BASIC vanaf DOS tot onder Vista, zelf spelletjes ontwerpen, puzzels oplossen en nog veel meer.

12.30 - 13-30 eCS instaleren naast Windows
Gerrit Schoenmaker geeft uitleg over hoe je eCS naast Windows op je computer kunt installeren. Tevens zal hij uitleggen wat de voordelen zijn van eCs.

13.45 - 14.45 Alles over Genealogie
Leonard van Kessel zal geeft uitleg: wat is genealogie, hoe en waar begin je, voorwaarden en typen onderzoek, wat vind je in het archief en nog veel meer.

15.00 - 16.00 Het verschil tussen een foto
Jurriaan Nijkerk van het Platform DigiFoto vertelt over de inhoudelijke kant van het fotograferen. Compositie, lichtval, kleur, camera standpunt zijn zaken die van het kiekje Dè Foto maken.

Workshops


-------------------------> Jaghtkamer <-------------------------

10.00 - 11.00 en
11.15 - 12.15 Open Office Impress
OpenOffice.org Impress is een grafisch presentatieprogramma dat diavoorstellingen met tekst, plaatjes en grafieken levert. Het is gratis open source en voor Windows en Linux. Presentaties zijn uitwisselbaar met PowerPoint. Tijdens de workshop van Isja Nederbragt kun je oefenen.

13.45 - 14.45 en
15.00 - 16.00 Joomla deel 3
Bas van den Dikkenberg en Nicolaas Kraft van Ermel leggen uit hoe het verder met Joomla gaat. Ze gaan we het hebben over componenten en modules, met name de installatie en configuratie ervan. Voor deze workshop is enige voorkennis vereist.

Na afloop krijgen alle deelnemers een CD-ROM mee, met daarop de gebruikte software en andere nuttige informatie.

Inschrijven Workshops


Voorinschrijving voor workshops is noodzakelijk! Want er is altijd meer animo dan plaats. Per workshopsessie kunnen 24 personen deelnemen. De helft wordt via voorinschrijving en de andere helft op de dag zelf aan de informatiebalie toegewezen.

Voorinschrijving kan tot 18 september door hierboven op de gewenste tijd te klikken. Zonodig wordt geloot. De inschrijvers krijgen per e-mail bericht.


Presentaties HCC-Groeperingen


-------------------------> Grote Zaal <-------------------------

Bij de DOSgg-InfoBalie kun je inschrijven voor de nog beschikbare plaatsen voor de Workshops. Je krijgt er ook alle informatie over de DOSgg, je kunt er lid worden en een abonnement op SoftwareBus nemen.

Ook kun je alle DOSgg CD-ROMs en DVD-ROMs aanschaffen tegen speciale dagprijzen, onder andere de première van de DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM.

Even tijd? Kijk dan ook eens op de goed gevulde DOSgg-leestafel.

In de grote zaal zijn op 22 september naast gastheer DOSgg nog achttien andere groeperingen te gast. Hieronder volgt op alfabet een korte beschrijving. Kijk voor gedetailleerde informatie op hun eigen websites.

Astrologie-gg
Maak kennis maken met de opbouw van een horoscoop. Met een beetje meer kennis van de ascendant, de zon, de maan en de planeten ben je dan in staat je eigen geboortehoroscoop uit te leggen. Je zult verrast zijn over het inzicht dat dit geeft in je eigen en andermans karakter.

Basic-gg
Willem Gobel zal met zijn collega's jullie wegwijs maken in BASIC-programmeren vanaf DOS tot onder Vista. Zelf spelletjes ontwerpen, puzzels oplossen, klank en kleur van fractals programmeren tot zelf muziekrobots maken in BASIC.

Beginners-gg
Het ligt in de naam besloten: deze groepering richt haar activiteiten speciaal op de startende computergebruiker. En daarbij vooral op diegenen die op latere leeftijd in contact zijn gekomen met het gebruik van een eigen computer.

Beleggen-gg
Hier kun je terecht als je meer wilt weten over hoe je je geld op een verantwoorde manier kunt beleggen. Ervaringsdeskundigen staan je te woord en geven informatie over de tools die je kunt gebruiken als particuliere belegger. Tja, je moet wel wat geld achter de hand hebben.

ClubPerfect-gg
Deze gebruikersgroep laat je kennis maken of je kennis vernieuwen met WordPerfect, maar ze doen meer. ClubPerfect ondersteunt gebruikers van WordPerfect, CorelDRAW en aanverwante software, zoals Quattro Pro, Paradox, Presentations, Ventura en Printhouse.

DataCom-gg
Je kunt hier informatie krijgen over de effecten van Vista op diverse Datacom toepassingen nu en in de toekomst.

DOSgg
In de zaal zijn de DOSgg Platforms prominent aanwezig: WebOntwerp, VoIP, Windows, DigiFoto, Linux, Muziek Er zijn altijd een aantal VraagBaak medewerkers beschikbaar die je verder kunnen helpen met je computerproblemen.

eCS-gg
Als bezoeker kun je je afvragen waar eCS voor staat. Welnu, het is de afkorting van eComStation, een besturingssysteem dat gebaseerd is van op de meest recente versie van OS/2. Je krijgt hier informatie over de voordelen van het gebruik van dit besturingssysteem.

Flightsimulator-gg
Als je wilt proberen hoe je een vliegtuig kunt besturen dan kun je in deze stand terecht. Diverse soorten vliegtuigen zijn in een gesimuleerde cockpit, met behulp van de computer, uit te proberen. Er is ook informatie over de gebruikte programma's en randapparatuur.

Genealogie-gg
Het uitzoeken van je stamboom is voor belangstellenden een leuke hobby. Als je hierbij ook nog je computer kunt gebruiken, wordt het toch een stuk handiger. In deze stand kun je dan ook alles te weten komen over hoe je dit moet aanpakken.

KOV-gg
De gebruikersgroep voor Kunst, Ontwerp & Vormgeving en dat allemaal via de computer en met artistieke inhoud. Hierbij wordt speciale software gebruikt om te tekenen, schilderen, beeldbewerken, digitale fotografie etc.

P2000-gg
Computergebruikers van diverse typen van P2000, waar de P staat voor Philips met een Z80 processor, kunnen hier hun hart ophalen. Belangstellenden kunnen hier informatie krijgen over de hardware maar ook over allerhande software-toepassingen.

Pascal-gg
Het zelf maken van programma's is een hobby die nog steeds veel mensen trekt. De Pascal-gg informeert je over de verschillende mogelijkheden van Delphi en elektronica, treingen, meet- en regelapparatuur en 10 kleine programmas om zelf in elkaar te zetten.

PC-gg
Wie de Personal Computer intensief gebruikt en hiervoor ondersteuning zoekt, kan bij deze stand breed geonformeerd worden op de gebieden van elektronica, fotografie, grafisch en beeldbewerking, netwerken en video.

Postzegel-gg
Computergebruik bij het verzamelen van postzegels biedt vele voordelen. Er bestaat veel speciale software voor en via internet is altijd informatie te vinden. Gedemonstreerd wordt hoe dit allemaal in zijn werk gaat en vragen worden beantwoord.

Risc OS-gg
Wat maakt Risc OS tot zo'n bijzonder besturingssysteem? Welke applicaties zijner, welke hardware hoort erbij en zijn er ook toebehoren? De roemruchte historie van Risc OS, ontwikkeld door Acorn, haar huidige positie in een turbulente markt.

Testbank
Ook de mensen van de Testbank zijn in een stand aanwezig om hardware te testen. Als je een niet (correct) werkend apparaat of onderdeel hebt of als er twijfel bestaat of het apparaat nog goed is, kun je hier terecht bij deskundigen die het voor je uitzoeken.

TrainSim-gg
Trainsim staat voor treinsimulator. Een computerprogramma dat het rijden met treinen nabootst. Allerlei soorten treinen kunnen dat zijn. Op het scherm is het cabinepaneel zichtbaar met wie je de trein kunt besturen. Kortom iets voor de Rail Away hobbyisten.

Windows-gg
Hier haal je allerlei info en hulp over het gebruik van Microsoft Windows en de daarbij geleverde software.


Plattegrond


Hieronder staat een plattegrond van het HF Witte Congrescentrum.

Tip: we hebben ook een verkort dagprogramma met plattegrond. Reuze handig om uit te printen en mee te nemen op 22 september, vooral als je wilt 'hoppen' tussen de diverse lezingen, workshops en presentaties.

Klik op de plattegrond hierboven voor een verkort dagprogramma met plattegrond in printbaar (PDF) formaat.


Suggesties? Problemen?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Aan- en afmelden eMailings

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.

De ontvangst van dit exemplaar kun je alleen afmelden op HCCnet. Je hebt je HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code daarbij nodig. Surf naar https://ors.hccnet.nl Na het.inloggen kies je in het menu voor Nieuwsbrief aan- / afmelden. Zet een vinkje voor de nieuwsbrief van de HCC DOSgg en klik onderaan op "meld selectie af'.

Bovenstaande alinea is voor verzending via HCCnet.
Onderstaande aline is voor verzending via DOSgg


Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andel e-mail
Voorzitter DOSgg