Inhoud deze eMailing:

VoIP Xtra 2008 CD-ROM >
DOSgg VoIP Platform i.o. >
Telf. VraagBaak = VoIP >
Op de HCC-Dagen 'w88'? >
Welk station? >
Inhoud VoIP Xtra 2008 >
Andere DOSgg discs 22/9 >
Inschrijven Workshops >
HCC, hoe gaat het ermee? >

DOSgg Services:

Agenda DOSgg >
eMailings >
SoftwareBus >
VraagBaak >
Bezoek www.DOSgg.nl >

Problemen? Suggesties? >

eMailings: aan/afmelden >Nog wat nieuws voor 22/9


 VoIP Xtra 2008 CD-ROM: beschikbaar op 22 september


Zoals eerder al aangekondigd in een eMailing en in de SoftwareBus, is op onze DOSgg MegaGebruikersDag (zaterdag 22 september in De Bilt) de VoIP Xtra 2008 CD-ROM beschikbaar.

Voice over IP (bellen via Internet) maakt een snelle ontwikkeling door. Steeds meer mensen gaan er op over en besparen zo op hun telefoonkosten. Eigenlijk is de brede invoering nog in ontwikkeling.

Er is sedert vorig jaar heel veel nieuws op het gebied van informatie en programmatuur. Veel nieuwe tools. En denk hierbij ook aan de nieuwe mogelijkheden om VoIP op je 'mobieltje' toe te passen. Hierdoor zijn grote besparingen op telefoonkosten mogelijk.

Dit maakt een nieuwe uitgave van de VoIP Xtra CD-ROM eigenlijk onontkoombaar. We hebben '2008' aan de titel toegevoegd. De komende jaren zal de ontwikkeling in versneld tempo verder gaan. We hopen dat de DOSgg VoIP Xtra CD-ROMs een jaarlijkse traditie zal worden.

Verderop geven we informatie over de inhoud van de DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM.

Evenals andere discs van de DOSgg kun je de VoIP Xtra 2008 CD-ROM op 22 september krijgen bij de InfoBalie in de Grote Zaal. Krijgen? Ja, eigenlijk kun je zeggen dat hij 'te geef' is, want de bezoekers van de DOSgg MegaGebruikersDag kunnen deze aanschaffen voor slechts € 2 (TWEE EURO)!


 DOSgg VoIP Platform in oprichting


Al enige tijd staat binnen de DOSgg het VoIP Platform in de steigers. Een aantal enthousiaste leden staan klaar om hierin deel te nemen, het voortouw te nemen of deskundigheid bij te dragen. Voordat we het als een 'officieel' DOSgg Platform kunnen lanceren, willen we graag de belangstelling peilen.

De VoIP Xtra 2008 CD-ROM kon samengesteld worden dankzij de medewerking van de deelnemers van het VoIP Platform. Zij zochten vooral de software en informatie bij elkaar. Vervolgens heeft het DiscTeam er een echte DOSgg CD-ROM van gemaakt. Vooral de Previewers hebben veel werk verzet.

Zin om op één of andere manier betrokken te zijn bij het DOSgg VoIP Platform? Dat zou kunnen als deelnemer/'gebruiker' (en wie is dat straks niet?), als 'medewerker' of als 'deskundige'. Stuur dan even een mailtje aan voorz@DOSgg.nl. Je krijgt dan per email een kort vragenlijstje om de belangstelling in kaart te kunnen brengen.


 DOSgg telefonische VraagBaak = VoIP


Wisten jullie dat de DOSgg pionierswerk heeft verricht met haar telefonische VraagBaak? Leden kunnen deze bellen en krijgen (meestal subiet) antwoord op hun vragen. Daarvoor staat dag en nacht een PC aan die zich gedraagt als telefooncentrale met IVR (Interactive Voice Response). Hiermee kun je aangeven wat voor soort vraag je hebt, waarna je doorverbonden wordt naar de juiste VraagBaak-medewerker.

Alles op basis van VoIP, uiteraard, zodat er voor de DOSgg geen telefoonkosten ontstaan. De software is op basis van Asterisk (zie o.a. de DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM). Nadere informatie over het gebruik van de DOSgg (telefonische) VraagBaak vind je hier: www.DOSgg.nl/VraagBaak.

 Op de HCC-Dagen ‘w88’?


Toch een typefoutje in de vorige eMailing. Waarvoor onze excuses. Heel goed opgemerkt en gemeld door vele lezers, waarvoor onze dank.

In de vorige eMailing stond dat de HCC-Dagen van november 2007 zijn doorgeschoven naar (begin) 2007. Dat zou achteruit schuiven zijn! Zolang de tijdmachine nog een utopie is, kan dat natuurlijk niet.

Voor alle duidelijkheid: de HCC-Dagen werden doorgeschoven naar (begin) 2008. Je zult dus even moeten w88 :-). De 'w88' is turbotaal in vele Forums, het betekent natuurlijk 'wachten'. Maar dat hoefde ik eigenlijk niet uit te leggen, toch? Zo zie je bovendien dat de '8' ook op mijn toetsenbord zit. Kijk trouwens ook eens in de DOSgg Forums, voor nieuws, en in de VraagBaak.

Hoezo w88? Je komt toch naar de DOSgg MegaGebruikersDag? Dat is de laatste HCC-presentatie voor dit jaar! Mis die kans niet.

>>>>Tot ziens op zaterdag 22 september in De Bilt! <<<< 
 Welk station?


In de eerste plaats dank voor de vele inzendingen. Het goede station werd het eerst geraden -nou nee, niet geraden maar uitgerekend- door de Heer
Eelco Ravenhorst. Hij heeft de USB radio-stick gewonnen. Gefeliciteerd! 

De meesten dachten dat het Keulen zou moeten zijn. Ook Düsseldorf was een favoriet antwoord. 
Te moeilijk? Nee toch! Heb ik de lezers op het verkeerde been gezet :-)?

Het goede antwoord is: Oberhausen. Als je kijkt naar de tijd waarop de foto is gemaakt, je deze vergelijkt met de timetable van de ICE-trein tussen Frankfurt Flughafen en Amsterdam (even opzoeken op internet) en als je rekening houdt met (ca.) 45 minuten vertraging, dan kom je vanzelf op het goede antwoord. En zo heeft Eelco Ravenhorst het ook gedaan. Hij ontdekte zelfs dat de vertraging in Oberhausen iets groter was dan de 45 minuten die in de trein werden rondgeroepen. Chapeau.
 Inhoud VoIP Xtra 2008


Deze DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM puilt letterlijk uit van de software voor VoIP. Er komt steeds meer beschikbaar. We hebben een strenge selectie moeten toepassen omdat de ruimte te beperkt was. Dat zagen we aankomen, daarom staan een aantal 'ruimtevreters' al op de GigaHits 2007-05 DVD-ROM. Het gaat dan om een aantal live of installeerbare VoIP telefooncentrales & Co.

We hebben gepoogd om nog wat kleinere op te nemen, maar dan hadden we zoveel programma's moeten laten vallen dat we dat toch echt zonde vonden. Die zul je zelf moeten downloaden, waarbij breedband wel erg wenselijk is. De Previews staan alle op de disc; als je op de Installknop klikt, dan word je voor deze software verwezen naar de GigaHits 2007-05 of naar 'zelf downloaden'.

Wat staat er dan wel op de DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM? Het is een 80-minuten CD, dat is de grootste omvang die onze 'CD-ROM bakker' wil persen, omdat sommigen anders leesproblemen kunnen krijgen.

In totaal staan er ca. 200 programma's op de DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM. De globale verdeling over de diverse onderwerpen is als volgt:

 • 10 Asterisk & Co: telefooncentrales (experimenteren? Eigen 'telco' oprichten?
 • 10 eBooks op het gebied van VoIP
 • 20 Skype in diverse smaken en een kleine selectie van Skype 'add-ons' etc.
 • 50 SIP 'softphones' voor Windows, Linux maar ook veel voor een PDA/smartphone
 • 40 Tools, vooral voor op SIP gebaseerde telefonie
 • 10 Conferencing programma's, meestal ook met video
 • 10 Softphones van VoIP-providers
 • 10 Messengers, dus praten, ‘chatten', meestal ook video en vaak nog meer
 • 20 Diversen

Deze indeling is niet geheel exact; er zijn namelijk veel overgangsgebieden. Veel van de SIP softphones hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegelijk met spraak ook videobeelden over te sturen, net als Skype.

De VoIP wereld wordt grofweg verdeeld in twee kampen:

 • Skype, met een eigen 'proprietary' protocol dat geheim is en daarom niet door iedereen vertrouwd wordt
 • SIP, oftewel Session Initiation Protocol, hetgeen steeds meer de wereldstandaard wordt.

Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijkheden. Onze KPN gebruikt bijvoorbeeld VoDSL. Technisch schitterend (al heeft KPN bij de invoering van Internet plus bellen een andere indruk gewekt), maar steeds meer een eilandoplossing die de concurrentie buiten de deur houdt. Bij VoDSL wordt een stukje bandbreedte van je ADSL afgehaald en gereserveerd voor spraak. Geen problemen door gelijktijdig downloaden dus. Maar bij SIP wordt dat ook opgelost, als je modem/router (en je provider.....) QoS (Quality of Service) ondersteunen en spraak voorrang geven.

Het is niet de bedoeling in deze introductie een cursus VoIP te verstrekken. Ik laat het dus hierbij. Als je meer wilt weten, dan moet je eens overwegen je aan te melden voor het DOSgg VoIP Platform. Of je kunt terecht bij de VraagBaak van de DOSgg.

Veel genoegen met deze leerzame en nuttige DOSgg VoIP Xtra 2008 CD-ROM!. Andere DOSgg Discs op 22/9 tegen speciale prijzen

Op 22 september bieden we alle CD/DVD-ROMs van de DOSgg aan tegen gereduceerde afhaalprijzen. Dat kan best, want we besparen inpak- en handlingkosten. Uitzoeken en afhalen bij de InfoBalie in de Grote Zaal.

De volgende titels zullen (onder andere) verkrijgbaar zijn:

 • VoIP Xtra 2008 € 2
 • MultiMediaMiXXXL € 4
 • DigiFotoDisc2007 € 2
 • WebOntwerp 2007 € 4
 • Veiligheid & Tools € 2

De formule is heel eenvoudig: CD-ROMs € 2 en DVD-ROMs (single of dual layer) € 4. Dat is door de bank genomen een besparing van € 2 per stuk t.o.v. onze eShop-prijs.

Je kunt nog meer besparen. Er zijn namelijk ook een aantal wat oudere titels. Die kosten de helft, dus € 1 resp. € 2. Och, voor die paar centen wil je die er misschien wel meteen bij hebben. En denk nou niet 'dat is oud en op de nieuwe staat een latere versie'. Dat is mispoes, op de nieuwere staan vooral andere programma's dan op een eerdere versie. En updaten van software kun je zelf ook wel op internet. De oudere discs zijn dus voor een groot deel net zo goed als de nieuwere.

Nog een voordeel: de opbrengst komt geheel ten goede aan het 'koffiefonds' voor de DOSgg MegaGebruikersDag van 2008. Misschien kan er dan ook weer een ‘koekie’ af.

 Inschrijven Workshops 22/9


In eMailing 2007-11 van 15 september werd erop gewezen dat je (liefst) moet voorintekenen voor de Workshops. Als uiterste termijn werd 18 september genoemd. Om jullie toch wat extra tijd te geven is deze termijn verlengd naar woensdag 19 september 24.00 uur precies. Wacht niet totdat een ander je voor is!

Als je je dan nog niet ingeschreven hebt, kun je altijd nog je geluk beproeven op 22 september aan de InfoBalie. Je staat dan wellicht in de rij en we werken het rijtje letterlijk af. Kans op teleurstelling dus, want vol = vol.

Als je wilt deelnemen, benut dan nu nog je laatste kans om in te schrijven. Klik daarvoor op de gewenste tijd in onderstaand overzicht:

Iedereen die inschrijft krijgt per e-mail bericht. Hopelijk houdt dat in dat we je plaats reserveren, mits je op tijd bij de InfoBalie je plaatsbewijs haalt. Anders vervalt de reservering en gaan we toch verder het rijtje af......
             ?


              
?

 HCC, hoe gaat het ermee?


Er waren veel vragen over enkele losse mededelingen over problemen en herstructurering van de HCC. Sorry, we weten ook nog niet wat er allemaal gaat gebeuren. Maar we vonden het wel reëel om er vast op te wijzen dat veranderingen op til zijn.

Maar de HCC wil toch in een zo vroeg mogelijk stadium de leden informeren. En wanneer kan dat beter dan op 22 september op de DOSgg MegaGebruikersDag in De Bilt? Daar zijn een kleine 20 groeperingen van de HCC bijeen.

Ook de HCC zal er een stand bemannen. Ga daar gerust heen met je vragen. Of suggesties. En wellicht wil de HCC jou ook naar je mening vragen. De herstructurering staat nog in de steigers, dus neem de kans waar om je mening te geven!

De HCC heeft voor het HCC-kader een infoblad uitgegeven over de gang van zaken en de plannen. Niet voor publicatie, maar wel voor informatie naar de leden. Dit infoblad zal voor alle leden op 22 september bij de DOSgg InfoBalie in de Grote Zaal ter inzage liggen..


Suggesties? Problemen?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.

Aan- en afmelden eMailings

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich gerust opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Afmelden: Als je geen prijs meer stelt op de ontvangst van de eMailings, kunt je jezelf afmelden. eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.

Dit exemplaar kunt je alleen afmelden op onze eigen server. Surf naar www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.

Wijzigen: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

 Henk van Andel e-mail
 Voorzitter DOSgg