eMailing 2007-14: Preview SoftwareBus & GigaHits2007-06

Vóór Kerst weer in de bus


Het was gebruikelijk om de laatste SoftwareBus van het jaar vóór Kerst in de bus te hebben. Totdat we de gewoonte hadden om gratis een CD/DVD-ROM op de HCC-dagen aan de leden uit te reiken én gratis bij de SoftwareBus te doen. Dubbelop voor vele SoftwareBus-abonnees, dus zonde.

Met enige krachtinspanningen lukte het om de laatste SoftwareBus vóór de HCC-dagen bij de abonnees te bezorgen. En tijdens de HCC-dagen de leden een keuze te laten maken uit meerdere discs.

Maar …. Dit jaar waren er geen HCC-dagen. Dus besloten we om SoftwareBus 2007-06 weer vóór de Kerst te bezorgen. Over enkele dagen heb je hem weer in de brievenbus.

Hoe dit de volgende jaren zal gaan, is nog onduidelijk. Er is nog geen besluit over vorm en tijdstip van de HCC-dagen 2008. Maar het ziet er naar uit dat het weer eind november wordt.

____
De HCC reorganiseert


Dirk van Kappen (ad interim directeur HCC) belicht de komende herstructurering van de HCC. Hij ziet deze als een voorwaarde om bestaande dingen beter te gaan doen en nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

De Ledenraad is in november akkoord gegaan met de grote lijn van de structuurwijziging. Maar er moet begin 2008 nog veel gepreciseerd worden. In de statuten en reglementen. Ook het 'aanbod' voor (potentiële) leden gaat op de schop.

Kortom, 2008 wordt een belangrijk jaar voor de HCC.

____
De Virtuele PC


Nou nee, dat zeg ik fout. Je moet wel een PC 'van vleesch en bloed' hebben om daarmee virtueel aan de slag te kunnen.

Ben Beitler legt uit wat 'virtualisatie' inhoudt. Een utopie of realiteit? Nou, laat ik dan maar gelijk verklappen dat het realiteit is, anders zou hij er niet over geschreven hebben.

Een mogelijkheid is multiboot. Je kunt dan verschillende operating systems booten van hetzelfde medium. Weten jullie nog dat de DOSgg enkele jaren geleden met een wereldprimeur kwam, een multiboot DVD-ROM? Er waren toen nog niet eens DVD-R's. Om te testen moest eerst een glassmaster gemaakt worden en enkele exemplaren geperst worden.

Nu kun je een virtuele PC laden en daarmee booten vanaf bijvoorbeeld een DVD-ROM. En ook weer gewoon terugkeren naar het systeem waarmee de PC werd opgestart.

Ben geeft een overzicht van mogelijkheden en oplossingen. Jammer als je geen abonnement op SoftwareBus hebt….. Dat kun je nog snel oplossen door je op te geven op www.DOSgg.nl/SoftwareBus.

____
Waar is het individu?


Ben jij een individu? Dat had je maar gedroomd. Individuen bestaan niet meer. We zijn een massa waarin niemand zich kan verbergen, ieder wordt in de gaten gehouden.

Ernst Roelofs schrijft er in meer detail over. Proeven met nummerbordherkenning, observatiecamera's die gezichten herkennen, allemaal mogelijkheden waarbij telefoons aftappen verbleken. Nou ja, jouw telefoons worden waarschijnlijk niet afgetapt, maar 'ze' slaan wel op met wie jij wanneer precies belde. Om over je internet-gedrag nog maar te zwijgen. Laat ik het zo zeggen: Google verbleekt erbij. Maar daar gaan we het de volgende keer over hebben.

____
VistaTips


Onze Windows expert Ruud Uphoff geeft een aantal tips voor Vista. Bijvoorbeeld hoe je de bootmanager in Vista kunt gebruiken om ook XP op je PC te hebben.

Weet je het verschil tussen uitschakelen, stand-by en slapen? Ga daar eens een poosje over zitten filosoferen. Ruud legt het haarfijn uit. Tot en met het gebruik van de aan/uit-knoppen.

CDtjes en DVDtjes branden doe je nog steeds met freeware. Je moet dan wel een nieuwe versie opduikelen die ook onder Vista werkt. Zie hiervoor onze GigaHits of zoek op internet.

Windows Mail: hopeloos gedrocht. Alle handigheidjes zijn met het verdwijnen van Outlook Express verloren gegaan. Ik zal hier niet verklappen wat Ruud daarvan vindt, maar hij raadt het gratis Thunderbird aan als alternatief.

Epibreren onder een gebruikersaccount kan ook, als je de Raad van Ruud opvolgt. Het is wat friemelen, maar je komt eruit. Er is overigens ook een 'sudo'-programmaatje. Staat op een recente GigaHits. Nee, ik verklap niet waar, want Ruud vindt het gebruik van deze 'Linux-truc' vast geen goed idee.

____
Stroomvretende vakantieherinneringen


Ernst Roelofs is energiebewust. Ook bij het opslaan van zijn vakantieherinneringen. Op een aantal groo0OÔO0oote USB-harddisks.

Naast snelheid en bruikbaarheid lette hij ook op het energiegebruik. Wist je dat die dingen door de bank genomen meer dan 10 Watt gebruiken, in rust? Daar kun je heel wat kerstboomlampjes van laten branden. Maar dat doe je maar een paar weken per jaar. 't Is maar dat je het weet.

____
Zwart-wit kijkers


Men neme Paint Shop Pro. Men volge de instructies van Henk Rieke. En na een poosje heb je een zwart-wit-tekening gemaakt van je foto.

En nu het bijzondere, althans in mijn beleving. Vervolgens kun je in Paint Shop Pro ook een aantal dingen aanpassen. Bijvoorbeeld de kleurbalans. Toen moest ik even slikken. Maar toch is het zo. Lees maar waarom.

____
Linux redt het niet


Jan Stedehouder legt uit waarom Linux het niet gaat redden op de desktop. Althans, volgens een publicatie in Linux-kringen.

Jullie wisten dat al, en wel om de volgende argumenten:
-  te weinig programma's
-  te weinig spelletjes
-  geen eenduidige desktop
-  die verd…. commandoregel
-  slechte hardware-ondersteuning
-  Linux moet verbeteren
-  Linux is versplinterd
-  het is een filosofie
Nou ja, dat is mijn eigen 'kort door de bocht'-versie.

Toch weet Linux langzaam op te rukken. Sommigen schrijven een boek vol over Probleemloos overstappen op Linux.

____
Wat een kwiebus!


Met het programma PaperPhotoCube een wat mooi, zwaar papier, kun je keurige kerstkubussen maken in plaats van kerstkaarten. Wel wat lastig versturen, als je ze eerst zelf in elkaar zet. Maar je kunt veel beter de kerstgedachte zelf gaan overbrengen en dan tegelijk de kubus afgeven. Mooi in de kerstboom.

Met de beschrijving van Jules Zollner in de SoftwareBus heb je geen excuus om toch een kaartje te sturen. Enne … je kreeg al kaarten van mensen die je zelf niets stuurde? Te laat! Maak dan een kerstkubus en ga die zelf brengen.

____
Bestanden converteren


Je hebt een Word-bestand. Maar je wilt een PDF. Hoe doe je dat 'even'?

Er zijn natuurlijk tig programma's voor. Maar dan heb je weer een MPEG4 en die wil je op je mobieltje. En zo blijft het altijd wat.

Kijk eens naar www.media-convert.com, schrijft Bas van den Dikkenberg. Hier kun je gratis tig formaten naar tig andere formaten omzetten. Zonder programma's. En nog in het Nederlands ook.

____
Nog geen eigen website?


'Te duur' is tegenwoordig geen excuus meer. Voor een paar centen kun je je eigen homepage hosten en dat nog onder je eigen naam ook. Enkele bedrijven proberen klanten te lokken met bedragen in de ordegrootte van één Euro per jaar.

René Suiker (DOSgg Platform WebOntwerp) geeft een gedetailleerde handleiding voor het gebruik daarvan, tot en met je eigen homepage.

____
Kalenders & Co


Nu de SoftwareBus zo vlak voor de kerstdagen uit komt, mogen kalenders niet ontbreken.

Nee, geen papieren kalenders. Althans, nog even niet. Maar programma's om papieren kalenders te maken. Met je eigen foto's bijvoorbeeld. Van de kleinkinderen, wedden dat opa en oma ervan smullen?

Ook een leuk ideetje als je mensen vergat kaarten te sturen. Maak een kalender en ga die brengen.

In de SoftwareBus staat een aantal links naar sites met kalenders. Op de GigaHits is een speciale rubriek ingericht met programma's rondom Kerst, kalenders, agenda's.

____
GigaHits 2007-06


Nu we het toch over de GigaHits hebben, hier een korte inleiding van nummer 2007-06.

Inmiddels zit er weer een jaargang op, met veel vernieuwingen, meer programma's, meer variatie. Wist je dat je in 2007 zo'n 2500 programma's thuisgestuurd kreeg?

Daarvan staan er ca 400 op GigaHits 2007-06. Plus nog eens ruim 100 op de Ultimate BootCD, die op deze GigaHits staat. Ja hoor, bootable, je kunt dus weer veel programma's gebruiken om je systeem op orde te brengen.

Ook op 2007-06 hebben we vooral gratis programma's (freeware, de meeste Open Source programma's) staan. Maar ook wel shareware, demo's, trials die na verloop van tijd in de categorie payware vallen.

De meeste programma's zijn - je raadt het al - voor Windows. Voor de Linux-fans hebben we OLPC (One Laptop Per Child) opgenomen. Dat moet volgens het DOSgg Platform Linux een heel vriendelijke versie van Linux zijn.

Voor 2008 staan weer een aantal verbeteringen in de steigers. Je hoort van ons.

____
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Surf naar https://ors.hccnet.nl om de ontvangst van dit exemplaar te stoppen (om in te loggen heb je je eigen HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code nodig).
Kies in het menu voor Nieuwsbrief aan- / afmelden. Zet een vinkje voor de nieuwsbrief van de HCC-DOSgg en klik onderaan op "meld selectie af'.

Bovenstaande alinea is voor verzending via HCCnet.
Onderstaande alinea is voor verzending via DOSgg.

Afmelden: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.
Dit exemplaar kunt je afmelden op www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andele-mail
Voorzitter DOSgg