Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-01

 
  Ze zijn al weer onderweg ...  

Terwijl ik deze eMailing schrijf, worden de SoftwareBus en GigaHits 2008-01 verzendgereed gemaakt. Over enkele dagen gaan ze naar de post. In de tweede helft van deze week zullen ze bij de abonnees aankomen.
Deze SoftwareBus staat weer boordevol interessante artikelen. Een deel daarvan komt hieronder kort aan bod.
De GigaHits is weer een DVD9, oftewel een dual layer 8,5 Gigabyte disc. Met ongeveer 600 nieuwe programma’s. Hij is multi-bootable, vanaf de disk kun je twee bijzondere Linux distributies opstarten: de op Windows gestoelde PCLinuxOS en gOS, met internet- en Google-applicaties.
Ook bevat GigaHits 2008-01 de gehele jaargang SoftwareBus 2007 (in PDF) en een samenvatting van de jaargang 2007 van de GigaHits.
Nog geen abonnement? Voor slechts 12 Euro per jaar ontvang je zes uitgaven. En het eerste nummer is nog gratis ook! Hier snel aanmelden!
____
 
  DOSgg-Dag op 9 februari in De Bilt  

Op zaterdag 9 februari kun je van 10-16 uur weer bij ons terecht. Er zijn onder andere lezingen over PC-Ham-radio, OpenOffice, wachtwoorden/PIN’s, macrofotografie en workshops over tekstverwerking en databases.
Daarnaast is er uiteraard het vaste programma in de grote zaal met onze info-stand,  zijn er demonstraties van DOSggPlatforms en is onze VraagBaak er in levenden lijve.
O ja, je kunt er ook weer smullen van twee nieuwe DOSgg-Discs: WebOntwerp 2008 en DigiFoto 2008. We hadden deze gepland voor de HCC-dagen 2008, maar die zijn afgelast. Daarom dus nu gratis af te halen voor alle DOSgg-leden.
____
 
  Welkom, Wil Gipman  

Een nieuwe auteur. Althans, voor de SoftwareBus is hij nieuw. Want Wil is al in de VUT, heeft een heel ‘pc-leven’ achter zich en is een bekend publicist van pc-problemen (en oplossingen) in De Gelderlander.
Hij vertelt over zijn ervaringen met de pc, verwijst naar zijn ‘oplossingen-pagina’ op internet en beschrijft hoe zijn pc boven is aangesloten op de platte tv in zijn huiskamer.
____
 
  Vista-alternatief?  

Vista is veeleisend en heeft nog vele problemen. Een deel daarvan zal ongetwijfeld opgelost worden in ServicePack 1, dat er bijna is.
Maar er zijn ook veel gratis alternatieven, net zo goed of zelfs beter, in de ‘Linux-hoek’. Ook met mooie 3D desktops (zonder extreme hardware-eisen) en heel simpele installaties.
De SoftwareBus geeft een overzicht van een aantal mogelijkheden en waar je die kunt ‘downen’. Op GigaHits 2008-01 staan twee interessante Linux-varianten: PCLinuxOS en gOS. Beide kunnen zonder risico’s vanaf de GigaHits ‘live’ opgestart worden.
____
 
  PC-BSD en DesktopBSD  

Niet helemaal Linux, maar gebaseerd op Unix. Maar … daar stamt Linux ook vanaf, dus….
Onze Linux-expert Jan Stedehouder laat je kennis maken met twee (gratis) varianten: PC-BSD en DesktopBSD. De installatie is even gemakkelijk als van de moderne Linux-distro’s. Voor beide is ook een grote hoeveelheid software beschikbaar, zo’n 17.000 pakketten. Dat is wat minder dan voor Linux en veel minder dan voor Windows, maar toch voldoende om een paar winteravonden mee zoet te zijn.
____
 
  Gratis software?  

Hoe ga je een grote concurrent als Microsoft te lijf? Door te pogen hem in het hart te treffen, namelijk de cash flow. Dus: geef vergelijkbare software weg. OK, je zoekt dan andere bronnen van inkomsten, want de schoorsteen moet blijven roken. Dus wordt ook Microsoft gedwongen om zijn businessmodel aan te passen.
Google – zo langzamerhand ook een notoire monopolist –  gaat Microsoft te lijf met gratis software voor kantoortoepassingen. Via je webbrowser kun je daar gebruik van maken. Probeer eens gOS 2.0 vanaf de GigaHits 2008-01 op te starten, die is gebaseerd op deze Google-toepassingen. De centen moeten uit de verkoop van internetadvertenties komen. En daar blijkt Google heel goed in te zijn.
Adobe is ook een krachtige speler. Bekend zijn vooral de PDF-software, die we nagenoeg allemaal gebruiken, PhotoShop, enzovoort. Ook Adobe werpt zich in de strijd met kantoortoepassingen op het internet.
Er komen dus steeds meer gratis alternatieven. OpenOffice wint terrein, IBM geeft zijn Lotus Suite gratis weg.
En dan Microsoft. Die kan niet achter blijven. Er komt een Microsoft Live Workspace met Works (inclusief Word?) als basis.
____
 
  ODF en OpenXML  

Standaarden. Hoe meer hoe liever. Daar geniet de commercie van. Want ‘geen standaard’ betekent klantenbinding, centen verdienen.
Hans Lunsing geeft een overzicht van de mogelijkheden van ODF (Open Document Format) dat in OpenOffice en andere nieuwe (open source) kantoortoepassingen wordt gebruikt.
OpenXML is de tegenhanger van Microsoft. Dat ‘open’ betekent: ontoegankelijk door duizenden pagina’s handleiding. Maar Microsoft kon er door de grote kopers niet onderuit om een Translator Add-in te sponsoren.
Het artikel is trouwens ook te lezen door niet-abonnees op de DOSggKennisbank (http://kb.DOSgg.nl).
____
 
  Cameraatje kopen?  

Ernst Roelofs vond het tijd om naast zijn digitale reflexcamera een ‘broekzak’camera te kopen.
Degenen die ook een eenvoudige, compacte digitale camera willen aanschaffen, kunnen van zijn ervaringen in SoftwareBus zeker wat opsteken.
____
 
  CMS  

Wat kun je met een ‘Content Management System’? Voor degenen bij wie niet direct het muntje valt: CMS is een systeem voor ‘leken’ om snel wat op een webpagina te zetten in de gewenste vormgeving.
Nikolaas Kraft van Ermel van het DOSggPlatform WebOntwerp beschrijft het allemaal veel beter en duidelijker. Maar die kreeg daarvoor dan ook een aantal pagina’s in SoftwareBus 2008-01.
____
 
  Uitkijk Agenda  

Onze DOSgg-leden houden van Nederlands. Dus heb ik het maar even vertaald. Ik hoop dat het duidelijk overkomt.
Het gaat om Outlook Agenda. Jules Zollner geeft aan hoe je dit Microsoftprogramma kunt gebruiken. Niet alleen als agenda, maar ook voor onderlinge communicatie, adressen, notities, taken.
____
 
  PA0EEF  

Radio amateurs herkennen in deze cryptische kreet direct Evert Vinkenborg. Hij zal op 9 februari een lezing verzorgen over Ham-radio en computers.
Ter introductie is het aan te bevelen om zijn artikel in de nieuwe SoftwareBus eerst te lezen.
____
 
  Ontkom aan computerproblemen  

Ernst Roelofs beschrijft enkele computerproblemen en de oplossingen. Hele alledaagse problemen overigens.
Probleem 1: een gecorrodeerd voedingsstekkertje aan het moederbord.
Probleem 2: de wasautomaat veroorzaakte te veel trillingen op de pc.
Herken jij ook dit soort problemen, waarmee je familie en buren met computerangst uit de problemen kunt helpen?
____
 
  GigaHits 2008-01  

Het nieuwe jaar begint met een dual layer 8,5 gigabytes DVD-ROM. Er komen dit jaar een aantal vernieuwingen, deze keer is de indeling gemoderniseerd.
Je krijgt ca. 600 programma's, waar je vast wel weer wat van je gading tussen aantreft.
GigaHits 2008-01 is weer multi-bootable. Deze keer met twee aantrekkelijke en bijzondere Linux distro's:
  • PCLinuxOS: een Linux met de 'gemakken' van Windows
  • gOS 2.0: de net kersverse Linux met de Google software-reeks op internet
Het maken van de GigaHits is veel werk voor het DiscTeam. Misschien wil je meedoen als 'Previewer'? Of als (HTML)'programmeur'? Of om software te verzamelen? Of om het team te managen? Of je hebt goede ideeën voor verdere verbeteringen?
Stuur dan even een berichtje -liefst met je telefoonnummer- naar DiscTeam@DOSgg.nl.
____
 
  Idee? Opmerking? Suggestie?  

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.
____
 
  Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?  

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Surf naar https://ors.hccnet.nl om de ontvangst van dit exemplaar te stoppen (om in te loggen heb je je eigen HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code nodig).
Kies in het menu voor Nieuwsbrief aan- / afmelden. Zet een vinkje voor de nieuwsbrief van de HCC-DOSgg en klik onderaan op "meld selectie af'.

Bovenstaande alinea is voor verzending via HCCnet.
Onderstaande alinea is voor verzending via DOSgg.

Afmelden: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.
Dit exemplaar kunt je afmelden op www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andele-mail
Voorzitter DOSgg